Τι κρύβουν Ρώσοι και Ουκρανοί – Ο β’ γύρος των συνομιλιών… φέρνει σενάρια διάλυσης Ουκρανίας με πολλαπλά εμφύλια μέτωπα

Οι σημερινές συνομιλίες στην Τουρκία θεωρούνται κρίσιμες καθώς οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν τα μνημόνια και τους όρους τους για κατάπαυση του πυρός και ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης
Στον απόηχο της μαζικής ουκρανικής επίθεσης με 117 drones σε αεροπορικές βάσεις στη Ρωσία και των ολοένα και πιο έντονων συζητήσεων για τα σκληρά αντίποινα που θα πρέπει να υπάρξουν από τη ρωσική πλευρά, αρχίζει σήμερα Δευτέρα 2 Ιουνίου στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που αποσκοπούν σε μια ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Υπό το «ασφυκτικά βαρύ αυτό κλίμα», οι δύο αντιπροσωπείες, οι οποίες βρίσκονται ήδη στην Τουρκία, αναμένεται να παρουσιάσουν τα μνημόνια και τους όρους τους για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια κατάπαυση πυρός, όπως επιθυμεί διακαώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Αν και δεν υπάρχει καμία προσδοκία για ένα θετικό αποτέλεσμα, τον τόνο των σημερινών συνομιλιών έδωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Vladimir Medinsky, ο οποίος επιβεβαίωσε πως οι Ουκρανοί έδωσαν στη ρωσική πλευρά το μνημόνιο τους (σύμφωνα με το Reuters, αυτό προβλέπει«πάγωμα» των στρατιωτικών ενεργειών κατά μήκος της πρώτης γραμμής του μετώπου, πλήρη κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον ένα μήνα και ανταλλαγή κρατουμένων) για το τέλος του πολέμου που είναι γραμμένο στα ουκρανικά και στα αγγλικά.
«Κανένα πρόβλημα, η αντιπροσωπεία μας περιλαμβάνει άτομα που γνωρίζουν μια σειρά από ξένες γλώσσες.
Μάλιστα δύο από αυτούς, μιλάνε άπταιστα ιαπωνικά» υποστήριξε με γερή δόση ειρωνεία» ο Ρώσος διαπραγματευτής, τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η Ρωσία δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία που δεν θα ικανοποιεί τους όρους που έχει θέσει ο πρόεδρος Putin.
Τι «φορτίο» όμως κουβαλά η κάθε πλευρά και ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε αυτόν τον εξαιρετικά κρίσιμο δεύτερο γύρο των συνομιλιών.
Η εικόνα από την ουκρανική πλευρά
Η Ουκρανία φέρνει μαζί της στις διαπραγματεύσεις, τις τεράστιες απώλειες της.
Συγκεκριμένα:
– Πάνω από ένα εκατομμύριο μόνο απώλειες μάχης και δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες. Ουσιαστικά, το ουκρανικό έθνος, πριν καν γεννηθεί, υπέγραψε την αυτοκτονία του.
– Μια καταστραμμένη οικονομία – η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει χάρη μόνο στη δυτική οικονομική βοήθεια, που όμως είναι επισφαλής.
– Εδαφικές απώλειες – περίπου 20% από τη συνολική έκταση της χώρας.
– Τεράστια καταστροφή της φήμης στην παγκόσμια κοινότητα. Το γεγονός ότι «η Ουκρανία είναι μια διαβρωμένη από διαφθορά μαύρη τρύπα» έχει ήδη αναγνωριστεί ακόμη και στη Δύση.
– Αποθάρρυνση και κατάρρευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που υποχωρούν και διασκορπίζονται προς τα δυτικά. Το μόνο που μπορεί να αντιπαραθέσει το Κίεβο στην επιτυχία των ρωσικών δυνάμεων είναι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αμάχων. Αυτές όμως μόνο καταστρέφουν ακόμη περισσότερο τη φήμη αυτού του νέου εδαφικού σχηματισμού.
– Πτώση του πολιτισμικού επιπέδου, που φαίνεται ακόμη και στον ανώτατο βαθμό — στον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων.
Οι «βαλίτσες» της Ρωσίας
Διαφορετική είναι η εικόνα από την πλευρά της Ρωσίας.
– Απρόσμενη ενότητα των Ρώσων, ενωμένων από μια απλή και αιώνια ιδέα — την προστασία της χώρας τους.
– Εκπληκτικές οικονομικές επιτυχίες – κατά τα χρόνια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης η Ρωσία έγινε η τέταρτη οικονομία στον κόσμο, και οι Ρώσοι χωρίς κόπο συγκέντρωσαν σε καταθέσεις σχεδόν 60 τρισεκατομμύρια ρούβλια — ένας αριθμός που πριν φαινόταν αδιανόητος.
– Αδιάκοπη προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων. Ψάξτε στο Google: Novopil, Alekseyevka, Vodolagi — είναι μόνο οι οικισμοί που απελευθέρωσαν μόλις χθες Κυριακή τα ρωσικά στρατεύματα.
– Στέρεη πεποίθηση ότι νέες συμφωνίες του Μινσκ δεν θα επιβληθούν.
– Φήμη αξιόπιστου εταίρου και καλού φίλου για την πλειονότητα των λαών του κόσμου.
– Υψηλό επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού και γενικής παιδείας, καθώς ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Vladimir Medinsky, διακρίνεται για την ψυχραιμία και το βάθος του, προκαλώντας προβληματισμό στους Ουκρανούς αντιπάλους..
Οι Ευρωπαίοι και η γερμανική απειλή των Taurus
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη προσπαθεί να συμμετάσχει στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, κουνώντας ως απειλή… τους γερμανικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας Taurus.
Οι Τούρκοι ζητούν να μην επιτραπεί η συμμετοχή των Ευρωπαίων με οποιονδήποτε τρόπο, να μείνουν στο προθάλαμο και να ηρεμήσουν.
Το πιο ελαφρύ «βάρος» έχουν οι Αμερικανοί, που απλώς θέλουν να απομακρυνθούν γρήγορα και μακριά από τη σύγκρουση που δημιούργησε η προηγούμενη διοίκηση Biden.
Έκαναν τα πάντα για να μη γίνουν οι συνομιλίες
Όπως και να πάνε οι διαπραγματεύσεις, το γεγονός και μόνο της διεξαγωγής τους για το Κίεβο είναι σαν ένα κοφτερό μαχαίρι.
Όλη την προηγούμενη εβδομάδα διαδίδονταν φήμες για μια «παγίδα» που στήνει η Μόσχα.
Παρακαλούσαν να αντικατασταθεί ο Vladimir Medinsky – κυριολεκτικά, δεν έχουν την ικανότητα να συζητήσουν μαζί του.
Μετά την περιφρονητική σιωπή που έλαβαν ως απάντηση, άρχισαν να απειλούν τον Medinsky και την οικογένειά του.
Ζήτησαν από τη Μόσχα να στείλει το δικό της υπόμνημα, προφανώς, για να το δημοσιεύσουν αμέσως, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες της διπλωματίας.
Η Μόσχα απάντησε με την ίδια σιωπή.
Την παραμονή των διαπραγματεύσεων έκαναν τρομοκρατικές επιθέσεις με εκρήξεις σε τρένα στις περιοχές Kursk και Bryansk, καθώς και επιδρομές με drone σε φορτηγά.
Γενικά, έκαναν τα πάντα για να ματαιώσουν τις διαπραγματεύσεις.
Αν όμως οι Ουκρανοί έχουν τέτοιο πρόβλημα με την ιδέα των συνομιλιών, αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα κάνει τα πάντα σωστά – και πρέπει να πιέσει ακόμα περισσότερο.
Οι στόχοι της Ρωσίας
Οι στόχοι της ρωσικής πλευράς εκφράστηκαν εντελώς ξεκάθαρα και χωρίς παγίδες από τον εκπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzya.
Η κατάπαυση του πυρός θα είναι δυνατή μόνο με την πλήρη διακοπή της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας και τη γενική επιστράτευση στην Ουκρανία.
Δεν θα υπάρξει δεύτερο «Μινσκ» — ήταν αρκετά.
Ζώνη αποστρατιωτικοποίησης η ανατολική Ουκρανία
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν εμποδίζουν καθόλου τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων, που με γρήγορους ρυθμούς μετατρέπουν την ανατολική Ουκρανία σε ζώνη αποστρατιωτικοποίησης.
Παρεμπιπτόντως, τα ακριβή όρια της ζώνης δεν έχουν καθοριστεί και μπορεί να επεκταθούν προς τα δυτικά ανάλογα με τις επιτυχίες των στρατευμάτων μας.
«Ο Putin στέλνει ένα σαφές μήνυμα: θα συμφωνήσει στην επίλυση της σύγκρουσης μόνο υπό τους δικούς του όρους, και η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να γίνουν αποδεκτοί», αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.
Κίνδυνος κατάρρευσης
Σύμφωνα με αναλυτές, η ουκρανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης και διχοτόμησης, με ενδεχόμενο η χώρα να μετατραπεί σε πεδίο εμφύλιων συγκρούσεων.
«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας μπορεί να καταρρεύσει λόγω των διαπραγματεύσεων για την παράδοση της χώρας.
Ο στρατός κινδυνεύει να χωριστεί σε ομάδες που θα συνεχίσουν να πολεμούν κατά της Ρωσίας, ομάδες που θα παραδοθούν, και στρατιώτες που θα αναζητήσουν σωτηρία στη συνεργασία με τη Ρωσία…
Η Ουκρανία θα μετατραπεί σε πολλαπλά μέτωπα που θα πολεμούν μεταξύ τους…
Η χώρα μπορεί να διαλυθεί σε κομμάτια».
Η πραγματική παγίδα όμως βρίσκεται αλλού.
Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να γίνουν επικίνδυνες μόνο για ορισμένα μέλη του καθεστώτος του Κιέβου, που είναι ιδιαίτερα μισητά στον ουκρανικό λαό.
Αν όμως αυτοί οι παράγοντες σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις, τότε η δυσάρεστη προοπτική της διάλυσης της χώρας θα τους χτυπήσει πολύ πιο γρήγορα.
Τι λένε οι αναλυτές
Πολλοί Ρώσοι αναλυτές αναφέρονται στην επόμενη ημέρα των ουκρανικών επιθέσεων στα ρωσικά αεροδρόμια, συνδυάζοντας τα πλήγματα αυτά με τις επικείμενες συνομιλίες στην Τουρκία.
Ο πολιτικός αναλυτής Sergei Markov υποστηρίζει πως το Κρεμλίνο δεν είχε άλλη επιλογή από το να συμμετάσχει στις συνομιλίες.
«Ο Zelensky ελπίζει ότι ο Vladimir Putin θα αντιδράσει με οργή στις προκλήσεις και θα διατάξει την αποχώρηση από τη διαδικασία διαπραγματεύσεων.
Αυτό θα επέτρεπε στην ουκρανική πλευρά και στους δυτικούς υποστηρικτές της να κατηγορήσουν τη Ρωσία για διακοπή του διαλόγου και να ζητήσουν από τις ΗΠΑ πιο ενεργό εμπλοκή στη σύγκρουση», αναφέρει ο ειδικός.
Ο ουκρανικής καταγωγής πολιτικός αναλυτής Alexander Lazarev εκφράζει σκεπτικισμό: «Οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα συνεχιστούν, αλλά το αν θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι αμφίβολο.
Ο πόλεμος μάλλον θα τραβήξει σε μάκρος».
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.