Σε ποιες εισηγμένες τα… έξτρα αλλάζουν την εικόνα

Με βάση τις μέχρι τώρα δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις, τα καθαρά κέρδη 77 μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών εμφανίζουν οριακή αύξηση σε σύγκριση με αυτά της προηγούμενης οικονομικής χρήσης (+0,1%, 5,869 δισ. σε σύγκριση με τα 5,865 δισ. ευρώ του 2023), πλην όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου έκτακτα κονδύλια -είτε θετικά, είτε αρνητικά- ενδέχεται να προκαλέσουν λανθασμένες εντυπώσεις στους επενδυτές.
Για παράδειγμα, η επιβολή έκτακτης φορολόγησης στα δύο διυλιστήρια (Hellenic Energy, Motor Oil) καθώς και μια σειρά άλλων μη επαναλαμβανόμενων επιβαρύνσεων (π.χ. πυρκαγιά στους χώρους εγκατάστασης στη ΜΟΗ) επηρέασαν πέρυσι πτωτικά τις οικονομικές επιδόσεις των δύο προαναφερθέντων εισηγμένων ομίλων.
Στην περίπτωση της Αεροπορίας Αιγαίου, η ανάγκη πρόωρων ελέγχων στους κινητήρες GTF της Pratt & Whitney καθήλωσε πέρυσι 8-10 νέα αεροσκάφη και περιόρισε τη δυνατότητα ανάπτυξης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ δημιούργησε και ανάγκες επιπλέον μισθώσεων αεροσκαφών.
Θετική επίδραση στο EBITDA κατά 10,8 εκατ. ευρώ είχε στην Jumbo η είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης λόγω των ζημιών που είχε υποστεί από την καταιγίδα Daniel.
Στην περίπτωση της Attica Bank, ενεγράφησαν έκτακτες προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων, με στόχο η συγκεκριμένη τράπεζα να κλείσει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και να εισέλθει σε αναπτυξιακή πορεία από φέτος.
Όπως συμβαίνει πάντοτε στις εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ και real estate) μεγάλη επίδραση στις λογιστικές κερδοφορίες επιφέρουν οι ανατιμήσεις των εύλογων αξιών των ακινήτων τους. Το 2024 εξελίχθηκε σε μια ακόμη ανοδική χρονιά (είχε συμβεί και το 2023) για τις τιμές στην εγχώρια κτηματαγορά, με αποτέλεσμα οι λογιστικές κερδοφορίες να είναι σαφώς υψηλότερες από τις λειτουργικές.
Σε αρκετές εισηγμένες εταιρείες -και ιδιαίτερα σε αυτές του κλάδου πληροφορικής– τα περυσινά αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά εξ’ αιτίας της επιλογής τους να προχωρήσουν σε προγράμματα stock options προς όφελος στελεχών και εργαζομένων, παρότι δεν επηρεάζουν στο παραμικρό ούτε το ταμείο, αλλά ούτε και τα ίδια κεφάλαια. Ενδεικτικά παραδείγματα ήταν αυτά της Performance Technologies (γύρω στο ένα εκατ. ευρώ) και της Real Consulting (-1,71 εκατ. ευρώ), ενώ η ίδια εταιρεία επηρεάστηκε και από ένα ακόμη μη λειτουργικό κονδύλι (-318 χιλ. ευρώ) που αφορούσε την επιμέτρηση της υποχρέωσης για αγορά του υπόλοιπου 40% της θυγατρικής Advanced Management Solutions.
H Ideal Holdings «έγραψε» πολύ υψηλά έκτακτα κέρδη (74,6 εκατ. ευρώ) από την πώληση της θυγατρικής της Αστήρ Βυτόγιαννης. Τα Πλαστικά Θράκης εμφάνισαν το 2024 μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες 895 χιλ. ευρώ, λόγω παύσης λειτουργίας της παραγωγής τεχνητού γρασιδιού.
Οι Μύλοι Λούλη σημείωσαν το 2024 εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς ανέβασαν τα καθαρά τους κέρδη από τα 6,26 στα 7,169 εκατ., παρά το γεγονός ότι το 2023 είχε επηρεαστεί θετικά κατά 6 εκατ. ευρώ, λόγω πώλησης συμβολαίου «κλειδώματος επιτοκίου» (IRS).
Για να γίνουν σωστότερες συγκρίσεις, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι το 2023 είχαν εγγράψει σημαντικά έκτακτα κέρδη τόσο η MIG (αναδιάρθρωση υποχρεώσεων), όσο και η Attica Group («κέρδη από συγχώνευση εταιρειών ύψους 22,8 εκατ. ευρώ).
Τα κέρδη της Lavipharm εκτινάχθηκαν το 2024 λόγω και της μεταβολής στο κονδύλι της αναβαλλόμενης φορολογίας. Στην AS Company, η περιορισμένη περυσινή υποχώρηση της λειτουργικής κερδοφορίας αποδόθηκε στις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν λόγω κυρίως της διεύρυνσης της προϊοντικής γκάμας με νέα brands που ουσιαστικά θα αρχίσουν να αποδίδουν από φέτος.
Η Space Hellas αύξησε πέρυσι τον κύκλο εργασιών της και το EBITDA, ωστόσο είδε την καθαρή της κερδοφορία να υποχωρεί από τα 4,8 στο 1,85 εκατ. ευρώ, λόγω του ότι δεν επαναλήφθηκε το έκτακτο θετικό κονδύλι του 2023 που είχε προκύψει από την πώληση συμμετοχής.
Η Τεχνική Ολυμπιακή διεύρυνε την καθαρή της κερδοφορία από τα 5,1 στα 11,56 εκατ. ευρώ, ωστόσο είδε το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της να υποχωρεί, λόγω απομειώσεων που αφορούσαν τις αποτιμήσεις πλοίων της.
Στην περίπτωση της Αλουμύλ, το EBITDA αυξήθηκε από τα 31,8 στα 50,3 εκατ. ευρώ, όταν το προσαρμοσμένο EBITDA ανέβηκε από τα 37,2 στα 57 εκατ. ευρώ. Ο εισηγμένος όμιλος ανέβασε πέρυσι την καθαρή του κερδοφορία από τα 452 χιλ. του 2023 στα 10,29 εκατ. ευρώ.
O όμιλος Βιοκαρπέτ όχι μόνο δεν είδε πέρυσι να επαναλαμβάνονται τα περυσινά ασφάλιστρα που εισέπραξε το 2023 λόγω των πλημμυρών της Θεσσαλίας, αλλά επιπλέον κλήθηκε να επιβαρυνθεί από έκτακτες δαπάνες και καθυστερήσεις που αφορούσαν τα αυξημένα έξοδα, που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση της μεταφοράς της παραγωγικής διαδικασίας και την μειωμένη παραγωγή του πρώτου περυσινού τρίμηνο λόγω της αποσυναρμολόγησης και μεταφοράς και της τελευταίας πρέσας διέλασης, από το εργοστάσιο στη Νίκαια Λάρισας, στο εργοστάσιο στο Κουλούρι Λάρισας.
Η Unibios όχι μόνο «στερήθηκε» πέρυσι τα έκτακτα κέρδη του 2023 ύψους 1,3 εκατ. ευρώ από την πώληση μέρους του ακινήτου της, αλλά επιπλέον επιβαρύνθηκε και με ένα έκτακτο έξοδο ύψους 400 χιλ. ευρώ λόγω.
Η Λανακάμ, όπως και πέρυσι, αναθεώρηση σε προς τα πάνω την εύλογη αξία των ακινήτων της, επηρεάζοντας το τελικό της αποτέλεσμα κατά 560 χιλ. ευρώ (794 χιλ. το 2023).
Στην περίπτωση της Έλαστρον, δεν επαναλήφθηκαν πέρυσι τα έκτακτα κέρδη ύψους 2,767 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει την προηγούμενη χρονιά από τη ρευστοποίηση παράγωγου προϊόντος που αφορούσε το κλείδωμα επιτοκίου (Interest Rate Swap).
Επίσης, έκτακτα κέρδη είχαν εμφανίσει το 2023, μεταξύ άλλων, η Ακρίτας (18 εκατ. ευρώ λόγω απομείωσης δανείου).
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.