Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Γαλλίας και Trump – Στο -0,60% ο DAX

Τα τρία κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης της Γαλλίας δήλωσαν ότι δεν θα στηρίξουν την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός, François Bayrou, για τις 8 Σεπτεμβρίου, σχετικά με τα σχέδιά του για τον προϋπολογισμό
Με σημαντικές απώλειες άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη (26/8/2025) στον απόηχο της πρωτοφανούς παρέμβασης του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, στη Fed αλλά και εν μέσω μιας ακόμα πολιτικής κρίσης στη Γαλλία.
Ειδικότερα:
- Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,78% στις 554,44 μονάδες
- Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες 0,58% στις 24.132,75 μονάδες
- Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο βρίσκεται στις 9.261,13 μονάδες καταγράφοντας μείωση κατά 0,65%
- Ο δείκτης CAC στο Παρίσι υποχωρεί κατά 0,98% στις 7.688,03 μονάδες
- Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο βρίσκεται στις 42.827,45 μονάδες μειωμένος κατά 0,93%
Καταρρέει η γαλλική κυβέρνηση
Ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας κατρακύλησε πάνω από 2% στις πρωινές συναλλαγές, αφότου τα τρία κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης της χώρας δήλωσαν ότι δεν θα στηρίξουν την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός, François Bayrou, για τις 8 Σεπτεμβρίου, σχετικά με τα σχέδιά του για τον προϋπολογισμό.
Ο Bayrou υποστηρίζει ότι χρειάζονται περικοπές περίπου 44 δισ. ευρώ (51 δισ. δολ.) για να μειωθεί το γαλλικό έλλειμμα, το οποίο ανήλθε στο 5,8% του ΑΕΠ το 2024. Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν το «πάγωμα» των δαπανών για κοινωνικές παροχές και συντάξεις, καθώς και των φορολογικών κλιμακίων, στα επίπεδα του 2025.
Ο Erik Nelson, επικεφαλής στρατηγικής G10 FX στη Wells Fargo, χαρακτήρισε το outlook για τα γαλλικά assts «όχι καλό» — αλλά τόνισε ότι η έκβαση για την κυβέρνηση Bayrou δεν είναι προδιαγεγραμμένη.
«Νομίζω ότι μέρος του προβλήματος εδώ είναι ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές, το ίδιο το ευρώ, υπήρξαν μια ιδιαίτερα δημοφιλής τοποθέτηση με βάση το momentum μέσα στη χρονιά. Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες είναι ένα μικρό “ξετύλιγμα” αυτής της τάσης».
«Δεν είμαι βέβαιος ότι ο Bayrou είναι σίγουρα τελειωμένος. Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα. Έχει αρκετά πράγματα που μπορεί να προσφέρει στην αντιπολίτευση», συνέχισε ο Nelson, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός θα μπορούσε να αποσύρει μια αμφιλεγόμενη πρόταση για κατάργηση δύο αργιών.
«Κινούνται σε μια πολύ λεπτή γραμμή εδώ, και όπως ανέφερα νωρίτερα, δεδομένου του τρόπου που έχουν τοποθετηθεί οι αγορές στα ευρωπαϊκά assets, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι».
Η παρέμβαση Trump σε Fed
Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση του Trump στα social media ότι απέπεμψε το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Lisa Cook, έριξε τις αγορές Ασίας-Ειρηνικού και τα αμερικανικά futures. Η Cook δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Trump δεν έχει την εξουσία να την απομακρύνει και ότι «δεν θα παραιτηθεί», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νομικής διαμάχης.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί μήνες πιέσεων του Trump προς την κεντρική τράπεζα για μείωση επιτοκίων, περιλαμβανομένης της επανειλημμένης κριτικής και των απειλών για απόλυση του προέδρου της Fed, Jerome Powell.
Πτώση στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα (26/8/2025) οι ασιατικές αγορές
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,1%, ο δείκτης Shanghai στη Κίνα στο -0,39%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,03%, o δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα στο -0,95% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,41%.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.