Πώς ο Τραμπ έκανε τις ευρωπαϊκές αγορές… μεγάλες ξανά

Οι επί χρόνια στάσιμες χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης δέχονται ένα ισχυρό σοκ αναζωογόνησης, καθώς η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο και την ασφάλεια υπονομεύει την κυριαρχία των ΗΠΑ που διαρκεί εδώ και δεκαετίες.
Σε ένα φάσμα επενδυτικών επιλογών, η Γηραιά Ήπειρος συλλογικά υπερτερεί των Ηνωμένων Πολιτειών με τρόπους που σπανίως έχουν παρατηρηθεί, σημειώνει το Bloomberg.
Το ευρώ είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Τα γερμανικά ομόλογα (bunds) ξεπέρασαν τα αμερικανικά Treasuries με τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί. Και παρόλο που οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο, αποδεικνύονται πολύ πιο ανθεκτικές από τις αμερικανικές.
Η μεταβολή σε σχέση με μόλις έξι μήνες πριν είναι εντυπωσιακή. Στα τέλη του 2024, οι ευρωπαϊκές αγορές φαίνονταν καταδικασμένες να παραμένουν στη σκιά των ΗΠΑ και της εξαιρετικής πορείας τους, ενισχυμένης από την εκλογή Τραμπ. Όλοι μιλούσαν μόνο για τις ανερχόμενες μετοχές τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ, το ισχυρό δολάριο και το κύμα φοροαπαλλαγών και απορρύθμισης που υποσχόταν να «κάνει ξανά την Αμερική Μεγάλη».
«Υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι η Ευρώπη είναι απλώς ένα μουσείο — ε, λοιπόν, το μουσείο ζωντανεύει ξανά», δήλωσε η Κάθριν Μπραγκάνζα της Insight Investment, η οποία επενδύει σε ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλής απόδοσης.
Το σοκ προήλθε από διάφορες κατευθύνσεις. Οι διαρκώς μεταβαλλόμενη εικόνα σε ότι αφορά τους δασμούς και η σχεδιαζόμενη δημοσιονομική πολιτική του Τραμπ ώθησαν τους επενδυτές να αναρωτηθούν αν τα Treasuries και το δολάριο παραμένουν ασφαλή καταφύγια, όπως υπήρξαν για δεκαετίες. Η Γερμανία υποσχέθηκε δαπάνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε άμυνα και υποδομές, αφότου ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον ο κύριος εγγυητής της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Αυτό υποδηλώνει ότι τελειώνει η εποχή όπου η Αμερική —το επίκεντρο των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών και του εμπορίου— απορροφούσε τρισεκατομμύρια δολάρια από όλο τον κόσμο. Πλέον, οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές τοποθετήσεις, σε μια άμεση απόρριψη των πολιτικών Τραμπ και του απρόβλεπτου τρόπου διακυβέρνησής του.
Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο των επενδύσεων στοιχηματίζουν σε περισσότερα κέρδη στην Ευρώπη. Η Vanguard International προτιμά τα ομόλογα μικρής διάρκειας στην ευρωζώνη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει περιθώριο για μειώσεις επιτοκίων. Η Goldman Sachs προβλέπει άνοδο του ευρώ στα $1,20, καθώς μειώνεται η ελκυστικότητα του δολαρίου. Η Beata Manthey της Citigroup, η οποία είχε προβλέψει το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών τον Οκτώβριο, αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε τις αμερικανικές μετοχές σε «ουδέτερη» σύσταση, διατηρώντας την αισιοδοξία της για την Ευρώπη.
Ωστόσο, το μέλλον της Ευρώπης παραμένει περίπλοκο. Οι δασμοί του Τραμπ υπονόμευσαν την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Γερμανίας να ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε άμυνα και υποδομές- ένα βασικό μοχλό για την ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη. Και μια ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να παρασύρει μαζί της και άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., πλήττοντας το ευρώ και τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αγορές εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα — ένδειξη ότι ίσως μόλις ξεκίνησε μια μακροπρόθεσμη μετακίνηση κεφαλαίων προς την περιοχή. Για τους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες της ηπείρου, η αποδόμηση της αμερικανικής υπεροχής αποτελεί ευκαιρία για το ευρώ να ενισχυθεί ως αποθεματικό νόμισμα, υπονομεύοντας την ηγεμονία του δολαρίου.
Το δολάριο -παραδοσιακά «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους αναταραχής- υποχώρησε τη Δευτέρα σε νέο χαμηλό εξαμήνου, καθώς η αβεβαιότητα για τους δασμούς των ΗΠΑ αύξησε την αποστροφή των επενδυτών για αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.
Τα γερμανικά ομόλογα, ή bunds, αποδείχθηκαν πιο ασφαλής επιλογή μέσα στο ταραχώδες περιβάλλον. Καθώς η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε μόλις πέντε ημέρες, η αντίστοιχη γερμανική απόδοση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Παρόλο που τα Treasuries σταθεροποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, οι έντονες διακυμάνσεις έχουν θέσει τους επενδυτές σε επιφυλακή για ενδεχόμενη παρέμβαση από τη Fed.
Επιπλέον, ενώ ο κίνδυνος πληθωρισμού στις ΗΠΑ μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα της Fed να μειώσει τα επιτόκια, η ΕΚΤ έχει πιο ξεκάθαρο πεδίο δράσης. «Σήμερα προτιμούμε τα bunds», δήλωσε ο Nicolas Jullien, επικεφαλής του τομέα σταθερού εισοδήματος στην Candriam. Αν και η Γερμανία πρόκειται να αυξήσει τις πωλήσεις ομολόγων, «το χρέος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και νομίζω ότι θα υπεραποδώσει σε σχέση με τα Treasuries σε συνθήκες “risk-off”.»
Παράλληλα, υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση της ισχύος της Ε.Ε., όπως αποδείχθηκε από τη συνεκτική της αντίδραση στην πανδημία του 2020 — γεγονός που συνέβαλε στο να περιοριστούν οι αποδόσεις σε υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία.
Η Ε.Ε. «είναι πιο ανθεκτική απ’ ό,τι στο παρελθόν, και αυτό θα ευνοήσει τις επενδυτικές ροές, τουλάχιστον συγκριτικά», δήλωσε ο Βασίλειος Γκιονάκης, ανώτερος οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής στην Aviva Investors.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές επίσης προσελκύουν επενδυτές που απομακρύνονται από τη μεταβλητότητα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, αριθμός ρεκόρ διαχειριστών κεφαλαίων σκοπεύει να μειώσει την έκθεσή του στις αμερικανικές μετοχές.
Ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει 7,9% φέτος (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων), ενώ ο δείκτης Stoxx Europe 600 έχει σημειώσει απόδοση 10% σε όρους δολαρίου. Παρά ταύτα, με βάση τους λόγους τιμής προς κέρδη, οι ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται φθηνότερες — σχεδόν 30% φθηνότερες από τις αμερικανικές, έναντι ιστορικού μέσου όρου 17%.
Η Amundi SA, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, είναι μεταξύ αυτών που προτιμούν τις ευρωπαϊκές μετοχές, με έμφαση σε αμυντικές, ποιοτικές τοποθετήσεις. Ο CIO Vincent Mortier δηλώνει ότι η ήπειρος είναι σε ιδανική θέση να προσελκύσει κεφάλαια, καθώς το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα αναδιαμορφώνεται.
«Στιγμές σαν κι αυτή συμβαίνουν μόνο μια φορά κάθε 100 ή 200 χρόνια», είπε σε συνέντευξη. «Η Ευρώπη επιστρέφει στον χάρτη».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.