Ντε Γκίντος /ΕΚΤ: «Οι επενδυτές υποεκτιμούν τους κινδύνους» – FinanceNews.gr

Ντε Γκίντος: Προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο βίαιης διόρθωσης στις αγορές απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές εμφανίζονται υπερβολικά εφησυχασμένοι απέναντι σε ένα περιβάλλον υψηλών αποτιμήσεων και έντονης αβεβαιότητας.
Καμπανάκι από την ΤτΕ: «Φούσκωσε» το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκιντός
Σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας και έντονης μεταβλητότητας εισέρχονται οι διεθνείς αγορές, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία βλέπει ενδείξεις για μια πιθανή «θεμελιώδη μεταβολή» στο επενδυτικό τοπίο. Οι διακυμάνσεις στις κεφαλαιαγορές, οι ασυνήθιστες εκροές από παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια και οι εντεινόμενες εμπορικές εντάσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο τον κίνδυνο διόρθωσης, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να υποεκτιμούν τις επιπτώσεις των γεωοικονομικών εξελίξεων και των υψηλών αποτιμήσεων που δεν στηρίζονται σε θεμελιώδη μεγέθη.
Παράλληλα, όπως προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, οι αγορές εμφανίζονται υπερβολικά εφησυχασμένες, τη στιγμή που η αβεβαιότητα και οι αποτιμήσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε απότομη διόρθωση των τιμών, με ευρύτερες επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ
Αναλυτικά, στην τελευταία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ΕΚΤ υπογραμμίζει τη σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων, με αιχμή την πολιτική δασμών των ΗΠΑ. Όπως περιγράφει η ΕΚΤ, οι αγορές αντιδρούν έντονα και άμεσα σε κάθε νέα ανακοίνωση ή εξέλιξη γύρω από τους δασμούς. Οι μετοχές αρχικά κατέγραψαν σημαντικές απώλειες μετά την επιβολή ευρείας κλίμακας δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ενισχύθηκαν ξανά όταν ανακοινώθηκε προσωρινή αναστολή 90 ημερών.
«Κατά τη διάρκεια της αναταραχής η λειτουργία των αγορών της ευρωζώνης παρέμεινε ανθεκτική», αναφέρει η ΕΚΤ, «παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν ασυνήθιστες εκροές από παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια, όπως τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο ΗΠΑ». Τονίζει δε ότι αν και η συμπεριφορά αυτή των επενδυτών ενδέχεται να σχετίζεται με τεχνικούς λόγους, μπορεί επίσης να αντανακλά μια ευρύτερη αλλαγή στάσης.
«Οι κινήσεις αυτές ίσως υποδηλώνουν μια βαθύτερη αλλαγή καθεστώτος, με τους επενδυτές να επανεκτιμούν τον κίνδυνο των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων, οδηγώντας ενδεχομένως σε πιο εκτεταμένες ανακατανομές στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων» επισημαίνει η ΕΚΤ, προειδοποιώντας ότι «αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.»
«Καμπανάκι» ντε Γκίντος
Μιλώντας στο CNBC ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουις ντε Γκίντος, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος διόρθωσης στις αγορές, επισημαίνοντας ότι δύο βασικά σημεία που προκαλούν ανησυχία είναι οι υψηλές αποτιμήσεις και η ισχυρή αβεβαιότητα.
«Οι αγορές εμφανίζονται ιδιαίτερα εφησυχασμένες. Πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα είναι μεν χαμηλή, αλλά δεν θα υπάρξει ύφεση, ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και η νομισματική πολιτική θα ακολουθήσει», δήλωσε ο ντε Γκίντος
Ωστόσο, όπως τόνισε, τα ρίσκα δεν έχουν εξαλειφθεί. Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις μελλοντικές εμπορικές, δημοσιονομικές και κανονιστικές πολιτικές των ΗΠΑ, η οποία τροφοδοτεί τη μεταβλητότητα. «Η μεταβλητότητα ίσως αποτελεί απόρροια δύο παραγόντων: των υψηλών αποτιμήσεων και της αυξημένης αβεβαιότητας», υπογράμμισε.
Και η ΕΚΤ πάντως στην έκθεσή της υπενθυμίζει πως έχει ήδη προειδοποιήσεις για τις ευπάθειες που προκαλούν οι υψηλές αποτιμήσεις οι οποίες δεν στηρίζονται σε θεμελιώδη μεγέθη, επισημαίνοντας πως αυτός ο κίνδυνος έχει εν μέρει λάβει σάρκα και οστά – με τους πρόσφατους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να λειτουργούν ως καταλύτης για τις πρόσφατες αναταράξεις.
«Νέα κανονικότητα η αβεβαιότητα»
Σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα που επικρατεί, ο ντε Γκίντος χαρακτήρισε την αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική, δημοσιονομική και ρυθμιστική πολιτική των ΗΠΑ ως το νέο «καθεστώς» που επηρεάζει το παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.
Όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, τόνισε πως οι δασμοί θα είναι επιβλαβείς για την οικονομική μεγέθυνση, ενώ η επίδραση που θα έχουν στις τιμές δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη.
«Βραχυπρόθεσμα οι δασμοί αυξάνουν τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων αλλά ταυτόχρονα περιορίζουν τη ζήτηση, κάτι που ενδέχεται να εξουδετερώσει την επίδραση στις τιμές», εξήγησε. «Μακροπρόθεσμα, η κατακερματισμένη εφοδιαστική αλυσίδα λόγω εμπορικών στρεβλώσεων μπορεί να αυξήσει το κόστος των επιχειρήσεων, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις,» πρόσθεσε.
Αναθεώρηση προβλέψεων από την Ε.Ε.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2025, στο 1,1% για την Ε.Ε. και 0,9% για την ευρωζώνη, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,5% και 1,3% αντίστοιχα.
Ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ έως το 2026, εντείνοντας τα διλήμματα για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής τα επόμενα έτη.
Με πληροφορίες από CNBC
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.