Μπέσεντ: Ας αφήσει την πολιτική ο Μασκ – Χωρίς συμφωνία, δασμοί από 1η Αυγούστου

Να επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις του αντί της πολιτικής, κάλεσε τον Έλον Μασκ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ.
«Πιστεύω ότι τα διοικητικά συμβούλια των διαφόρων επιχειρήσεων θα ήθελαν να επιστρέψει στις επιχειρήσεις αυτές, όπου είναι καλύτερος από κάθε άλλον», δήλωσε στο CNN ερωτηθείς αν η ανακοίνωση του Μασκ για δημιουργία κόμματος ανησυχεί την κυβέρνηση Τραμπ.
«Φαντάζομαι ότι τα διοικητικά συμβούλια δεν ευχαριστήθηκαν από την ανακοίνωση αυτή και ότι θα τον ενθαρρύνουν να επικεντρωθεί στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, όχι στις πολιτικές του δραστηριότητες» συνέχισε και πρόσθεσε ότι «οι αρχές» που υπερασπίσθηκε η υπό τον Μασκ επιτροπή (Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, DOGE) ήταν «πολύ δημοφιλείς», αλλά «όταν κοιτάξουμε τις δημοσκοπήσεις, ο Μασκ δεν ήταν».
Υπενθυμίζεται ότι ο σύμμαχος και χρηματοδότης του Τραμπ, Έλον Μασκ, συγκρούστηκε μαζί του για το «μεγάλο και όμορφο νομοσχέδιο», το οποίο, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο, θα οδηγήσει σε πτώχευση τις ΗΠΑ. Το Σάββατο έκανε πράξη την απειλή του για δημιουργία κόμματος, εφόσον ψηφιζόταν το νομοσχέδιο.
Χωρίς συμφωνία, δασμοί από 1 Αυγούστου
Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες εντός των προσεχών ημερών, οι δασμοί ύψους μέχρι και 50% που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο –των οποίων η επιβολή αναβλήθηκε για να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις- θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.
«Ο πρόεδρος Τραμπ θα στείλει επιστολές σε ορισμένους εμπορικούς μας εταίρους που θα λένε ότι, αν τα πράγματα δεν προχωρήσουν, τότε, την 1η Αυγούστου, θα επιστρέψουν σαν μπούμπερανγκ στο επίπεδο των δασμών της 2ας Απριλίου», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
«Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι θα δείτε πολλές συμφωνίες πολύ γρήγορα», είπε προβλέποντας ότι «θα υπάρξουν πολλές σημαντικές ανακοινώσεις τις προσεχείς ημέρες» παρά «την πολύ μεγάλη αντίσταση».
«Η αμερικανική στρατηγική συνίσταται στην εφαρμογή της μέγιστης πίεσης», είπε αναφέροντας ως παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε πολύ να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μέχρι που πριν από τρεις εβδομάδες, μία Παρασκευή πρωί, ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε με δασμούς 50%», είπε. «Τις επόμενες ώρες, πέντε ευρωπαίοι ηγέτες του τηλεφώνησαν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τηλεφώνησε επίσης» σημείωσε, προσθέτοντας πως πλέον «η ΕΕ κάνει πολύ καλή πρόοδο».
Σύμφωνα με τον Σκοτ Μπέσεντ, θα σταλούν περί τις 100 επιστολές σε μικρές χώρες «με τις οποίες έχουμε πολλές εμπορικές συναλλαγές», αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ «επικεντρώνει» στις «18 σημαντικές σχέσεις που αντιπροσωπεύουν το 95% του εμπορικού μας ελλείμματος».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.