Σχέδιο Βρυξελλών για νέο φόρο στις μεγάλες εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την επιβολή φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, στο πλαίσιο προσπάθειας να δημιουργηθούν νέες ανεξάρτητες πηγές χρηματοδότησης για τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ.
Ο λεγόμενος «εταιρικός πόρος για την Ευρώπη», ο οποίος περιγράφεται σε προσχέδιο πρότασης της Επιτροπής που έχουν δει οι Financial Times, αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά απαιτεί ομόφωνη έγκριση από τα κράτη-μέλη για να τεθεί σε ισχύ.
Ο ετήσιος φόρος θα επιβάλλεται σε όλες τις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ, μετά τον υπολογισμό επιδοτήσεων και φόρων — αυτό που η ΕΕ ορίζει ως «καθαρό κύκλο εργασιών».
Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη θα υπάγονται στον φόρο, ανεξάρτητα από την έδρα τους, σύμφωνα με το προσχέδιο, ενώ ένα σύστημα «φορολογικών κλιμάκων» θα απαιτεί μεγαλύτερες εισφορές από τις εταιρείες με τα υψηλότερα καθαρά έσοδα.
Άλλα μέτρα αύξησης των εσόδων που θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν: το να λαμβάνει η ΕΕ μέρος από τις αυξημένες εισπράξεις από ειδικούς φόρους κατανάλωσης στον καπνό· επιβολή τέλους για μη ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά απόβλητα· και τέλος διαχείρισης για δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου μεγάλων αποστάσεων — ένα μέτρο που αναμένεται να πλήξει κυρίως τις εισαγωγές από την Κίνα.
Η Επιτροπή προτείνει τακτικά νέους πανευρωπαϊκούς φόρους όταν παρουσιάζει τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά τέτοια μέτρα — όπως ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές — συχνά αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη υποστήριξη. Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το πρωτοφανές εύρος των νέων απαιτήσεων για κοινοτικές δαπάνες — από την ενίσχυση της άμυνας έως τους αυξανόμενους τόκους του χρέους — απαιτεί μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση.
Ωστόσο, οι φιλοδοξίες της για μεγαλύτερο προϋπολογισμό αντιμετωπίζουν διαχρονικά αντίσταση από χώρες που συνεισφέρουν περισσότερα στον προϋπολογισμό από όσα λαμβάνουν, ιδίως τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία.
Τα σχέδια για νέο τέλος αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο της Ευρώπης, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εταιρείες ήδη αντιμετωπίζουν υποτονική οικονομική ανάπτυξη και υψηλό ενεργειακό κόστος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε την Πέμπτη τους Ευρωπαίους επιχειρηματικούς ηγέτες ότι οι εταιρείες τους «χάνουν» έδαφος έναντι των αμερικανικών και κινεζικών ανταγωνιστών.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.