Σε υψηλό 10ετίας οι εκδόσεις χρέους σε ευρώ των αναδυόμενων αγορών

Οι εκδότες χρέους στις αναδυόμενες αγορές αξιοποιούν την αγορά ομολόγων σε ευρώ με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, εκμεταλλευόμενοι την τάση για διαφοροποίηση από το αμερικανικό δολάριο, όπως επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Blolomberg.
Η αύξηση αυτή τροφοδοτείται από την ισχυρή ζήτηση για χρέος από τις αναδυόμενες αγορές, με τους επενδυτές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις εν λόγω αγορές να διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο καθώς βελτιώνεται η πιστωτική ποιότητα. Αν και τα ομόλογα σε ευρώ εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μερίδιο της συνολικής προσφοράς των αναδυόμενων αγορών, ο όγκος τους αναμένεται να παραμείνει υψηλός, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σχέση με τις συναλλαγές σε δολάρια.
«Αν έχετε την φιλοδοξία να εκδώσετε ομόλογα σε ευρώ, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Στέφαν Γουέιλερ, επικεφαλής των κεφαλαιαγορών χρέους για την Κεντρική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην JP Morgan στο Λονδίνο. «Οι εκδότες είναι αισθητά πιο ενεργοί στη διαφοροποίηση και την εξερεύνηση ορισμένων εξειδικευμένων αγορών».
Ο δείκτης του δολαρίου έχει υποχωρήσει περίπου 8% φέτος, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να επανεξετάζουν την πολυετή εκτεταμένη έκθεση σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η πολιτική δασμών του Ντόναλντ Τραμπ και οι επιθέσεις του προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ταράζουν τις αγορές. Υπάρχουν ενδείξεις μείωσης της ζήτησης για το δολάριο, ενώ οι χαμηλοί δείκτες αντιστάθμισης κινδύνου -προστασία έναντι της μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών- υποδηλώνουν ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω πτώση.
«Τρέχουν» οι εκδόσεις
Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων οικονομιών έχουν εκδώσει 89 δισ. ευρώ σε χρέος σε μέχρι τις 18 Ιουλίου -το υψηλότερο ποσό για αυτή την περίοδο τουλάχιστον από το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Μόνο οι κρατικές εκδόσεις έχουν ήδη ξεπεράσει το συνολικό ποσό για ολόκληρο το 2024.
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων σε ευρώ προήλθε από την Ανατολική Ευρώπη, με την Πολωνία και τη Ρουμανία να αντιπροσωπεύουν από κοινού 21 δισ. ευρώ, άλλοι εκδότες -από τη Χιλή έως τη Νότια Κορέα και την Κίνα– επίσης αξιοποίησαν την αγορά τους τελευταίους μήνες.
Στην Ευρώπη, η νίκη του κεντρώου υποψηφίου στις εκλογές του Μαΐου επέφερε ανάκαμψη των ομολόγων της Ρουμανίας, επιτρέποντας στη χώρα να εκδώσει ομόλογα για τρίτη φορά φέτος. Η Βουλγαρία άντλησε 3,2 δισ. ευρώ μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, η οποία προκλήθηκε από την ένταξή της στην ευρωζώνη το επόμενο έτος, ενώ η Πολωνία εκμεταλλεύτηκε την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη για να εκδώσει τα πρώτα πράσινα ομόλογά της σε επτά χρόνια.
«Είμαστε πιο ενεργοί στην αναζήτηση ευκαιριών εκτός των πιστώσεων σε δολάρια ΗΠΑ», δήλωσε ο Μάθιου Γκρέιβς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην PPM. Προτιμά τα ευρωομόλογα της Ακτής Ελεφαντοστού έναντι των ομολόγων της σε δολάρια, λόγω των ελκυστικών περιθωρίων. «Κατά γενική οδηγία, προτιμούμε να κατέχουμε ευρώ έναντι δολαρίων αυτή τη στιγμή».
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs συνέκριναν τα ομόλογα σε ευρώ και δολάρια που εκδόθηκαν από τον ίδιο κρατικό φορέα την ίδια ημέρα φέτος. Διαπίστωσαν ότι τα ομόλογα σε ευρώ υπερέβησαν ελαφρώς τα ομόλογα αναφοράς τους σε σχέση με τα αντίστοιχα σε δολάρια μία εβδομάδα μετά την έκδοσή τους.
«Η αύξηση της έκδοσης ομολόγων σε ευρώ έχει γενικά απορροφηθεί καλά από την αγορά», έγραψαν σε έκθεση τους νωρίτερα αυτό το μήνα οι στρατηγικοί της τράπεζας.
Η ανάκαμψη των πωλήσεων ομολόγων σε ευρώ «είναι πιθανό να συνεχιστεί, δεδομένης της πρόβλεψής μας για μικρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και για περαιτέρω υποτίμηση του δολαρίου», πρόσθεσαν.
Σχετική αξία
Οι ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ ενθαρρύνουν επίσης τις συναλλαγές σε εναλλακτικές επιλογές. Η Bank of America, για παράδειγμα, προτιμά να στοιχηματίζει σε κέρδη από τα ομόλογα της Ρουμανίας σε ευρώ με λήξη το 2044, σε συνδυασμό με μια πτωτική στάση έναντι των ομολόγων της χώρας σε δολάρια που λήγουν την ίδια χρονιά.
Στην JP Morgan, οι στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν τα ομόλογα σε ευρώ της Πολωνίας, του Μαρόκου, της Ουγγαρίας και του Μεξικού ως τα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές που απομακρύνονται από το χρέος σε δολάρια.
Η συνολική ζήτηση για τις αναδυόμενες αγορές ήταν ισχυρή φέτος, καθώς οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί με την αβεβαιότητα της αμερικανικής πολιτικής, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ρόμπινς, εκ των διευθυντών της TCW Emerging Markets και βετεράνο για τέσσερις δεκαετίες στις αναδυόμενες αγορές.
«Το σχετικό πλεονέκτημα απόδοσης που προσφέρουν οι αναδυόμενες αγορές σε σύγκριση με άλλες αγορές εξακολουθεί να είναι ελκυστικό», τονίζει ο Ρόμπινς.
Κάτι που συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων ομολόγων σε όλους τους τομείς, με τις εκδόσεις που δεν είναι συνδεδεμένες σε δολάρια να σημειώνουν τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021. Η διαφοροποίηση από το δολάριο είναι δύσκολο να επηρεάσει την κυριαρχία του δολαρίου στο χρέος των αναδυόμενων αγορών, καθώς τα ομόλογα αυτά αποτελούν μέρος του δείκτη αναφοράς ομολόγων των αναδυόμενων αγορών της JP Morgan και, ως εκ τούτου, αποτελούν μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων των επενδυτών.
Καθώς οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες, οι δανειολήπτες με τρέχον χρέος σε δολάρια ενδέχεται να στραφούν στο ευρώ για να διαφοροποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησής τους, δήλωσε η Κάθι Χέπγουορθ, επικεφαλής του τμήματος χρέους αναδυόμενων αγορών της PGIM.
Η Βραζιλία, η οποία έχει ήδη πουλήσει περισσότερα από 5 δισ. δολάρια σε ομόλογα σε δολάρια φέτος, φέρεται να ενδιαφέρεται να πουλήσει τα πρώτα της ομόλογα σε ευρώ από το 2014. Η γειτονική Κολομβία σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα σε ευρώ για πρώτη φορά από το 2016.
Ένα από τα δύο κύρια διοικητικά μέρη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προετοιμάζεται να πουλήσει ομόλογα στις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά, με την έκδοση ενός μη εξασφαλισμένου ομολόγου 5ετούς διάρκειας σε ευρώ να ακολουθεί. Και αξιωματούχοι της Αιγύπτου εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης τίτλων σε σκληρό νόμισμα -μεταξύ άλλων και ομόλογα σε ευρώ- στο πλαίσιο των σχεδίων έκδοσης για τους επόμενους 12 μήνες.
«Το δολάριο θα παραμείνει πάντα το βασικό νόμισμα χρηματοδότησης για τις αναδυόμενες αγορές», τονίζει ο Γουέιλερ της JPMorgan. Ωστόσο, «το ευρώ προσφέρει μεγαλύτερο βάθος αγοράς ως εναλλακτική λύση».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.