Στάσσης: Η ΔΕΗ προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου – Στόχοι 2025 και σχέδια για το μέλλον
Η ΔΕΗ είναι «εξαιρετικά προστατευμένη» από τις επιπτώσεις του πολέμου, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2025.
Στόχοι 2025: Ποιοι παράγοντες διασφαλίζουν την ασφάλεια της ΔΕΗ
Ο κ. Στάσσης εμφανίστηκε βέβαιος για την επίτευξη των στόχων της ΔΕΗ για τη φετινή χρονιά, αναφέροντας ότι «δεν αποκλείεται να πάμε και λίγο καλύτερα» και ότι ήδη προετοιμάζονται για την περίοδο 2027-2028. Οι βασικοί παράγοντες που στηρίζουν αυτή την αισιοδοξία είναι:
Ανεξαρτησία από εισαγωγές ενέργειας: Σε αντίθεση με την ενεργειακή κρίση του 2022, δεν γίνονται εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από την περιοχή, μειώνοντας τον κίνδυνο διαταραχών στον εφοδιασμό.
Σταθερές τιμές για τους πελάτες: Περίπου το 20% των καταναλωτών της ΔΕΗ έχει σταθερά τιμολόγια και είναι πλήρως εξασφαλισμένοι. Οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν μακριά από τα επίπεδα ρεκόρ του 2022 (350€/MWh), με τις τρέχουσες τιμές στην Ολλανδία να φτάνουν τα 61€/MWh.
Ευνοϊκή εποχική περίοδος: Η άνοιξη φέρνει υψηλή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η ζήτηση παραμένει χαμηλή. Αυτό δίνει περιθώρια για σταθερές τιμές έως την καλοκαιρινή αιχμή.
Ευρωπαϊκές εξελίξεις και business plan ΔΕΗ
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εκτίμησε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (EU ETS), με πιο ομαλή μετάβαση. Η ΔΕΗ έχει ήδη λάβει υπόψη αυτές τις εξελίξεις στο business plan της για την τρέχουσα περίοδο.
Σημαντικά projects της ΔΕΗ
Η απολιγνιτοποίηση θα ολοκληρωθεί το 2026 όπως έχει προγραμματιστεί, με τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5 να λειτουργεί με φυσικό αέριο από τις αρχές του 2028.
Σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για data center στην Πτολεμαΐδα, με πρόοδο αλλά χωρίς οριστική κατάληξη.
Οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας μέσω δικτύου οπτικών ινών θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο-Ιούλιο 2026, ενώ η ΔΕΗ συνεχίζει να παρέχει μόνο υπηρεσίες ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, χωρίς σχεδιασμό για κινητή τηλεφωνία.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




