Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις στις αγορές πετρελαίου από το Ιράν, προσπαθώντας να μετριάσουν τις πιέσεις στην προσφορά

financialreport.gr


Η κυβέρνηση Τραμπ άρει τις κυρώσεις στις αγορές πετρελαίου από το Ιράν στη θάλασσα για 30 ημέρες, με στόχο να μετριάσει τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, οι οποίες οφείλονται στον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέσεντ, δήλωσε ότι η απαλλαγή θα φέρει περίπου 140 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές και θα βοηθήσει στην άμβλυνση της πίεσης στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η κίνηση αυτή αντανακλά την ανησυχία του Λευκού Οίκου ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου – περίπου 50% σε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη από το 2022 – θα βλάψει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Ωστόσο, η προηγούμενη υπόδειξη του Μπέσεντ για απαλλαγή προκάλεσε ανησυχίες ότι θα μπορούσε να ωφελήσει την πολεμική προσπάθεια του Ιράν.

Είναι η τρίτη φορά που οι ΗΠΑ αίρουν προσωρινά τις κυρώσεις σε περίπου δύο εβδομάδες.

Είχε προηγουμένως χαλαρώσει τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και την Παρασκευή εξέδωσε γενική άδεια που επιτρέπει την πώληση ιρανικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου που έχουν φορτωθεί σε πλοία από την Παρασκευή έως τις 19 Απριλίου, σύμφωνα με την άδεια που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Απελευθερώνοντας προσωρινά αυτήν την υπάρχουσα προσφορά για τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φέρουν γρήγορα περίπου 140 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνοντας την ποσότητα παγκόσμιας ενέργειας και συμβάλλοντας στην ανακούφιση των προσωρινών πιέσεων στην προσφορά που προκαλεί το Ιράν», δήλωσε ο Μπέσεντ σε δήλωσή του στο X.

«Στην ουσία, θα χρησιμοποιήσουμε τα ιρανικά βαρέλια εναντίον της Τεχεράνης για να διατηρήσουμε την τιμή χαμηλή καθώς συνεχίζουμε την Επιχείρηση Επική Οργή».

Η άδεια, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών μετά τις ώρες λειτουργίας της αγοράς, ανέφερε ότι το ιρανικό πετρέλαιο θα μπορούσε να εισαχθεί στις ΗΠΑ βάσει της απαλλαγής όταν είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της πώλησης ή της παράδοσής του. Οι ΗΠΑ δεν έχουν εισαγάγει ουσιαστικά ιρανικό πετρέλαιο από τότε που η Ουάσινγκτον επέβαλε μέτρα μετά την επανάσταση του 1979.

Δεν ήταν σαφές εάν θα εισερχόταν ιρανικό πετρέλαιο στη χώρα ως αποτέλεσμα της απαλλαγής. Η Κούβα, η Βόρεια Κορέα και η Κριμαία είναι μεταξύ των περιοχών που εξαιρούνται από την άδεια.

Ο Μπέσεντ είχε προτείνει την άρση των κυρώσεων σε συνέντευξή του στο Fox Business την Πέμπτη, ωθώντας τους αναλυτές να επισημάνουν ότι η πολιτική αυτή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να ωφελήσει την πολεμική προσπάθεια του Ιράν.

«Για να το θέσω ήπια, αυτό είναι ανοησία», δήλωσε στο BBC ο διευθυντής της Blackstone Compliance Services, David Tannenbaum . «Ουσιαστικά, επιτρέπουμε στο Ιράν να πουλάει πετρέλαιο, το οποίο στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας».

Ο Μπέσεντ απέρριψε αυτή την ανάλυση στην δήλωσή του την Παρασκευή. «Αυτή η προσωρινή, βραχυπρόθεσμη άδεια περιορίζεται αυστηρά στο πετρέλαιο που βρίσκεται ήδη σε διαμετακόμιση και δεν επιτρέπει νέες αγορές ή παραγωγή», έγραψε.

«Το Ιράν θα δυσκολευτεί να αποκτήσει πρόσβαση σε οποιαδήποτε έσοδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασκούν μέγιστη πίεση στο Ιράν και στην ικανότητά του να έχει πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ζωτικές ενεργειακές υποδομές στο Ιράν και στα γειτονικά κράτη του Κόλπου έχουν δεχθεί επίθεση και το Ιράν έχει ουσιαστικά κλείσει το στενό του Ορμούζ, έναν αγωγό για περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αναλυτές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Brent Erickson, διευθύνοντος συμβούλου στην Obsidian Risk Advisors, έχουν δηλώσει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει τις τιμές δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο μέχρι να ανοίξει το στενό για τα πλοία.

«Η χαλάρωση των κυρώσεων εγείρει ανησυχίες για την ταχεία εξάντληση των οικονομικών εργαλείων της Ουάσινγκτον», που θα μείωναν τις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο Έρικσον. «Αν έχουμε φτάσει στο σημείο να χαλαρώσουμε τις κυρώσεις στη χώρα με την οποία βρισκόμαστε σε πόλεμο, πραγματικά μας τελειώνουν οι επιλογές».

Η κίνηση αυτή αναμένεται να ωφελήσει την Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή ιρανικού πετρελαίου. Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, δήλωσε ότι οι προμήθειες θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ασία εντός τριών ή τεσσάρων ημερών και να φτάσουν στην αγορά αφού διυλιστούν τον επόμενο ενάμιση μήνα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, δήλωσε σε ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η Τεχεράνη είχε ξεκινήσει συνομιλίες με το Τόκιο σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα του στενού για να επιτραπεί η διέλευση πλοίων που σχετίζονται με την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία εξαρτάται από τη Μέση Ανατολή για περίπου το 95% των προμηθειών της σε πετρέλαιο και λαμβάνει περίπου το 90% των αποστολών πετρελαίου της μέσω του στενού. Η Ιαπωνία είναι μεταξύ των χωρών που αναγκάζονται να απελευθερώσουν πετρέλαιο από τα αποθέματά τους εν μέσω της ανοδικής πορείας των τιμών.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων