Σοκ και δέος στον Ειρηνικό: Η Κίνα ετοιμάζει αποκλεισμό της Ταϊβάν – Πανικός στις ΗΠΑ με τις «πολεμικές φορτηγίδες»
Η Κίνα ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους στον Ειρηνικό, αναπτύσσοντας πρωτοφανείς ναυτικές δυνάμεις γύρω από την Ταϊβάν. Με μπλοκάρισμα θαλάσσιων οδών, «πολεμικά» πολιτικά πλοία και εκρηκτική ναυπηγική ισχύ, το Πεκίνο δείχνει έτοιμο να αμφισβητήσει ανοιχτά την αμερικανική κυριαρχία στην περιοχή
Μπαρούτι μυρίζει η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, καθώς το Κινεζικό Ναυτικό αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και προετοιμάζεται ανοιχτά να αμφισβητήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή.
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, ένα νησιωτικό εξκλάβιο της Κίνας, το οποίο η Ουάσινγκτον έχει ουσιαστικά ανακηρύξει προτεκτοράτο της.
Το μήνυμα που στέλνει η Κίνα είναι απλό και ξεκάθαρο: η Ταϊβάν αποτελεί κινεζικό έδαφος και οποιαδήποτε ξένη εμπλοκή θα αποκρουστεί.
Αποκοπή της Ταϊβάν
Τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πωλήσεις όπλων ύψους 11 δισ. δολαρίων προς την Ταϊβάν: 82 εκτοξευτές HIMARS, 420 πυραύλους ATACMS μικρού βεληνεκούς, drones μεγάλης εμβέλειας, τεθωρακισμένα, συστήματα αεράμυνας, δορυφορικά τερματικά διαδικτύου και πολλά ακόμη.
Η Ουάσινγκτον παρενέβη για ακόμη μία φορά σε έδαφος που η διεθνής κοινότητα τυπικά θεωρεί κινεζικό. Και το Πεκίνο απάντησε.
Οι ασκήσεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού με την ονομασία «Mission of Justice», που ξεκίνησαν στα τέλη Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν σε πρωτοφανή κλίμακα: δεκάδες πλοία, εκατοντάδες αεροσκάφη και χιλιάδες στρατιώτες και ναύτες.
Ήταν σαφώς επιχειρησιακού και στρατηγικού χαρακτήρα, δηλαδή προετοιμασία για έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο.
Η απόβαση στο νησί δεν εξασκήθηκε ακόμη. Από το σενάριο φαίνεται ότι οι Κινέζοι εκπαιδεύονται στην πλήρη απομόνωση ενός πιθανού θεάτρου επιχειρήσεων.
Πρόκειται για καθολικό ναυτικό αποκλεισμό της Ταϊβάν, με στόχο την εξαναγκασμένη παράδοση χωρίς μαζική αμφίβια επιχείρηση.
Η Ανατολική Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ανέπτυξε δυνάμεις στα Στενά της Ταϊβάν και στις βόρειες, νοτιοδυτικές, νοτιοανατολικές και ανατολικές θαλάσσιες ζώνες.
Ο κινεζικός στόλος μπλόκαρε όλες τις ναυτιλιακές οδούς και ανέλαβε προσωρινό έλεγχο βασικών λιμανιών: Keelung, Ταϊπέι, Taichung, Tainan και Kaohsiung.
Ο αποκλεισμός από βορρά αποτρέπει την Ιαπωνία, ενώ από ανατολή, νοτιοανατολή και νοτιοδυτικά κόβεται η πρόσβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πλήρης απομόνωση από ενέργεια και στρατιωτική βοήθεια – και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη συγκέντρωση δυνάμεων. Μέσα σε λίγες ημέρες, το μήνυμα εστάλη ξεκάθαρα.
«Πολεμικές φορτηγίδες»
Παράλληλα, η Κίνα επιδεικνύει εντυπωσιακή ευελιξία στη χρήση του ναυτικού της.
Εκτός από το γεγονός ότι διαθέτει ήδη περισσότερα πολεμικά πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κινητοποιεί και τον πολιτικό της στόλο.
Δεκάδες ή και εκατοντάδες «αθώα» πλοία είναι έτοιμα για στρατιωτική χρήση.
Το Πεκίνο εισάγει έναν νέο τύπο πλοίου, ανεπίσημα αποκαλούμενο «πολεμική φορτηγίδα».
Η υπηρεσία Τύπου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δημοσίευσε φωτογραφίες πολιτικών bulk carriers στο λιμάνι του Shanghai, εξοπλισμένων με όπλα μέσα σε τυπικά κοντέινερ!
Μεταξύ αυτών: αντιπλοϊκοί πύραυλοι YJ-18A με εμβέλεια 350–550 χλμ., ναυτικά συστήματα αεράμυνας HHQ-9 (200–250 χλμ.) και τα πιο εξελιγμένα HQ-26, καθώς και ραντάρ S/X-band παρόμοια με εκείνα των αντιτορπιλικών Type 052D.
Συμπληρωματικά, υπάρχουν αντιαεροπορικά πυροβόλα Type 730 και Type 1130, ικανά να αναχαιτίζουν πυραύλους έως Mach 4.
Ουσιαστικά, ένα πολιτικό πλοίο μετατρέπεται σε πολυλειτουργική πυραυλική πλατφόρμα, που εξωτερικά μοιάζει με απλό εμπορικό σκάφος – μέχρι να ανοίξουν τα κοντέινερ.
Παγκόσμιος ηγέτης στη ναυπήγηση
Ακόμη και το Πεντάγωνο αναγνωρίζει την επιτάχυνση του κινεζικού ναυτικού.
Στην έκθεση «China’s Defense and Security Developments» σημειώνεται ότι η Κίνα διαθέτει τη μεγαλύτερη ναυπηγική βιομηχανία στον κόσμο, ικανή να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του στόλου της.
Το 2024, το αεροπλανοφόρο Fujian ολοκλήρωσε δοκιμές και πραγματοποίησε την πρώτη προσνήωση.
Στα τέλη του ίδιου έτους καθελκύστηκε το αποβατικό Project 076, ενώ το 2025 εντάχθηκε η νέα φρεγάτα Project 054B. Παράλληλα, αναπτύσσονται UAV εκτόξευσης από υποβρύχια.
Η Κίνα εξάγει ήδη πολεμικά πλοία σε Μπανγκλαντές, Μαλαισία, Μιανμάρ, Πακιστάν και Ταϊλάνδη. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι εξαγωγές θα αυξηθούν.
Σήμερα, το Κινεζικό Ναυτικό ξεπερνά το αμερικανικό σε αριθμό πλοίων και υποβρυχίων – και η ψαλίδα ανοίγει.
Αν οι τρέχοντες ρυθμοί συνεχιστούν, η Κίνα θα εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την περιοχή της Ασίας–Ειρηνικού τις επόμενες δεκαετίες.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




