“Να αντισταθούμε στην ηγεμονία ΗΠΑ – Κίνας” τονίζει ο Εμανουέλ Μακρόν – Financial Report

financialreport.gr


Kάλεσμα στις μεσαίες δυνάμεις να ενωθούν και να αντισταθούν στις ΗΠΑ και την Κίνα απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε το μήνυμά του κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ασία αυτή την εβδομάδα, όπου συζήτησε την ασφάλεια στη θάλασσα στα Στενά του Ορμούζ και τη στενότερη συνεργασία με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία – δύο χώρες που υποφέρουν σοβαρά από το υψηλό ενεργειακό κόστος, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν μαίνεται.

«Στόχος μας δεν είναι να είμαστε υποτελείς δύο ηγεμονικών δυνάμεων», υπογράμμισε σε φοιτητές στη Σεούλ. «Δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από την κυριαρχία, ας πούμε από την Κίνα, ή δεν θέλουμε να είμαστε πολύ εκτεθειμένοι στην απρόβλεπτη φύση των ΗΠΑ» πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε, έχουν κοινή ατζέντα με κράτη όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα σε θέματα όπως το διεθνές δίκαιο, η δημοκρατία, η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια υγεία.

Οι εκκλήσεις του Μακρόν έρχονται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει στρέψει τα πυρά του εναντίον του ΝΑΤΟ και άλλων συμμάχων, εξαπολύοντας επίθεση συγκεκριμένα τη Γαλλία και τη Νότια Κορέα επειδή δεν τον βοήθησαν αρκετά στο Ιράν.

Ο Τραμπ εξοργίστηκε με το Παρίσι επειδή δεν επέτρεψε σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από γαλλικό έδαφος.

«Οι ΗΠΑ είναι μια σπουδαία χώρα αλλά διακινδυνεύει να ανοίξει το “Κουτί της Πανδώρας” με την τρέχουσα κατάσταση. Δεν πιστεύω ότι θα διορθώσουμε την κατάσταση μόνο με βομβαρδισμούς ή με στρατιωτικές επιχειρήσεις», υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας, αναφερόμενος στην Τεχεράνη και ζήτησε έναν «μηχανισμό αποκλιμάκωσης με το Ιράν» με μια αποστολή συνοδείας για τα πλοία στα Στενά του Ορμούζ μόλις τελειώσουν οι βομβαρδισμοί.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων