Σταθερό φορολογικό πλαίσιο στα ακίνητα: Χωρίς ΦΠΑ οι νεόδμητες κατοικίες και το 2026

Σταθερό φορολογικό πλαίσιο στα ακίνητα: Χωρίς ΦΠΑ οι νεόδμητες κατοικίες και το 2026 - FinanceNews.gr



Παράταση έως το 2026 στο «πάγωμα» ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα. Τι κερδίζουν οι αγοραστές και πώς επηρεάζεται η αγορά

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει «κλειδώσει» την παράταση της αναστολής ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα μέχρι το τέλος του 2026, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα που παρουσιάζει κάμψη από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει επίσημα την απόφαση, ενώ εξετάζεται ακόμη και η οριστική κατάργηση του μέτρου.

Το «πάγωμα» του ΦΠΑ, σε συνδυασμό με την αναστολή της αναπροσαρμογής αντικειμενικών αξιών και του φόρου υπεραξίας, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την κατασκευή νέων κατοικιών, σε μια περίοδο όπου το στεγαστικό πρόβλημα πιέζει όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

Σημαντικό όφελος για τους αγοραστές

Η παράταση της αναστολής του ΦΠΑ 24% σημαίνει ότι οι αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται μόνο με φόρο μεταβίβασης 3%, γεγονός που μειώνει αισθητά το κόστος.

Για παράδειγμα, σε κατοικία αξίας 300.000 ευρώ, η επιβολή ΦΠΑ 24% ανεβάζει το τίμημα στις 372.000 ευρώ, ενώ με τον φόρο μεταβίβασης 3% το κόστος περιορίζεται στις 309.000 ευρώ. Ο αγοραστής κερδίζει έτσι 63.000 ευρώ, ποσό που συχνά αποτελεί το «κλειδί» για τη λήψη δανείου ή την ολοκλήρωση της αγοράς.

Ο ΦΠΑ στα νεόδμητα εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 2006 με συντελεστή 19% (εξαιρέθηκε η πρώτη κατοικία), ενώ κατά τα χρόνια της κρίσης αυξήθηκε στο 24%. Το μέτρο, που παρέμεινε ενεργό για 13 χρόνια, δημιούργησε στρεβλώσεις στην αγορά. Το 2019 αποφασίστηκε η πρώτη τριετής αναστολή (2020-2022), η οποία παρατάθηκε διαδοχικά μέχρι και το τέλος του 2025. Με τη νέα ρύθμιση, η αναστολή θα καλύπτει και νέες άδειες αλλά και αδιάθετα ακίνητα με άδειες από το 2006.

Η εικόνα της αγοράς και το βάρος των φόρων

Μελέτη του ΙΟΒΕ έχει καταγράψει το δυσβάσταχτο κόστος που προκαλεί ο ΦΠΑ στην αγορά ακινήτων. Υπολογίζεται ότι ο ΦΠΑ σε υλικά και υπηρεσίες αντιστοιχεί στο 5% της τελικής τιμής, ενώ το μη συμψηφιζόμενο τμήμα φτάνει στο 14,8%, επιβαρύνοντας τον αγοραστή.

Παράλληλα, ο φόρος υπεραξίας 15% στις πωλήσεις ακινήτων που επιβάλλεται στον πωλητή όταν η τιμή πώλησης είναι υψηλότερη από την τιμή κτήσης, παραμένει επίσης παγωμένος έως το 2026. Αν και θεσπίστηκε το 2013, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς η πρακτική του εφαρμογή παρουσίασε σοβαρές δυσκολίες, ενώ θεωρήθηκε ότι θα προκαλούσε περισσότερες στρεβλώσεις απ’ όσα έσοδα θα απέφερε.

Η διπλή αυτή «ασπίδα», αναστολή ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας, δημιουργεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, με στόχο να στηριχθεί η οικοδομή και να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών σε μια αγορά που αντιμετωπίζει στενότητες.

 – FinanceNews.gr

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων