Οι υπογραφές δεν στέγνωσαν και ξεκίνησαν οι γκρίνιες: Νέα ένταση ΕΕ-ΗΠΑ για τους δασμούς στο κρασί – FinanceNews.gr

Οι υπογραφές δεν στέγνωσαν και ξεκίνησαν οι γκρίνιες: Νέα ένταση ΕΕ-ΗΠΑ για τους δασμούς στο κρασί - FinanceNews.gr



Η ΕΕ πιέζει τις ΗΠΑ για μείωση των δασμών 15% σε κρασί και οινοπνευματώδη, με τη Γαλλία να προειδοποιεί για απώλειες 1,1 δισ. δολαρίων

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει να ζητά τη μείωση των αμερικανικών δασμών 15% που πλήττουν τις εξαγωγές ευρωπαϊκού κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών. Παρά την πρόσφατη εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον, ο κλάδος παραμένει σε αναβρασμό, καθώς το αίτημα εξαίρεσης των προϊόντων αυτών απορρίφθηκε, προκαλώντας πτώση στις μετοχές μεγάλων εταιρειών όπως Pernod Ricard, Remy Cointreau, Campari και Diageo.

Οι Βρυξέλλες, διά στόματος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς, διαμηνύουν ότι οι πόρτες για μια μελλοντική παραχώρηση «δεν έχουν κλείσει οριστικά». Ωστόσο, η συμφωνία που ανακοινώθηκε προβλέπει μειώσεις δασμών μόνο για ευρωπαϊκά αεροσκάφη, φαρμακευτικά προϊόντα και φελλό, αφήνοντας εκτός τα ποτά – έναν κλάδο με ιδιαίτερη οικονομική και πολιτισμική βαρύτητα για χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Η γαλλική ανησυχία και η «χαμένη» αγορά των ΗΠΑ

Η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πίεσης, καθώς η βιομηχανία κρασιού και οινοπνευματωδών προειδοποιεί για απώλειες έως 1,1 δισ. δολάρια λόγω των δασμών. Ο υπουργός Εμπορίου Laurent Saint-Martin τόνισε ότι «η υπεράσπιση των εξαγωγικών τομέων παραμένει προτεραιότητα», ενώ η Ομοσπονδία Εξαγωγέων FEVS μίλησε για «τεράστια απογοήτευση».

Οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι οι δασμοί όχι μόνο περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά και υπονομεύουν το brand value ευρωπαϊκών προϊόντων με διεθνή αναγνώριση, όπως η σαμπάνια και το κονιάκ. Ο πρόεδρος της FEVS, Γκαμπριέλ Πικάρ, μίλησε ανοιχτά για μια «εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για όλους τους Ευρωπαίους εξαγωγείς».

Διπλό μέτωπο πιέσεων: Ευρωπαίοι και Αμερικανοί παραγωγοί

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι και οι αμερικανοί αποσταγματοποιοί τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας, φοβούμενοι αντίποινα από τις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο Αποσταγματοποιών των ΗΠΑ (US Distilled Spirits Council) προειδοποιεί ότι χωρίς μια μόνιμη επιστροφή στους δασμούς «μηδέν για μηδέν» οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προγραμματίσουν εξαγωγές ή νέες θέσεις εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η spiritsEUROPE τονίζει ότι «κάθε μήνας καθυστέρησης εμποδίζει την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις επιλογές των καταναλωτών» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σημειώνεται ότι οι δύο οικονομίες είχαν καταργήσει τους δασμούς στα ποτά ήδη από το 1997, ενώ η πρόσφατη εξάμηνη αναστολή από την ΕΕ λήγει τον Φεβρουάριο του 2026, επαναφέροντας το φάσμα μιας νέας εμπορικής αντιπαράθεσης.

Το διπλωματικό παζάρι συνεχίζεται

Οι εμπορικές συνομιλίες ΕΕ – ΗΠΑ θα συνεχιστούν, με στόχο την κωδικοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δείχνει απρόθυμη να ανοίξει πλήρως τη συζήτηση για τα αλκοολούχα ποτά, προτιμώντας να περιορίσει τον αριθμό των εξαιρούμενων προϊόντων.

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς ξεκαθάρισε ότι «δεν θα είναι εύκολο ούτε θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να τραβήξει σε βάθος χρόνου. Για την Ευρώπη, όμως, το διακύβευμα είναι κρίσιμο: ένας από τους πιο εξαγωγικούς κλάδους της ηπείρου βρίσκεται σε κλοιό πίεσης, ενώ η διατήρηση των δασμών απειλεί να αλλάξει τις ισορροπίες σε μια αγορά που αξίζει δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Διαβάστε επίσης: Ανάσα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές: Συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ με οροφή δασμών 15%

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων