ΟΗΕ: Μικρά βήματα στο Κυπριακό, μεγάλες προσδοκίες για τον Σεπτέμβριο – FinanceNews.gr

ΟΗΕ: Μικρά βήματα στο Κυπριακό, μεγάλες προσδοκίες για τον Σεπτέμβριο - FinanceNews.gr



Ο Γεραπετρίτης από Νέα Υόρκη χαιρετίζει την επιστροφή του Κυπριακού στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας. Κρίσιμο ραντεβού τον Σεπτέμβριο

 

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς ισορροπίες και την ευρύτερη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η επανεκκίνηση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού τέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της διευρυμένης άτυπης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, των εγγυητριών δυνάμεων και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, χαιρέτισε την εξέλιξη ως «εξαιρετικά θετική», τονίζοντας πως «οκτώ χρόνια μετά το Κραν Μοντανά, το Κυπριακό επιστρέφει στην κορυφή της διεθνούς διπλωματικής ατζέντας».

Νέα Υόρκη, 17.07 | Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Νίκο Μελέτη μετά το πέρας της συμμετοχής του στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό σε διευρυμένο σχήμαhttps://t.co/wVTjrDwqCY pic.twitter.com/HAROrbQAQh

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) July 17, 2025

ΟΗΕ: Επανεκκίνηση με έμφαση στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ανακοίνωσε την τοποθέτηση Προσωπικής Απεσταλμένης, με αποστολή την τακτική παρακολούθηση των εξελίξεων. Παράλληλα, αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή έξι Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που συμφωνήθηκαν στη Γενεύη, με τα τέσσερα εξ αυτών να έχουν ήδη υλοποιηθεί:

  1. Δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία

  2. Κοινές περιβαλλοντικές δράσεις

  3. Αποκατάσταση κοιμητηρίων

  4. Συμφωνία για αποναρκοθέτηση (σε τελικό στάδιο)

Η πρόοδος αυτή αποτέλεσε τη βάση για συμφωνία σε τέσσερα επιπλέον ΜΟΕ, με έμφαση:

  • στο άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης (Μια Μηλιά, Λουρουτζίνα, Αθηένου–Αγλαντζιά)

  • στην εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη νεκρή ζώνη

  • στην αντιμετώπιση μικροπλαστικής ρύπανσης

  • και στην παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκαθάρισε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν είναι συμβολικές, αλλά στοχεύουν σε πραγματικές βελτιώσεις στην καθημερινότητα των Κυπρίων και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

FM George Gerapetritis’ bilateral mtg w/ @UN Secretary-General António Guterres @antonioguterres on the sidelines of the informal meeting on #Cyprus in a broader format in New York pic.twitter.com/4gTOy6W6gO

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) July 17, 2025

Η ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή στάση – Βήματα, αλλά και στασιμότητα

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως τα αποτελέσματα της συνάντησης είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση», σημειώνοντας ωστόσο πως η πολιτική βούληση από τουρκικής πλευράς παραμένει ελλιπής. Παρότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε τις εισηγήσεις για νέα οδοφράγματα, η τελική απόφαση εξαρτάται από τον τουρκικό στρατό, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, που διατηρεί αδιάλλακτη στάση υπέρ της λύσης των «δύο κρατών», φέρεται να μετέφερε την ανάγκη «νέων ρεαλιστικών προσεγγίσεων», ωστόσο απέφυγε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Παρά την πρόοδο, αρκετά σημεία διέλευσης, όπως στα Κόκκινα και Αθηένου-Αγλαντζιά, παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω της ανάγκης στρατιωτικής έγκρισης από την Άγκυρα.

📍 New York | Informal meeting on #Cyprus in a broader format under the auspices of the UN Secretary-General

📍Νέα Υόρκη | Άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό σε διευρυμένο σχήμα υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών pic.twitter.com/9IUCWbyECN

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) July 17, 2025

Διπλωματική κινητικότητα με φόντο τις εκλογές στα Κατεχόμενα

Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι προσεχείς «εκλογές» στα Κατεχόμενα, οι οποίες ενδέχεται να αναδιαμορφώσουν τον πολιτικό χάρτη και τη διαπραγματευτική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για το φθινόπωρο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ενώ σχεδιάζεται νέα διευρυμένη συνάντηση μέχρι τα τέλη του 2025.

Το μήνυμα Γεραπετρίτη και η ελληνική στρατηγική

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε τον εθνικό στόχο της επανένωσης της Κύπρου αναγκαίο όσο ποτέ, στον σημερινό κόσμο των συγκρούσεων, της μισαλλοδοξίας και των γεωπολιτικών εντάσεων. Όπως είπε, η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα την Κυπριακή Δημοκρατία και εργάζεται σε στενή σύμπνοια με τη Λευκωσία για την επιστροφή στον ουσιαστικό διάλογο, στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Κυπριακό επιστρέφει δειλά αλλά σταθερά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Η συμμετοχή του ΟΗΕ, η πρόοδος στα ΜΟΕ και η δέσμευση για νέες επαφές δημιουργούν μια παράθυρο ευκαιρίας, αν και οι γεωπολιτικές και εσωτερικές ισορροπίες στην Τουρκία και τα Κατεχόμενα παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες. Η πρόκληση για την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι να διατηρήσουν ζωντανό το μομέντουμ και να αξιοποιήσουν κάθε δίοδο διεθνούς πίεσης και διπλωματικής συνεργασίας.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων