Τα νέα drones των ΗΠΑ, δώρο στον Zelensky – Αθόρυβα και η τελευταία ελπίδα της Ουκρανίας να αντιστρέψει την κατάσταση

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί τις ALE ως ένα γενικό πλαίσιο για μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα εκτόξευσης από αέρος
Τα αμερικανικά drones επιτήρησης ειδικών επιχειρήσεων Long Endurance Aircraft (LEA), τα οποία βασίζονται σε ένα δημοφιλές πολιτικό σχεδιασμό μηχανοκίνητου ανεμόπτερου, πρόκειται να αποκτήσουν την ικανότητα να εκτοξεύουν μικρότερα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα.
Η δυνατότητα αεροπορικής εκτόξευσης drone είναι ένας τεράστιος πολλαπλασιαστής ισχύος για τα εξαιρετικά αθόρυβα LEA, με την αβλαβή εξωτερική τους εμφάνιση , που ανοίγει τη δυνατότητα αξιοποίησής τους με νέους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τους για την εκτέλεση κινητικών επιθέσεων.
Το μέρος της πρόσφατα δημοσιευμένης αίτησης προϋπολογισμού του Πενταγώνου για το οικονομικό έτος 2026 της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SOCOM) περιλαμβάνει μια ενημέρωση σχετικά με τα σχέδια για τον στόλο LEA.
Η SOCOM δεν ζητά πρόσθετα χρήματα για το πρόγραμμα LEA στον επερχόμενο δημοσιονομικό κύκλο και επίσης αναστέλλει τις εργασίες για ένα διάδοχο μη επανδρωμένο αεροσκάφος LEA UAS επόμενης γενιάς.
Ένα drone αεροσκάφους μεγάλης αντοχής (LEA)
Το σχέδιο τώρα, αντ’ αυτού, είναι να «αναπροσαρμοστεί η προηγουμένως ζητούμενη χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος 2025 από την ανάπτυξη αεροσκαφών LEA UAS Next Generation προς τα πρωτότυπα και την ενσωμάτωση UAS Payload Aircraft Long Endurance (LEA) για την προμήθεια και ενσωμάτωση ωφέλιμων φορτίων Air Launched Effects (ALE) και μια αναβάθμιση του συστήματος επικοινωνίας στην υπάρχουσα πλατφόρμα LEA», σύμφωνα με τα έγγραφα προϋπολογισμού της SOCOM.
Τα έγγραφα προϋπολογισμού της SOCOM δεν διευκρινίζουν τι είδους ALE θα μπορούν να εκτοξεύσουν οι LEA.
Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί τις ALE ως ένα γενικό πλαίσιο για μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα εκτόξευσης από αέρος, τα οποία θα μπορούσαν να διαμορφωθούν για αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR), για τη διεξαγωγή αποστολών ηλεκτρονικού πολέμου, για να λειτουργούν ως δολώματα ή ακόμα και να χρησιμοποιούνται ως πυρομαχικά που κινούνται άσκοπα.
Ο βασικός όρος «εφέ εκτόξευσης» περιλαμβάνει πλέον παρόμοιες κατηγορίες μη επανδρωμένων αεροσκαφών που μπορούν επίσης να εκτοξευθούν από επίγειες και θαλάσσιες πλατφόρμες.
Οι λεπτομέρειες σχετικά με την τρέχουσα διαμόρφωση των LEA, τα οποία πλέον ονομάζονται επίσης RQ-29, είναι περιορισμένες.
Δεν είναι σαφές πόσα από τα drones βρίσκονται σε υπηρεσία στις ΗΠΑ σήμερα. Το TWZ ήταν το πρώτο που δημοσίευσε λεπτομερή αναφορά στα drones που ανήκουν στην κυβέρνηση αλλά λειτουργούν από εργολάβους, τα οποία προέρχονται από το μηχανοκίνητο ανεμόπτερο Pipistrel Sinus, το 2021, μετά την απώλεια ενός σε ατύχημα στο Ιράκ το προηγούμενο έτος.
Το πρόγραμμα LEA χρονολογείται τουλάχιστον από το 2013 και η Technology Service Corporation (TSC) είναι ο κύριος ανάδοχος.
Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω ευρύτερων ερωτημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με τη σημασία των αεροσκαφών ειδικών επιχειρήσεων, γενικά, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών πλοίων AC-130 και του νέου ελαφρού επιθετικού αεροσκάφους OA-1K Skyraider II της SOCOM, σε ένα μέλλον που επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, όπως μια σύγκρουση με την Κίνα.
Τα μέσα της αεροπορίας ειδικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σταθερών πτερύγων, καθώς και των ελικοπτέρων, είχαν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό σε σε μεγάλο βαθμό επιτρεπτικό εναέριο χώρο πάνω από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ για δεκαετίες κατά την εποχή του Παγκόσμιου Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας.
Αυτά είναι τα ίδια περιβάλλοντα που γέννησαν το πρόγραμμα LEA εξαρχής.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.