Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ευρωβουλή μπλοκάρει την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – ΗΠΑ
Η πλειονότητα των πολιτικών ομάδων τάχθηκε υπέρ της αναστολής της επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «παγώνει» τη διαδικασία επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ–ΗΠΑ, μετά τις απειλές του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump για την κατάληψη της Γροιλανδίας, μετέδωσε το Agence France-Presse, επικαλούμενο στελέχη των Ευρωομάδων.
Όπως δήλωσε η Irache García Pérez, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), την οποία επικαλείται το πρακτορείο, η πλειονότητα των πολιτικών ομάδων τάχθηκε υπέρ της αναστολής της επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας που είχε συναφθεί μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ το 2025.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Γροιλανδία θα πρέπει να ενταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ήδη από την πρώτη του θητεία είχε προτείνει την αγορά του νησιού, ενώ τον Μάρτιο του 2025 εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα μπορούσε να προσαρτηθεί.
Επισημαίνεται, ότι η Γροιλανδία αποτελεί αυτόνομο έδαφος της Δανίας.
Το 1951, η Ουάσιγκτον και η Κοπεγχάγη, πέραν των υποχρεώσεών τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπέγραψαν τη «Συνθήκη Άμυνας της Γροιλανδίας», βάσει της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν το νησί σε περίπτωση πιθανής επίθεσης.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




