Σε ύψιστη επιφυλακή το Ισραήλ για πιθανή επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

Σε ύψιστη επιφυλακή το Ισραήλ για πιθανή επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν


Σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής παραμένει το Ισραήλ, με τις ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο νέων εξελίξεων στο μέτωπο της ευρύτερης περιοχής, τόσο προς το Ιράν όσο και προς τον νότιο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τα πλήγματα σε στόχους, ενώ παράλληλα εκδίδει νέες εντολές εκκένωσης περιοχών, εντείνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η περιοχή βρίσκεται σε φάση έντονης στρατιωτικής και διπλωματικής κινητικότητας, με τις εξελίξεις να “τρέχουν” τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ιρανική πρόταση και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες που επικαλείται το δίκτυο Axios, σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν φέρεται να προωθεί πρόταση που προβλέπει προθεσμία ενός μήνα για διαπραγματεύσεις σχετικά με το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού.

Η ίδια πρόταση, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνει και την επιδίωξη για “οριστικό τέλος του πολέμου” τόσο στο Ιράν όσο και στον Λίβανο. Μετά την πάροδο του ενός μήνα, θα μπορούσαν –σύμφωνα με το ίδιο πλαίσιο– να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις με επίκεντρο τον εμπλουτισμό ουρανίου, με στόχο μια συνολική συμφωνία.

Ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία και συντονισμός ΗΠΑ–Ισραήλ

Την ίδια ώρα, η στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή καταγράφεται αυξημένη, ενώ στο Ισραήλ έχει δοθεί εντολή ύψιστης ετοιμότητας στις ένοπλες δυνάμεις.

Όπως μεταδίδεται, υπάρχει στενός συντονισμός μεταξύ ανώτατων στρατιωτικών επιτελείων, με επικοινωνία ακόμη και ανάμεσα στον αρχηγό του ισραηλινού στρατού και τον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στο πλαίσιο πιθανών κοινών επιχειρησιακών σχεδίων.

Παράλληλα, προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ αντ’ αυτού συγκαλείται το στενό Συμβούλιο Ασφαλείας, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης.

Εξελίξεις και στον Λίβανο – Πολιτικές ανακατατάξεις

Σημαντικές διεργασίες καταγράφονται και στον Λίβανο, όπου ο βουλευτής Φουάτ Μαχζούμι ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενιαίου σουνιτικού μετώπου που στηρίζει τις άμεσες επαφές με το Ισραήλ. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενισχύει τη θέση του προέδρου της χώρας για πιθανή επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει την πολιτική επιρροή της Χεζμπολάχ.

Σε παράλληλο επίπεδο, καταγράφονται και στρατιωτικές επαφές, καθώς Αμερικανός στρατηγός συναντήθηκε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Λιβάνου, με αντικείμενο την ενίσχυση του λιβανέζικου στρατού και τον σχεδιασμό για περαιτέρω αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ.

Πηγή: Ertnews

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων