Τα ντεσού για τα οκτώ utilities του Χρηματιστηρίου

Οι μετοχές των utilities (εταιρειών κοινού οφέλους) αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, απευθυνόμενες κυρίως σε επενδυτές που αναζητούν επιχειρήσεις σχετικά περιορισμένου ρίσκου, με δυνατότητες ανάπτυξης και οι οποίες προσφέρουν μια αξιοσημείωτη χρηματική διανομή κάθε χρόνο, είτε μέσω μερισμάτων, είτε μέσα από επιστροφές κεφαλαίου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, τα οκτώ utilities που τελούν υπό διαπραγμάτευση στο ΧΑ εμφάνισαν αθροιστική κερδοφορία το 2024 1,5 δισ. ευρώ, η οποία ήταν αυξημένη κατά 27,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη επίδοση του 2023 (1,1 δισ. ευρώ).
Από αυτές, μόνο μία (η ΕΥΔΑΠ) είδε την κερδοφορία της να υποχωρεί, λόγω κυρίως των αυξημένων δαπανών μισθοδοσίας. Γενικότερα, οι εταιρείες ύδρευσης έχουν δει τα τελευταία χρόνια τις επιδόσεις τους να υποχωρούν εξ’ αιτίας του διογκωμένου ενεργειακού κόστους και της αδυναμίας τους να ασκήσουν ελεύθερη τιμολογιακή πολιτική.
Από την άλλη πλευρά βλέπουμε τον ΟΤΕ να αυξάνει ελαφρά την κερδοφορία του από χρόνο σε χρόνο και τα υπόλοιπα utilities (λιμάνια, ΔΕΗ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών) να σημειώνουν ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Το σύνολο των εταιρειών διαθέτει ισχυρούς δείκτες ρευστότητας. Από τις οκτώ εταιρείες, οι πέντε έκλεισαν το 2024 με θετικό καθαρό ταμείο, ενώ σε ότι αφορά το δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA οι άλλες τρεις σημειώνουν ικανοποιητικές επιδόσεις (OTE 0,48, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών 1,42 και ΔΕΗ 2,83).
Οι μισές από τις οκτώ μετοχές διαπραγματεύονται στο ΧΑ (κλείσιμο συνεδρίασης της 30ης Απριλίου 2025) χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία (ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών -13%, ΔΕΗ -19%, ΕΥΑΘ -36% και ΕΥΔΑΠ -25%).
Με εξαίρεση τις εταιρείες ύδρευσης, τα υπόλοιπα utilities διαπραγματεύονται με δείκτη P/E μεταξύ του 11 και του 13,5, δηλαδή αρκετά κοντά στο μέσο όρο των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών. Ειδικότερα τώρα σε ότι αφορά τα μερίσματα και τις μερισματικές αποδόσεις:
- Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών εισπράττει κάθε χρόνο μέρισμα από τον ΑΔΜΗΕ, το οποίο και διανέμει -σχεδόν στο σύνολό του- στους μετόχους της. Δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το μέρισμα που θα μοιράσει φέτος στους μετόχους της.
- Ο ΔΑΑ συνδύασε φέτος την πολύ υψηλή μερισματική απόδοση (9,38%) μοιράζοντας το σύνολο των περυσινών του κερδών και δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα επανεπένδυσης του μερίσματος σε όσους το επιθυμούν, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νέες επενδύσεις.
- Η μετοχή του ΟΤΕ προσφέρει μια μερισματική απόδοση κοντά στο 5%, με τον εισηγμένο όμιλο να διανέμει το 50% των περυσινών του κερδών.
- Η μερισματική απόδοση της ΔΕΗ ανέρχεται στο 2,48% (μέρισμα 0,40 ευρώ), ωστόσο αναμένεται να διαμορφωθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα κατά τα επόμενα χρόνια, στο βαθμό που θα επιβεβαιωθεί το business plan της εισηγμένης (μιλά για μέρισμα 0,60 ευρώ το 2026, για 0,80 ευρώ το 2027 και για ένα ευρώ το 2028).
- Στο 5,5% η μερισματική απόδοση του ΟΛΠ με την εταιρεία να μοιράζει το 55% των περυσινών της καθαρών κερδών και στο 6,9% για τον ΟΛΘ, ο οποίος θα διανείμει το 72% των περυσινών καθαρών κερδών.
- Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα κινούνται οι μερισματικές αποδόσεις των εταιρειών ύδρευσης, πλην όμως θα προκύψει σημαντική βελτίωση στο βαθμό που υποχωρήσει το ενεργειακό κόστος.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.