Ο νέος κόσμος της «οικονομίας του πολέμου»

Ο νέος κόσμος της «οικονομίας του πολέμου»



Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, αξιώνει από τα 32 κράτη μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν στο 5% του ΑΕΠ τις αμυντικές τους δαπάνες.

Το 2% που είχε αποφασιστεί πριν 11 χρόνια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, θεωρείται ξεπερασμένο από τα γεγονότα. Ειδικά, μετά το φιάσκο των διαπραγματεύσεων για το Ουκρανικό, στην Κωνσταντινούπολη…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με  800 δισεκατομμύρια ευρώ τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης. Γιατί φοβάται ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ε.Ε… Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν πέρυσι,τα 2,46 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πολλές χώρες έχουν  σχεδόν διπλασιάσει τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς. Τέτοιες τάσεις έχει να δει η ανθρωπότητα από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.

Τι σημαίνει αυτό; Μήπως είμαστε στα πρόθυρα μιας γενικευμένης σύρραξης; Και πρέπει να έχουμε όλοι στα σπίτια μας το «κιτ έκτακτης ανάγκης», που λέει η Κομισιόν; Με τα αναγκαία μέσα για να …επιβιώσουμε τις πρώτες 72 ώρες;

Νυχθημερόν για όπλα

Ο Βαυαρός πρόεδρος του κεντροδεξιού ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζήτησε τη μετάβαση σε μια «οικονομία πολέμου» στην ΕΕ. «Αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι κατασκευαστές όπλων θα εργάζονται σε βάρδιες και τα Σαββατοκύριακα στο μέλλον και ότι εταιρείες που προηγουμένως παρήγαγαν βιομηχανικά αγαθά για πολιτικούς σκοπούς, θα παράγουν όπλα στο μέλλον», όπως είπε ο Βέμπερ πρόσφατα στην «Welt am Sonntag». Ζήτησε μάλιστα και τον διορισμό ενός Ευρωπαίου Αρχιστράτηγου, που «θα διοικεί τους αναβαθμισμένους εθνικούς στρατούς και θα είναι σε θέση να κάνει σαφείς ανακοινώσεις σχετικά με τις προμήθειες».

Ο Λεονάρντο Τσιγκολάνι, Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής Leonardo -της τρίτης μεγαλύτερης αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης-σε συνέντευξη στο Bloomberg, κάνει επίσης έκκληση « να δημιουργηθούν αμυντικοί  γίγαντες μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και κοινοπραξιών, που θα ανταγωνιστούν τις αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες. Βρισκόμαστε «σχεδόν σε μια πολεμική οικονομία» και οι αμυντικές εταιρείες σίγουρα εμπλέκονται», λέει ο Τσιγκολάνι.

Σαφής προτεραιότητα

Η μετάβαση σε μια πολεμική οικονομία αποτελεί σαφώς προτεραιότητα για τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν ότι μπορούν για να υπονομεύσουν την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Ουκρανικό. Στο όνομα δήθεν, μιας αλληλεγγύης στο Κίεβο, όταν όμως είναι ξεκάθαρο ότι ούτε οι Ουκρανοί πολίτες θέλουν πλέον να συνεχίσουν να σκοτώνονται τα παιδιά τους.

Έλα όμως που οι αμυντικές βιομηχανίες έχουν αρχίσει να επεκτείνουν τα εργοστάσιά τους και να κατασκευάζουν νέα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rheinmetall, Άρμιν Πάπεργκερ, για παράδειγμα, ανέφερε πρόσφατα: «Έχουμε 10 εργοστάσια στην Ευρώπη τα οποία αυτή τη στιγμή διπλασιάζουμε ή κατασκευάζουμε από την αρχή».

Οι παραγωγικές ικανότητες της αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να μεταφερθούν και σε άλλες επιχειρήσεις που δεν σχετίζονται με την άμυνα.

Και αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Η γερμανογαλλική εταιρεία κατασκευής αρμάτων μάχης KNDS ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει ένα σιδηροδρομικό εργοστάσιο που ανήκει στον γαλλικό όμιλο Alstom στο Γκέρλιτς. Η Rheinmetall εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει το εργοστάσιο της Volkswagen στο Όσναμπρουκ. Η Rheinmetall ανακοίνωσε επίσης ότι θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της στο Νέους  και το Βερολίνο, οι οποίες επί του παρόντος παράγουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων για πολιτική χρήση, για την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Δυστυχώς, η οικονομική στασιμότητα στην ευρωζώνη,  τροφοδοτεί τον πόλεμο ως λύση για την …ανάπτυξη και την αύξηση της κερδοφορίας. Το σύστημα  έχει φτάσει στα όριά του και χρειάζεται επειγόντως να βρει νέους τρόπους συσσώρευσης.

Ενας σίγουρος πελάτης

Οι επενδυτές αυτοί έχουν επίγνωση αυτής της «οικονομίας πολέμου» που έρχεται εδώ και αρκετά τρίμηνα, όπως φαίνεται από την υψηλή απόδοση των μετοχών των κύριων εταιρειών του αμυντικού κλάδου. Σχεδιάζεται ένα σενάριο στο οποίο θα υπάρχει ένας πελάτης, η κάθε κυβέρνηση. Με οικονομική διαθεσιμότητα της τάξης των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και η οποία θα βιάζεται τρομερά. Είναι ο καλύτερος δυνατός, πελάτης: εγγυημένες πληρωμές και μεγάλα περιθώρια κέρδους. Θα μπορούσε ίσως να συμπεράνει κανείς ότι ο πόλεμος «είναι καλός για την οικονομία». Απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Μόνο που τα δισεκατομμύρια για την άμυνα θα πρέπει να βρουν χώρο στους δημόσιους προϋπολογισμούς. Μια  πρόκληση,  που οι κυβερνήσεις δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπεράσουν, χωρίς δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και την πραγματική οικονομία.

Άλλωστε και το νέο «αφεντικό» της Ευρώπης, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς αρνείται κάθε σκέψη ακόμη και για κοινή έκδοση χρέους στην Ε.Ε., για τη χρηματοδότηση των κοινών αμυντικών δαπανών. Κόψτε το κεφάλι σας, αλλά φορέστε πρώτα…κράνος, δηλαδή.

Αυτός είναι ο κόσμος της «οικονομίας του πολέμου» και δεν θα είναι όμορφος. Ούτε ονειρικά πλασμένος…

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων