Το ναρκωτικό που έγινε μοχλός πίεσης στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα

Το ναρκωτικό που έγινε μοχλός πίεσης στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα



Ένα ναρκωτικό που σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς κάθε χρόνο, μια χημική αλυσίδα που ξεκινά από την Κίνα και φτάνει στα καρτέλ του Μεξικού, και μια διπλωματική αντιπαράθεση που διαχέεται στον πυρήνα των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ–Κίνας.

Η φαιντανύλη δεν είναι πλέον μόνο ένα φονικό συνθετικό οπιοειδές Είναι και μοχλός πίεσης στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, όπως εξηγούν σε αναλύσεις τους το CNN και οι Economic Times.

ΗΠΑ: «Η Κίνα δηλητηριάζει τους πολίτες μας»

Από την πρώτη εβδομάδα της δεύτερης θητείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε 20% «δασμό φαιντανύλης» σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές, κατηγορώντας ανοιχτά το Πεκίνο ότι «συντηρεί και ενισχύει τη βιομηχανία δηλητηρίασης των πολιτών μας».

Οι δασμοί παραμένουν σε ισχύ, παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση άλλων εμπορικών κυρώσεων, και έχουν καταστεί κεντρικό διαπραγματευτικό χαρτί.

Η ουσία της κατηγορίας: η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χημικών πρόδρομων ουσιών που χρησιμοποιούνται από καρτέλ στο Μεξικό για την παράνομη παρασκευή φαιντανύλης. Παρότι οι άμεσες εξαγωγές του τελικού ναρκωτικού από την Κίνα μειώθηκαν δραστικά μετά την απόφαση του 2019 να τεθεί υπό έλεγχο ως ουσία, οι παράνομες διαδρομές απλώς προσαρμόστηκαν.

«Δεν είναι δικό μας πρόβλημα»

Η κινεζική απάντηση είναι διττή: αφενός, επιμένει ότι έχει λάβει σημαντικά μέτρα, όπως η προσθήκη δύο νέων πρόδρομων ουσιών (4-ANPP και NPP) στη λίστα ελεγχόμενων ουσιών, η αυστηροποίηση της επιτήρησης στις νιταζίνες, και η κατάσχεση άνω των 1.400 τόνων χημικών πρόδρομων το 2024.

Αφετέρου, κατηγορεί τις ΗΠΑ για πολιτική εκμετάλλευση ενός προβλήματος που, όπως λέει, οφείλεται στη δική τους εσωτερική ζήτηση.

«Η φαιντανύλη είναι πρόβλημα των ΗΠΑ, όχι της Κίνας. Το βάρος της λύσης βαραίνει την Ουάσιγκτον», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, απορρίπτοντας την αιτιολόγηση των αμερικανικών δασμών.

Διπλωματική ισορροπία ή εκβιασμός;

Πίσω από τις δηλώσεις καλής θέλησης, όπως αυτή του υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας προς τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για «ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας», κρύβεται σκληρό παζάρι.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές από το Brookings Institution, η Κίνα επαναφέρει μέτρα που είχε ήδη υποσχεθεί σε προηγούμενες κυβερνήσεις, ζητώντας τώρα αναγνώριση και ανταλλάγματα.

Το πρόβλημα, λένε ειδικοί, είναι ότι η Ουάσιγκτον αγνοεί ή υποβαθμίζει αυτά τα βήματα. Το αποτέλεσμα: η συνεργασία ενδέχεται να παγώσει ξανά, εάν οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίσουν δημόσια τις κινεζικές κινήσεις και δεν δείξουν ανταπόκριση σε κινεζικές ανησυχίες.

50 φορές ισχυρότερη απο την ηρωίνη

Η φαιντανύλη, 50 φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη και 100 φορές από τη μορφίνη, μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε δόση μικρότερη από 2 χιλιοστά του γραμμαρίου.

Σύμφωνα με τα CDC, τα συνθετικά οπιοειδή ευθύνονται για πάνω από 70.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ. Η κρίση έχει χαρακτηριστεί εθνική έκτακτη ανάγκη και χρησιμοποιείται πλέον ως βάση για την άσκηση οικονομικής πίεσης μέσω δασμών.

Η Κίνα έχει αυστηροποιήσει τη νομοθεσία, έχει προβεί σε συλλήψεις και ελέγχους σε διαδικτυακές πλατφόρμες, αλλά το πραγματικό ζήτημα, λένε αναλυτές, είναι η επιβολή των κανόνων σε τοπικό επίπεδο και η διακοπή της ροής χημικών μέσω εναλλακτικών διαδρομών.

«Ο έλεγχος πρόδρομων ουσιών είναι ένα βήμα – όχι αρκετό. Η ουσία είναι να αποτραπεί η διανομή από κινεζικές εταιρείες σε εγκληματικές οργανώσεις», δήλωσε ο ερευνητής του RAND, David Luckey στο CNN. Προσθέτει: «Αν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ήθελε πραγματικά να σταματήσει τη ροή, θα μπορούσε. Διαθέτει τους μηχανισμούς».

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία

Το παράθυρο της 14ης Αυγούστου είναι το επόμενο ορόσημο στις διαπραγματεύσεις. Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι δασμοί που έχουν προσωρινά μειωθεί σε άλλους τομείς μπορεί να επανέλθουν, με τη φαιντανύλη να παραμένει αδιαπραγμάτευτο μέτωπο για την Ουάσιγκτον.

Ταυτόχρονα, η διαμάχη έχει ευρύτερες επιπτώσεις: επηρεάζει δασμούς σε είδη ηλεκτρονικών, φαρμάκων και πρώτων υλών, διαταράσσει την αλυσίδα εφοδιασμού και διαμορφώνει το νέο δόγμα της οικονομικής διπλωματίας των ΗΠΑ, όπου το εμπόριο δεν αποσυνδέεται πια από την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων