Σεισμός από τη «Γενιά Ζ» – Οι Ευρωπαίοι νέοι… απορρίπτουν Δημοκρατία και ΕΕ – Οι Έλληνες οι πιο σκεπτικοί

Περισσότεροι από ένας στους πέντε Ευρωπαίους νέους – το 21% – θα προτιμούσαν μια αυταρχική διακυβέρνηση
Οι Ευρωπαίοι νέοι χάνουν την πίστη τους στη Δημοκρατία αλλά και στην ίδια την ΕΕ, την οποία δεν περιλαμβάνουν στις τρεις μεγαλύτερες «υπερδυνάμεις» του πλανήτη αναφέρει δημοσκόπηση που διεξήγαγε σε 7 κράτη της Ευρώπης – ανάμεσα τους και η Ελλάδα – το Ινστιτούτο YouGov για το Tui Foundation.
Σύμφωνα με την μέτρηση, μόνο οι μισοί νέοι στη Γαλλία και την Ισπανία πιστεύουν ότι η δημοκρατία είναι η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης, ενώ η υποστήριξη είναι ακόμη χαμηλότερη μεταξύ των συνομηλίκων τους στην Πολωνία.
Βάσει της δημοσκόπησης, οι Έλληνες νέοι εμφανίζονται ως οι πιο σκεπτικοί ανάμεσα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους που συμμετείχαν στην έρευνα (έγινε σε 6.700 άτομα ηλικίας 16 με 26 ετών σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Πολωνία)
Τι σκέφτεται η Γενιά Ζ
Η πλειοψηφία της «γενιάς Ζ» στην Ευρώπη – το 57% – προτιμά τη Δημοκρατία από οποιαδήποτε άλλη μορφή διακυβέρνησης.
Ωστόσο, τα ποσοστά υποστήριξης της Δημοκρατίας διαφέρουν σημαντικά: μόλις 48% στην Πολωνία και περίπου 51% με 52% στην Ισπανία και τη Γαλλία, με τη Γερμανία να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό στο 71%.
Αυταρχική κυβέρνηση
Περισσότεροι από ένας στους πέντε – 21% – θα προτιμούσαν μια αυταρχική διακυβέρνηση υπό ορισμένες, αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Το ποσοστό ήταν υψηλότερο στην Ιταλία (24%) και χαμηλότερο στη Γερμανία (15%).
Στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πολωνία το ποσοστό αυτό ήταν στο 23%.
Σχεδόν ένας στους δέκα δήλωσε ότι δεν τον νοιάζει αν η κυβέρνησή του είναι δημοκρατική ή όχι, ενώ ένα επιπλέον 14% δεν ήξερε ή δεν απάντησε.
Δημοκρατία υπό πίεση
Ο πολιτικός επιστήμονας Thorsten Faas από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, που συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε ότι «ανάμεσα σε όσους αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά δεξιοί και αισθάνονται οικονομικά αδικημένοι, η υποστήριξη προς τη δημοκρατία πέφτει στο ένα τρίτο.
Η δημοκρατία βρίσκεται υπό πίεση, τόσο από μέσα όσο και από έξω».
Πράγματι, το 48% ανησυχεί ότι η δημοκρατία στη χώρα του κινδυνεύει, συμπεριλαμβανομένου του 61% στη Γερμανία, όπου η οικονομία – η μεγαλύτερη στην Ευρώπη – αντιμετωπίζει προβλήματα και η άκρα δεξιά κερδίζει έδαφος, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης στήριξης από νέους ψηφοφόρους.
Αποδυναμωμένη η ΕΕ
Η επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο, η άνοδος της Κίνας και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, αποδυναμώσει τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο, με μόλις το 42% να θεωρεί την ΕΕ μία από τις τρεις κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις.
Οι ΗΠΑ θεωρήθηκαν από το 83% ως παγκόσμια δύναμη, ακολουθούμενες από την Κίνα (75%) και τη Ρωσία (57%).
Οι Βρετανοί θέλουν επιστροφή
Από τους Βρετανούς ερωτηθέντες, το 73% επιθυμεί επιστροφή στην ΕΕ, ενώ σχεδόν οι μισοί νέοι Ευρωπαίοι (47%) υποστηρίζουν ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.
Η αυξανόμενη πολιτική πόλωση οδηγεί επίσης τους νέους Ευρωπαίους – όπως και τους μεγαλύτερους – στα ιδεολογικά άκρα.
Περίπου ένας στους πέντε (19%) αυτοπροσδιορίζεται ως πολιτικά δεξιός, από 14% το 2021, ενώ το 33% δήλωσε κεντρώος, το 32% αριστερός και το 16% δεν αυτοπροσδιορίστηκε.
Οι πιο σκεπτικοί οι Έλληνες
Οι γυναίκες στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, ενώ οι νέοι άνδρες σε Πολωνία και Ελλάδα έχουν γίνει πιο συντηρητικοί την ίδια περίοδο.
Οι Έλληνες εξέφρασαν τη μεγαλύτερη ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση του πολιτικού τους συστήματος και ήταν οι πιο σκεπτικοί απέναντι στην ΕΕ – γεγονός που, σύμφωνα με τον Faas, οφείλεται στο διαρκές τραύμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης που έφερε τη χώρα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.
Στο ερώτημα πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας, το 59% δηλώνει ότι έχει υβριδική ταυτότητα, δηλαδή νιώθει πρώτα Έλληνας και μετά Ευρωπαίος, το 30% μόνο Έλληνας, το 1% μόνο Ευρωπαίος ενώ το 11% απαντά «δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Στο ερώτημα πως κρίνουν την ΕΕ, το 55% των Ελλήνων λέει ως κάτι θετικό, το 30% ως κάτι ούτε θετικό ούτε αρνητικό, το 9% ως αρνητικό ενώ το 6% απαντά «δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Σε σχέση με το 2024, οι θετικές απόψεις για την ΕΕ έχουν ενισχυθεί το 2025.
Ψηφίζουν Ευρώπη
Παρά τις αμφιβολίες, οι περισσότεροι νέοι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να βλέπουν θετικά την ΕΕ, με δύο στους τρεις να υποστηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ένωση, εφόσον είναι μέλη.
Ωστόσο, το 39% τη θεωρεί όχι ιδιαίτερα δημοκρατική και μόλις το 6% πιστεύει ότι η εθνική τους κυβέρνηση λειτουργεί καλά χωρίς ανάγκη για σημαντικές αλλαγές.
Πάνω από τους μισούς – 53% – πιστεύουν ότι η ΕΕ εστιάζει υπερβολικά σε λεπτομέρειες και δευτερεύοντα ζητήματα.
Θα ήθελαν να δουν την Ένωση να αντιμετωπίζει το αυξημένο κόστος ζωής, να ενισχύει την άμυνα έναντι εξωτερικών απειλών και να βελτιώνει τις συνθήκες για τις επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθεί η οικονομία.
Παρά τη σταθερή στήριξη των νέων Ευρωπαίων στην προστασία του περιβάλλοντος, μόνο ένας στους τρεις πιστεύει ότι η προστασία του κλίματος θα πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι της οικονομικής ανάπτυξης – ποσοστό που έχει μειωθεί από το 44% το 2021.
Δυσκίνητο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα
«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα, που μας έφερε ειρήνη, ελευθερία μετακίνησης και οικονομική πρόοδο για δεκαετίες, θεωρείται πλέον δυσκίνητο» λέει η Elke Hlawatschek, επικεφαλής του Tui Foundation.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.