Προειδοποίηση Τσιάρα για ποινικές ευθύνες «μαϊμού» εμβολιασμών κατά της ευλογιάς – FinanceNews.gr

Ανοίγει εισαγγελική έρευνα: Ο Κώστας Τσιάρας στέλνει τις καταγγελίες για παράνομους εμβολιασμούς κατά της ευλογιάς, στον Άρειο Πάγο
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε ότι η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομους εμβολιασμούς κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Η ανακοίνωση έγινε στο περιθώριο του συνεδρίου Tomorrow Tastes Mediterranean 2025 (TTM 2025) στην Καλαμάτα, όπου ο υπουργός υποστήριξε πως έχει ήδη διαβιβάσει «όλες τις δημοσιογραφικές πληροφορίες» στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
«Έχω στείλει καταγγελίες… εφόσον αποδειχθεί ότι έγινε εμβολιασμός εκτός νομιμότητας, θα υπάρξουν σοβαρές ποινικές ευθύνες», σημείωσε.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ, οι καταγγελίες κάνουν λόγο για εισαγωγή παράνομων εμβολίων από χώρες όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, τα οποία μοιράζονται σε κτηνοτρόφους και χρησιμοποιούνται στα κοπάδια χωρίς να είναι πιστοποιημένα. Τα «εμβόλια» αυτά, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ενδέχεται να συνδέονται με παρενέργειες και με διασπορά της νόσου σε περιοχές όπου η ευλογιά φαινόταν ότι είχε υποχωρήσει.
Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της ευλογιάς δεν είναι υπόθεση ενός υπουργείου: απαιτεί συνεργασία ανάμεσα σε κτηνιατρικές υπηρεσίες, Περιφέρειες, ΔΑΟΚ, αγρότες, και πλέον και την Ελληνική Αστυνομία, που έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην επιτήρηση της τήρησης μέτρων βιοασφάλειας.
Την ίδια στιγμή, σε ένα πιο καθημερινό επίπεδο, ο υπουργός ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα καταβολών αποζημιώσεων και πληρωμών: εντός της εβδομάδας θα καταβληθούν ποσά για τη βιολογική γεωργία και μελισσοκομία (έτη 2022-2024), μέσα στον Οκτώβριο θα γίνουν πληρωμές για ζωοτροφές (λόγω αποκλεισμού ζώων από ζωονόσους), εκτάσεις με φερτά υλικά, και τη βασική ενίσχυση που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο.
Ειδική μνεία έκανε για το Μέτρο 23, τις πληρωμές για θανατωθέντα ζώα και τη δυνατότητα παρακράτησης πόρων υπέρ του ΕΛΓΑ, τα οποία σχεδιάζει να ολοκληρώσει άμεσα. Όπως είπε, η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεταστροφή του ΟΠΕΚΕΠΕ σε έναν οργανισμό πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό, ώστε οι διαδικασίες πληρωμών να μην καθυστερούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα καταγγέλλουν ότι τα παράνομα εμβόλια «ενοχοποιούνται» για παρενέργειες και πιθανή αναζωπύρωση της επιδημίας. Η εισαγγελική παρέμβαση ζητήθηκε από τον ίδιο τον υπουργό μετά από αποκαλύψεις σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega.
Όσο η Δικαιοσύνη θα βλέπει την «επιχείρηση ευλογιάς» υπό πρίσμα έρευνας, ο Τσιάρας καλεί σε μια νέα εθνική συστράτευση: «Όχι μόνο οι πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ, αλλά ο καθένας στο χώρο ευθύνης του να τηρεί τα μέτρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: Τσιάρας: Στα 250€ ανά ζώο η αποζημίωση για την ευλογιά, η υψηλότερη στην ΕΕ
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.