Ποιος πλήρωσε 870 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ προκαταβολικά για τους λογαριασμούς του 2026
Πριν πεινάσουν μαγειρεύουν οι Δημόσιοι φορείς μέσω της Κυβέρνησης, με στόχο να εξασφαλίσουν εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα της επόμενης χρονιάς.
Κατά όσα αναφέρονται σε πρόσφατη σχετική απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος η κυβέρνηση προκαταβάλει το ποσό των 870 εκατ. ευρώ για το έτος 2026, για την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος των δημοσίων φορέων όπως Υπουργεία, Πανεπιστήμια εφορίες και λοιποί δημόσιοι φορείς. Όπως επισημαίνεται στην ίδια απόφαση, η χρηματική προκαταβολή καταβάλλεται μετά την επιστροφή του υπολοίπου της προκαταβολής οικονομικής χρήσης 2024.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ, όπως κάνει και στην περίπτωση των απλών πολιτών, στοχεύοντας σε προκαταβολή για το έτος 2026 έναντι αξίας λογαριασμών καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας χρήσης 2026, κάνει τις εξής εκπτώσεις:
– Για τις εγκαταστάσεις Χαμηλής Τάσης των ως άνω φορέων, 7% έκπτωση επί της τελικής αξίας χρέωσης προμήθειας, αφαιρουμένης τυχόν κρατικής επιδότησης και
– για τις εγκαταστάσεις Μέσης Τάσης, 2% έκπτωση επί της τελικής αξίας χρέωσης προμήθειας, αφαιρουμένης τυχόν κρατικής επιδότησης.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που εκδίδονται εντός της χρήσης έτους 2026 αποστέλλονται από τη ΔΕΗ ΑΕ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης της παρ. 1 με ενσωματωμένη την έκπτωση επί της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης στην απόφαση αναφέρεται ότι σε περίπτωση που φορέας της παρ. 1 της απόφασης αλλάξει προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ υποχρεούται να επιστρέψει άμεσα στον ανωτέρω λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου το ανάλογο ποσό της προκαταβολής.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


