Ο Πούτιν ενέκρινε τη νέα στρατηγική του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας

Ο Πούτιν ενέκρινε τη νέα στρατηγική του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας



Τη νέα στρατηγική του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, η οποία έχει στόχο «να αποκαταστήσει τη θέση της χώρας ως μίας ηγετικής ναυτικής δύναμης», ενέκρινε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Νικολάι Πατρούσεφ.

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες κατατάξεις, η Ρωσία διαθέτει το τρίτο ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, αν και έχει υποστεί πολλές απώλειες στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο Πατρούσεφ, πρώην πράκτορας της KGB ο οποίος επί Σοβιετικής Ένωσης υπηρέτησε μαζί με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε ότι η νέα ναυτική στρατηγική – με τίτλο «Η στρατηγική για τη ανάπτυξη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ως το 2050»- έχει εγκριθεί από τον Ρώσο πρόεδρο. «Η Ρωσία σταδιακά βελτιώνει τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις παγκοσμίως», τόνισε ο Πατρούσεφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Argumenti i Fakti.

«Είναι αδύνατο να φέρουμε σε πέρας ένα τέτοιο έργο χωρίς ένα μακροπρόθεσμο όραμα των σεναρίων για την εξέλιξη της κατάστασης στους ωκεανούς, για την εξέλιξη των προκλήσεων και των απειλών και φυσικά χωρίς τον καθορισμό των στόχων και των σκοπών που αντιμετωπίζει το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό», υπογράμμισε.

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου δεν παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατηγική. Η Ρωσία έχει αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια στα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου.

Έκθεση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε το 2021 ότι η Κίνα είχε το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο και ότι η συνολική μαχητική δύναμη του Πεκίνου αναμένεται να αυξηθεί σε 460 πλοία έως το 2030. Στοιχεία από πηγές αναφέρουν ότι η Ρωσία διαθέτει 79 υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων 14 υποβρυχίων με πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και 222 πολεμικά πλοία. Ο κύριος στόλος της είναι ο Βόρειος Στόλος που σταθμεύει στο Σεβερομόρσκ στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων