Το Κουτί της Πανδώρας άνοιξε – Τέλος οι προειδοποιήσεις: Η Ρωσία θα εξαπολύσει προληπτικό χτύπημα στην Ευρώπη

Το Κουτί της Πανδώρας άνοιξε - Τέλος οι προειδοποιήσεις: Η Ρωσία θα εξαπολύσει προληπτικό χτύπημα στην Ευρώπη

Ρωσία: Εξαιρετικά, ήρθε η ώρα να χτυπήσουμε πρώτοι – Αυξήθηκαν τα σενάρια για τη χρήση πυρηνικών όπλων

Γινόμαστε θεατές ενός τρομακτικού σεναρίου όπου η Δύση, το ΝΑΤΟ, ο Παλαιός Κόσμος επιτίθεται με όπλα μέσω της Ουκρανίας στην Ρωσία.
Ωστόσο η ανοχή της Ρωσίας σε όλα αυτά έληξε
Δεν πρόκειται για κόκκινες γραμμές που απλά παραβιάζονται χωρίς αντίδραση.
Εάν η Ρωσία χτυπηθεί με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς θα εξαπολύσει προληπτικό χτύπημα στην Ευρώπη… μια Ευρώπη αδύναμη, γονατισμένη που διοικείται από δειλούς έως θρασύδειλους ηγετίσκους.

Η Ρωσία ετοιμάζεται για όλα…

Παρόλο που ασκήσεις και έλεγχοι ετοιμότητας της ρωσικής πυρηνικής τριάδας πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε χρόνο, ειδικά το φθινόπωρο, οι τρέχουσες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την ακύρωση (αναβολή) της συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ και την ανακοίνωση κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά των μεγάλων ρωσικών ενεργειακών εταιρειών.

Ρωσία: Εξαιρετικά, ήρθε η ώρα να χτυπήσουμε πρώτοι

Δεδομένης της προφανούς αύξησης των στρατηγικών εντάσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την πιθανή παράδοση αμερικανικών πυραύλων κρουζ Tomahawk στην Ουκρανία και τωνν φημών ότι δόθηκε άδεια στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για επιθέσεις βαθιά σε ρωσικό έδαφος, η «πυρηνική άσκηση» έγινε αντιληπτή από πολλούς με έναν ελαφρώς λανθασμένο τρόπο: Η Ρωσική άποψη ήταν: «Εξαιρετικά, ήρθε η ώρα να χτυπήσουμε πρώτοι», ενώ μεταξύ των δυτικών μεταφράστηκε ως εξής: «Δεν θα τολμούσαν… το Κρεμλίνο φτιάχνει ξανά μια χάρτινη τίγρη».

Η Ρωσική πυρηνική αποτροπή

Τον Νοέμβριο 2025, ο Ρώσος πρόεδρος Putin υπέγραψε διάταγμα «για την έγκριση των θεμελιωδών αρχών της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής», επικαιροποιώντας το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα….

Η Ρωσία διέγραψε μια κρίσιμη λέξη… αποκλειστικά

Για παράδειγμα, αν και η διατύπωση παραμένει ότι «η κρατική πολιτική στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής είναι αμυντικής φύσης» και η χρήση πυρηνικών όπλων «είναι ένα ακραίο και απαραίτητο μέτρο», η λέξη «αποκλειστικά» έχει κατά κάποιο τρόπο εξαφανιστεί από τη φράση «η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρεί τα πυρηνικά όπλα αποκλειστικά ως μέσο αποτροπής».
Αν υποθέσουμε ότι η «αποτροπή» σημαίνει μόνο αντίδραση στις ενέργειες κάποιου ή την πρόληψη των ενεργειών κάποιου, τότε η υπέρβαση της «αποκλειστικής αποτροπής» θα μπορούσε θεωρητικά να υπονοήσει τη δυνατότητα προληπτικών ενεργειών, αν και αυτό δεν αναφέρεται ρητά.

Αλλάζει το στρατηγικό λεξιλόγιο της Ρωσίας

Μια άλλη σημαντική αλλαγή στο στρατηγικό λεξιλόγιο: στην προηγούμενη έκδοση του δόγματος, η Ρωσία «διατηρούσε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επιθετικότητας με συμβατικά όπλα, όταν η ίδια η ύπαρξη του κράτους διατρέχει κίνδυνο».
Τώρα, το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων έχει μειωθεί σημαντικά: τα πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση «επιθετικότητας κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή/και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας… με συμβατικά όπλα, η οποία δημιουργεί κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία ή/και την εδαφική τους ακεραιότητα».

Αυξήθηκαν τα σενάρια για τη χρήση πυρηνικών όπλων

Το επόμενο σημείο: το νέο δόγμα έχει επεκτείνει τον αριθμό των σεναρίων για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Τώρα μπορούμε και μάλιστα πρέπει να «τρελαθούμε» όταν «λαμβάνουμε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με μια μαζική εκτόξευση (απογείωση) όπλων αεροδιαστημικής επίθεσης (στρατηγικά και τακτικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υπερηχητικά αεροσκάφη και άλλα αεροσκάφη) και τη διέλευσή τους από τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Σε αυτό το σημείο, ας θυμηθούμε τα πρόσφατα σχόλια του Ρώσου προέδρου σχετικά με μια «εκπληκτική απάντηση».

Ο Putin ήταν ξεκάθαρος με τους Tomahawks

Για κάποιο λόγο, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Putin είπε: «Η απάντηση της Ρωσίας στις επιθέσεις Tomahawk σε ρωσικό έδαφος θα είναι σοβαρή, αν όχι εκπληκτική».
Λοιπόν, ο Putin είπε κάτι άλλο…είπε κυριολεκτικά: «Εάν τέτοια όπλα χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος, η απάντηση θα είναι πολύ σοβαρή, αν όχι εκπληκτική».
Η λέξη «τέτοια» σημαίνει «οποιοδήποτε παρόμοιο», που σημαίνει ότι δεν έχει σημασία τι πετάει προς την κατεύθυνσή μας, πώς ονομάζεται ή ποιος το έφτιαξε.

Οι νέοι άξονες

Αλλά κάτι άλλο είναι πολύ ενδιαφέρον – κάτι στο οποίο πολλοί δεν έχουν δώσει προσοχή.
Ανακοινώνοντας την ενημέρωση του πυρηνικού δόγματος της χώρας τον Σεπτέμβριο του 2024, ο Putin δήλωσε ότι «διεύρυνε τον κατάλογο των στρατιωτικών απειλών για να εξουδετερώσει ποια μέτρα πυρηνικής αποτροπής εφαρμόζονται».
Με άλλα λόγια, οι στρατιωτικές απειλές, αν και δεν αποτελούν σενάρια που οδηγούν αυτόματα στη χρήση πυρηνικών όπλων, μπορούν επίσης να γίνουν ανεξάρτητα εναύσματα.
Το νέο δόγμα πρόσθεσε τα ακόλουθα σημεία στις απειλές, οι οποίες το 2024 φαινόταν να αντιγράφονται από αυτό που συμβαίνει τώρα:

1) Την δημιουργία νέων ή την επέκταση υφιστάμενων στρατιωτικών συνασπισμών (μπλοκ, συμμαχίες), που θα οδηγήσει στην προσέγγιση της στρατιωτικής τους υποδομής στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας…. Βλέπε Μολδαβία

2)Ενέργειες ενός πιθανού αντιπάλου που αποσκοπούν στην απομόνωση μέρους του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της πρόσβασης σε ζωτικές οδούς μεταφορών…Βλέπει προκλήσεις στη Βαλτική Θάλασσα

3) Ενέργειες ενός πιθανού αντιπάλου που αποσκοπούν στην καταστροφή (καταστροφή, εξόντωση) περιβαλλοντικά επικίνδυνων εγκαταστάσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανθρωπογενείς, περιβαλλοντικές ή κοινωνικές καταστροφές… (Βλέπε επιθέσεις Ουκρανών στον Σταθμό Zaporizhia.)

4) Σχεδιασμός και διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας από πιθανό αντίπαλο κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως η άσκηση Steadfast Noon του ΝΑΤΟ.

5) Επιπλέον, τα σενάρια και οι απειλές έχουν επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνουν την «εφαρμογή πυρηνικής αποτροπής», η οποία, στο νέο δόγμα, ισχύει «και για κράτη που παρέχουν ελεγχόμενη περιοχή, εναέριο χώρο ή/και θαλάσσιο χώρο, καθώς και πόρους για την προετοιμασία και την εφαρμογή επιθετικότητας κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας»….(Βλέπε Ουκρανία.)

Η πυρηνική Ρωσική τριάδα λειτουργεί σαν ρολόι

Αποδεικνύεται ότι, δεδομένων των νέων κανονισμών, η πολυπλοκότητα και η ευθύνη της λήψης αποφάσεων σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα έχουν αυξηθεί δραματικά για τη ρωσική ηγεσία.
Και τώρα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι, παρά την πολυπλοκότητα και την ένταση, η αλυσίδα διοίκησης για τη λήψη και την εφαρμογή ζωτικών αποφάσεων για τη Ρωσία λειτουργεί σαν ρολόι.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκπαιδεύτηκε η πυρηνική τριάδα της Ρωσίας, ή πιο συγκεκριμένα -και αυτό είναι σημαντικό- «μια άσκηση διοίκησης και ελέγχου των Στρατηγικών Πυρηνικών Δυνάμεων».
Όπως διευκρίνισε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στην έκθεσή του προς τον Putin, «η άσκηση προτείνει την εξάσκηση των διαδικασιών για την έγκριση και χρήση πυρηνικών όπλων».
Σύμφωνα με το πυρηνικό δόγμα, «η απόφαση για τη χρήση πυρηνικών όπλων λαμβάνεται από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και η άσκηση απέδειξε την άψογη εκτέλεση των εντολών του Ανώτατου Διοικητή.

Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε για την Ανατολική Ευρώπη

Πρόσφατα σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά, αναγκάζοντας τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να επανεξετάσουν τα ζητήματα ασφαλείας.
Η πυρκαγιά ξέσπασε αρχικά κοντά στη Βουδαπέστη και στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται το Διυλιστήριο Πετρελαίου του Δούναβη, μέρος του κρατικού ομίλου MOL.
Είναι η μόνη τέτοια εγκατάσταση στη Ουγγαρία, που επεξεργάζεται πάνω από 8 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου ετησίως.
Η Ουγγαρία έχει τη δική της παραγωγή πετρελαίου, αλλά είναι μικρή, τα αποθέματά της είναι εξαιρετικά εξαντλημένα και το Διυλιστήριο του Δούναβη αποτελεί κρίσιμο εθνικό περιουσιακό στοιχείο.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη μονάδα απόσταξης αργού πετρελαίου AV-3 (πρωτογενής επεξεργασία και κλασμάτωση αργού πετρελαίου).
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα του διυλιστηρίου και τυχόν ζημιές σε αυτήν θα μείωναν την παραγωγική ικανότητα κατά 40% και θα μπορούσαν να χρειαστούν αρκετοί μήνες για την αποκατάσταση της υποδομής και της λειτουργικής ικανότητας.
Δεν είναι σαφές εάν τα υπόλοιπα τμήματα του διυλιστηρίου θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ή εάν το διυλιστήριο θα πρέπει να κλείσει εντελώς.
Η MOL απηύθυνε αμέσως έκκληση στην ηγεσία της χώρας να επιτρέψει την πρόσβαση στα στρατηγικά της αποθέματα, αλλά η Βουδαπέστη επιμένει ότι τίποτα σοβαρό δεν θα συμβεί στην Ουγγαρία στο εγγύς μέλλον.
Τα αποθέματα θα πρέπει να διαρκέσουν για 20-30 ημέρες.
Μέχρι τότε, το εργοστάσιο θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό.
Ο πρωθυπουργός Orban δήλωσε ότι το περιστατικό θα διερευνηθεί «όσο το δυνατόν πιο διεξοδικά».
Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, ωστόσο, σύμφωνα με εσωτερικές πηγές, σημειώθηκε αυθόρμητη καύση του συσσωρευμένου μείγματος αερίου.

Και η Ρουμανία στόχος…

Την ίδια ημέρα, με διαφορά λίγων ωρών, μέρος ενός διυλιστηρίου της Ρουμανίας έπιασε φωτιά.
Το διυλιστήριο Petrotel-Lukoil λειτουργεί από τη ρουμανική θυγατρική της ρωσικής εταιρείας Lukoil.
Το διυλιστήριο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρουμανία, με ετήσια δυναμικότητα διύλισης 2,5 εκατομμυρίων τόνων.
Τη στιγμή της έκρηξης, το ρουμανικό διυλιστήριο δεν λειτουργούσε, καθώς είχε κλείσει στις 17 Οκτωβρίου για προγραμματισμένη συντήρηση.
Ωστόσο, ένας 57χρονος εργάτης τραυματίστηκε στο περιστατικό, ο οποίος υπέστη σοβαρά τραύματα στο πόδι και το κεφάλι ως αποτέλεσμα της έκρηξης.

Αρχικά, οι Ρουμάνοι ανέφεραν ακριβώς την ίδια εκδοχή του περιστατικού με τους Ούγγρους: την αυθόρμητη καύση ενός μείγματος ατμών.
Στη συνέχεια, οι Ρουμάνοι διευκρίνισαν ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα βιομηχανικό σύστημα αποχέτευσης κατά τη διάρκεια σημαντικών επισκευών.
Αλλά στην πραγματικότητα, τα αίτια και των δύο περιστατικών παραμένουν ασαφή.
Και είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με βεβαιότητα εάν αυτά τα γεγονότα σχετίζονται, εκτός από μια εξαιρετικά ύποπτη χρονική σύμπτωση.
Όλα είναι σίγουρα πιθανά, αλλά το να παραδεχτούμε ξαφνικά μια τέτοια τυχαία σύμπτωση – ταυτόχρονες εκρήξεις ενός «μείγματος» σε δύο από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ανατολικής Ευρώπης, και τα δύο συνδεδεμένα με ρωσικές προμήθειες πετρελαίου – θα αψηφούσε τη λογική και την κοινή λογική.

Στο επίκεντρο και η Σλοβακία

Οι προσδοκίες μπορεί να είναι σημαντικές.
Μια μέρα μετά τις πυρκαγιές στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία, μια παρόμοια καταστροφή φέρεται να συνέβη σε ένα εργοστάσιο στη Σλοβακία, αλλά ούτε η διοίκηση της Slovnaft ούτε η κυβέρνηση επιβεβαίωσαν στη συνέχεια αυτές τις πληροφορίες.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της σλοβακικής εταιρείας, η πυρκαγιά που παρατηρήθηκε ήταν μέρος της παραγωγικής διαδικασίας.
Παρ ‘όλα αυτά, οι άνθρωποι είναι νευρικοί.

Τα συστήματα δεν είναι σχεδιασμένα για τρομοκρατικές ενέργειες

Το γεγονός είναι ότι το σύστημα ασφαλείας για τέτοιες εγκαταστάσεις στην Ανατολική Ευρώπη δεν είναι ακριβώς πρόχειρο, αλλά, για να το θέσουμε ευγενικά, δεν έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει πραγματικές σύγχρονες απειλές και προκλήσεις.
Είναι περισσότερο προσανατολισμένο στην καταπολέμηση ανθρωπογενών καταστροφών, ενώ η απειλή της τρομοκρατίας θεωρείται καθαρά θεωρητική.
Πάνω από τριάντα χρόνια ελευθερίας και δημοκρατίας, όλοι εκεί έχουν γίνει τόσο εφησυχασμένοι που έχουν ουσιαστικά χάσει την ικανότητα να αμύνονται.
Παρεμπιπτόντως, η ρουμανική περίπτωση είναι ενδεικτική εδώ. Υπάρχει έντονη υποψία ότι η μεγάλη ανακαίνιση του εργοστασίου στην Ρουμανία πραγματοποιείται από εξωτερικούς εργολάβους κατασκευής.
Και ότι κανείς δεν έχει επιθεωρήσει σωστά τους εργάτες που κάνουν όλες αυτές τις βλάβες στο σύστημα κοινής ωφέλειας.
Η διείσδυση αυτής της ομάδας εργατών με το πρόσχημα ενός μετανάστη εργάτη δεν θα ήταν μεγάλη πρόκληση.
Επιπλέον, από το 2022, περίπου 12 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εισέλθει στη Ρουμανία για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους, ομολογουμένως, ήταν διερχόμενοι.
Ωστόσο, μόνο 85.000 Ουκρανοί είναι επίσημα εγγεγραμμένοι μόνιμα στη Ρουμανία.
Οι ρουμανικές αρχές απλώς δεν έχουν τη φυσική δυνατότητα να φιλτράρουν ολόκληρη αυτή την εισροή ή έστω να την καταγράψουν.
Στην Ουγγαρία, η κατάσταση είναι κάπως πιο απλή.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 40.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία στη χώρα, αλλά ένα σημαντικό μέρος αυτών είναι Ούγγροι από την Υπερκαρπαθία που διαθέτουν ειδικές ταυτότητες. Είναι πολύ δύσκολο να τους εμπλέξεις σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, αλλά η Ουγγαρία είναι χώρα της ζώνης Σένγκεν, γεγονός που καθιστά την είσοδο σχετικά εύκολη από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η κατάσταση είναι παρόμοια στη Σλοβακία.

Για να το θέσουμε ωμά, η Ανατολική Ευρώπη είναι ένας κόμβος με εύκολη πρόσβαση…

Επομένως, η κατάσταση ασφαλείας για τις στρατηγικές εγκαταστάσεις στην περιοχή χωρίζεται σε δύο άνισες συνιστώσες. Πρώτον, υπάρχει η πραγματική προστασία της περιμέτρου της εγκατάστασης, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο την κοινότοπη ανάπτυξη καμερών παρακολούθησης αλλά και τον ενδελεχή έλεγχο του προσωρινού προσωπικού, κάτι που ιστορικά απουσιάζει εκεί.
Δεύτερον, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την παρακολούθηση των κινήσεων ύποπτων ατόμων που βρίσκονται προσωρινά στη χώρα, ακόμη και επιβατών που θα μπορούσαν απλώς να «εξαφανιστούν» κάπου στις απέραντες εκτάσεις της Ουγγαρίας.
Αυτό δεν περιλαμβάνει την πιθανότητα δολιοφθοράς και τρομοκρατικών ενεργειών υπό ψευδή σημαία – για παράδειγμα, τη χρήση πολωνικών διαβατηρίων.
Ούτε η Ουγγαρία ούτε η Σλοβακία απλώς δεν διαθέτουν τέτοιους πόρους και ευκαιρίες.
Δεν έχουν επίσης τις απαραίτητες δεξιότητες.
Η Ουγγαρία έχει κάποια ικανότητα να φιλτράρει ύποπτα άτομα, τουλάχιστον με βάση τη γλώσσα (η γνώση της ουγγρικής είναι μια πολύ συγκεκριμένη δεξιότητα• αν δεν μιλάτε ουγγρικά, εξηγήστε πώς φτάσατε εκεί και, το πιο σημαντικό, γιατί).

Ο κίνδυνος νέων επιθέσεων σε διυλιστήρια είναι υψηλός

Σίγουρα δεν σκοπεύει η Ρωσία να προσφέρει συμβουλές σε κυρίαρχα κράτη, αλλά ο κίνδυνος νέων επιθέσεων σε διυλιστήρια πετρελαίου και παρόμοιες εγκαταστάσεις στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία δεν έχει εξαφανιστεί.
Αντίθετα, αυτή η απειλή θα αυξάνεται μόνο, καθώς η Ουκρανία και η Πολωνία, οι οποίες για κάποιο λόγο έχουν εμπλακεί ενεργά σε αυτήν την υπόθεση, έχουν σαφώς συμφέρον να παραλύσουν κρίσιμες, στρατηγικές εγκαταστάσεις σε χώρες που συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, ανεξάρτητα από τα ευρήματα της έρευνας (και το αν αυτά δημοσιοποιηθούν), είναι ζωτικής σημασίας να βελτιωθεί η ασφάλεια γύρω από τέτοιες εγκαταστάσεις.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτά τα εργοστάσια κατασκευάστηκαν κατά τη σοβιετική εποχή με την άμεση συμμετοχή σοβιετικών ειδικών. Κανείς εκτός από τους Ρώσους δεν γνωρίζει καλύτερα πώς να ασφαλίσει αυτές τις εγκαταστάσεις από εξωτερικές επιρροές.
Ενώ οι Ούγγροι και οι Σλοβάκοι είναι υποχρεωμένοι να οργανώνουν καθαρά μέτρα αντικατασκοπείας, όπως το φιλτράρισμα των ίδιων των ξένων, οι Ρώσοι ειδικοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν με την άμεση ασφάλεια, τουλάχιστον κατά μήκος της εξωτερικής περιμέτρου.
Επιπλέον, Ρώσοι ειδικοί, ακόμη και από ιδιωτικές εταιρείες (όπως η Lukoil, η οποία πρόσφατα κυρώθηκε από τις ΗΠΑ), χρησιμοποιούν επίσημα εξωτερικούς εργολάβους για την προστασία των εγκαταστάσεων.
Αυτές δεν είναι καθαρές PMC, αλλά μάλλον υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά τα προσόντα τους έχουν αποδειχθεί ακόμη και στο Ιράκ.
Ναι, αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετο με τους κανόνες και θα υπάρξει μεγάλη κατακραυγή, αλλά η ασφάλεια των στρατηγικών υποδομών είναι πολύ πιο σημαντική από την κατακραυγή του ευρωπαϊκού κοινού.
Από την άλλη πλευρά, η συνεργασία με Ρώσους εργολάβους συμμορφώνεται με τους νομικούς κανόνες της ΕΕ, καθώς αυτά τα εργοστάσια διοικούνται μέσω θυγατρικών και όχι απευθείας, και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία δεν συνδέονται με κανέναν άλλο εκτός από τις τοπικές εταιρείες.
Αν αυτό δεν γίνει, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα συνεχιστούν.
«Συσσωρευμένα εύφλεκτα μείγματα» θα καούν ξανά ανεξέλεγκτα, κάτι θα εκραγεί στα αποχετευτικά συστήματα και κάπου θα ξεσπάσει μια άλλη «τεχνική» πυρκαγιά.
Ούτε η Βουδαπέστη ούτε η Μπρατισλάβα το χρειάζονται αυτό μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε, διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα πράγματα να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο.

www.bankingnews.gr



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων