Πώς η Metlen πέτυχε το «μικρό θαύμα» στη δημόσια προσφορά

Τη τελική της πορεία για την εισαγωγή στο LSE την επόμενη Δευτέρα 4 Αυγούστου, ξεκινά η Metlen, μετά το ποσοστό αποδοχής 90,085% που συγκέντρωσε στη δημόσια προσφορά, εγχείρημα που λόγω του μεγάλου free float της μετοχής, λίγοι πίστευαν ότι θα πετύχει με τη πρώτη, αναμένοντας ενδεχομένως και μια δεύτερη απόπειρα.
Τα επίσημα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη, η ολοκλήρωση και εκκαθάριση της διαδικασίας θα γίνει την Παρασκευή 1η Αυγούστου, (οπότε και θα εκδοθούν οι μετοχές ανταλλάγματος που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των μετόχων στο CREST και στο Σύστημα Αύλων Αξιών), και το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση του squeeze-out. Δηλαδή η διαδικασία της υποχρωτικής εξαγοράς για τις υπόλοιπες μετοχές, με την οποία ολοκληρώνεται το «roadmap» για την είσοδο της εταιρείας στη νέα πίστα.
Σαν άσκηση, η υλοποίηση του οδικού χάρτη και του εγχειρήματος της δημόσιας πρότασης, που ξεκίνησε να υλοποιείται βήμα- βήμα πριν από ένα μήνα, αποδείχθηκε, σύμφωνα με γνώστες των διεργασιών, εξαιρετικά απαιτητική, καθώς οι μερίδες της Μetlen ξεπερνούν τις 33.000, και η προσπάθεια εύρεσης όλων αυτών των μετόχων, σε συνδυασμό με το χαμηλό σημείο αφετηρίας, ανέβασαν σημαντικά το βαθμό δυσκολίας.
Το μετοχολόγιο της εταιρείας είναι διεθνές, η διασπορά τεράστια και η συμμετοχή των παθητικών κεφαλαίων (passive funds) μεγάλη, που σημαίνει ότι για να εντοπιστεί η συντριπτική πλειροψηφία των 33.000 μεριδίων, χρειάστηκαν επαφές τόσο σε b2b, όσο και b2c επίπεδο, με την εταιρεία να κάνει το τελευταίο μήνα τουλάχιστον δύο τηλεδιασκέψεις καθημερινά, με όλους όσους έτρεχαν την άσκηση, δηλαδή τράπεζες και χρηματιστηριακές.
Σύμφωνα με τις ίδες πηγές, το εγχείρημα και τη πρόοδο συγκέντρωσης των θετικών απαντήσεων, παρακολουθούσε στενά ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και οι άμεσοι συνεργάτες του, δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες για διορθωτικές κινήσεις, όταν και όπου αυτές χρειάζονταν.
Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο retail η δημόσια προσφορά συγκέντρωσε ποσοστό που προσεγγίζει το 95%, γεγονός που σημαίνει ότι εκτός της πρότασης έμειναν μόνο όσοι ήταν αδύνατο να συμμμετάσχουν ή να βρεθούν: Από μερίδια που συνδέονται με αποβιώσαντες, κληρονομιές που δεν έχουν τακτοποιηθεί και ανηλίκους μέχρι έναν περιορισμένο αριθμό μετόχων που αγνοούν ακόμη και σήμερα ότι κατέχουν μετοχές της Μetlen.
Σύμφωνα πάντως με όσα μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν φαίνεται να έχει συμβεί ξανά στην Ευρώπη, μια εταιρεία με τόσο μεγάλη μετοχική διασπορά να πετυχαίνει με τη πρώτη, ποσοστό 90%+ σε δημόσια προσφορά ανταλλαγής μετοχών.
Τα επόμενα βήματα και τα οφέλη από το LSE
Το επόμενο τώρα βήμα είναι η διαδικασία της υποχρεωτικής εξαγοράς, προκειμένου η Μetlen PLC να καταστεί μοναδικός μέτοχος της Μetlen AE και να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς των υπόλοιπων μετοχών.
Οι μέτοχοι αυτοί μπορούν πλέον είτε να ανταλλάξουν τις παλιές τους μετοχές (Μetlen ΑΕ) με νέες, σε αναλογία μία-προς-μία, είτε να πουλήσουν τις παλιές μετοχές, ώστε η Μetlen PLC να αποκτήσει το 100% της εταιρείας. Το αντίτιμο της πώλησης θα είναι 39,62 ευρώ ανά μετοχή, αξία που αντανακλά τη μέση σταθμισμένη τιμή των τελευταίων 6 μηνών διαπραγμάτευσης της μετοχής της Μetlen ΑΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στη συνέχεια και αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω, θα ξεκινήσει η διαδικασία αναστολής της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Μetlen AE στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Στο μεταξύ, θα έχει εισαχθεί η μετοχή της Μetlen PLC προς διαπραγμάτευση στην αγορά του LSE, με παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με την εισαγωγή, οι νέες μετοχές θα έχουν ίσα δικαιώματα (pari passu) με τις ήδη εκδοθείσες, σχηματίζοντας μία ενιαία κατηγορία με πλήρη δικαιώματα ψήφου και πρόσβαση σε μερίσματα και διανομές. Επί της ουσίας αυξάνεται η εμπορευσιμότητα των μετοχών των υφιστάμενων μετόχων, καθώς η εισαγωγή στο LSE ανοίγει τον δρόμο για ένταξη της εταιρείας σε κορυφαίους παγκόσμιους δείκτες, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση και την αξία των τίτλων τους.
Στην πράξη, η κίνηση της Μetlen να περάσει τη πόρτα του χρηματιστήριου με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στην Ευρώπη, πέραν του γεγονότος ότι θα καταστήσει πιο σαφές το διεθνές της αποτύπωμα και θα εδραιώσει τη φήμη της ως θεσμικού παίκτη στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, μεταφράζεται σε νέα εργαλεία για άντληση κεφαλαίων.
Σε διευκόλυνση δηλαδή της υλοποίησης του στρατηγικού της πλάνου, και της τροχιάς στην οποία βρίσκεται για να διπλασιάσει τα μεγέθη της (1,9 έως 2,08 δισ. EBITDA μεσοπρόθεσμα), ποντάροντας στα μέταλλα, στην άμυνα, σε μεγάλα έργα ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη και φιλοδοξώντας να γίνει πολυεθνικός παίκτης στις μπαταρίες.
Ταυτόχρονα, δεν αποκόπτεται από την ελληνική πραγματικότητα, καθώς τόσο η παραγωγή, οι επενδύσεις, τα εργοστάσια και οι θέσεις εργασίας, όσο και η φορολογική της κατοικία, όλα διατηρούνται εντός Ελλάδας, χωρίς να αλλάζει κάτι για τους εργαζομένους, τις αποδοχές ή τα δικαιώματά τους.
Στόχος η είσοδος στον FTSE 100
Βασικός στόχος της εταιρείας ήταν και παραμένει η είσοδός της στο δείκτη FTSE 100. Εκεί, όπου η τελευταία εισαγωγή είχε γίνει τον Ιούλιο του 2024, (Ocado Group), ενώ συνολικά την τελευταία τριετία, μόνο δύο εταιρείες έχουν καταφέρει να εισαχθούν απευθείας στον FTSE 100 ως «primary listing venue», όπως σχεδιάζει να κάνει η Μetlen. Ο λόγος για την Alliance Witan που προέκυψε από τη συγχώνευση δύο μικρότερων, της Alliance και της Witan τον Οκτώβριο του 2024 και την Haleon τον Ιούλιο του 2022 που προέκυψε από spin off (διαχωρισμό/απόσχιση) από την GSK. Στη περίπτωση της Μetlen PLC το εγχείρημα θα αφορά την πρώτη απευθείας εισαγωγή εταιρείας στον FTSE100 που δεν έρχεται από το FTSE250.
«Είμαστε μια πολυεθνική που θα πάει στο Λονδίνο, θέλουμε να μας επιλέξουν για τον FTSE 100, θα είμαστε στις οθόνες όλου του κόσμου, ο καθένας θα έρχεται σε εμάς για εξαγορές, είτε για μια πατέντα. Aνοίγει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης», είχε τονίσει τον Ιούνιο από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Μetlen, o επικεφαλής της Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Σύμφωνα με όσα έχουν εκτιμήσει ξένοι αναλυτές, όπως η JP Morgan, η μετάβαση της Μetlen από τους δείκτες αναδυόμενων αγορών (MSCI EM, FTSE EM) σε αυτούς των ώριμων (FTSE UK Index Series, MSCI Europe, FTSE Europe, Stoxx Europe 600) θα έχει θετική καθαρή επίδραση στην εταιρεία, καθώς συνεπάγεται εισροές φρέσκου χρήματος από παθητικά κεφάλαια ακόμη και άνω των 400 εκατ. δολάρια, υπερκαλύπτοντας τυχόν εκροές. Διαφορά που αναμένεται να ενισχύσει την αποτίμηση της μετοχής και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Σημειωτέον ότι παρ’ ότι σήμερα η διαπραγμάτευση σε ευρώ δεν επιτρέπει τη συμμετοχή σε συγκεκριμένους δείκτες του Ηνωμένου Βασιλείου, από τον Σεπτέμβριο του 2025 και μετά, τίθεται σε ισχύ νέα πολιτική που επιτρέπει την ένταξη και μετοχών σε ευρώ ή δολάρια. Σύμφωνα με όσους έχουν εικόνα των διεργασιών, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια ρευστότητας, η Μetlen PLC θα γίνει επιλέξιμη και θα γίνει η πρώτη εταιρεία που η μετοχή της θα διαπραγματεύεται σε ευρώ.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.