Το χτύπημα Τραμπ με δασμούς 30% στην Ευρώπη και τα σενάρια αντίδρασης

Ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο μέσω επιστολών που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα επιβάλει δασμό 30% σε προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό, ανατρέποντας μήνες προσεκτικών διαπραγματεύσεων και διαταράσσοντας τις οικονομικές σχέσεις της Αμερικής με δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους.
Οι δασμοί του Τραμπ θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου, όπως και σε πολλούς άλλους εμπορικούς εταίρους. Οι επιστολές προς το Μεξικό, την μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών των ΗΠΑ, και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα εμπορικό μπλοκ 27 κρατών που από κοινού αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ξεχωρίζουν, σημειώνουν οι New York Times. Σηματοδότησαν μια σημαντική κλιμάκωση που στοχεύει άμεσα σε δύο από τους πιο στενούς και κομβικούς εμπορικούς εταίρους της Αμερικής.
Και οι δύο οικονομίες πραγματοποιούν τεράστιο όγκο εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονταν σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ μέχρι τη στιγμή που εστάλησαν οι επιστολές του Τραμπ.
Ο Μάρος Σέφτσοβιτς, επίτροπος εμπορίου της Ε.Ε., ήταν σε τακτική επικοινωνία με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ και τον εκπρόσωπο εμπορίου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε συνομιλήσει με τον Τραμπ. Μέχρι πολύ πρόσφατα, αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι βρίσκονταν στο κατώφλι συμφωνίας.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. είχαν σταδιακά αποδεχθεί την πιθανότητα ότι το μπλοκ θα αντιμετώπιζε γενικούς δασμούς 10% σε όλα τα προϊόντα που αποστέλλονται στις ΗΠΑ, και ήλπιζαν να διαπραγματευτούν εξαιρέσεις για κρίσιμα προϊόντα. Πολλοί ήθελαν να τερματιστεί η οικονομική αβεβαιότητα που οι ανακοινώσεις του Τραμπ προκάλεσαν σε Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, Ιταλούς εξαγωγείς κρασιού και Ιρλανδικές φαρμακευτικές εταιρείες.
Όμως τα πράγματα άλλαξαν με την ανακοίνωση του Τραμπ το Σάββατο για γενικό δασμό 30%, και την απειλή του να αυξήσει αυτό το ποσοστό σε περίπτωση αντιποίνων από την Ε.Ε.
«Αν για οποιονδήποτε λόγο αποφασίσετε να αυξήσετε τους δασμούς σας και να προβείτε σε αντίποινα, τότε, όποιο και αν είναι το ποσοστό της αύξησης, αυτό θα προστεθεί στο 30% που εμείς επιβάλλουμε», έγραψε ο Τραμπ στην επιστολή.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι θα επιβάλει δασμούς 35% στον Καναδά — άλλον έναν βασικό εμπορικό εταίρο που ελπίζει σε συμφωνία. Έχει επίσης απειλήσει με δασμούς 20–50% σε άλλες χώρες όπως η Βραζιλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Ο τελευταίος γύρος δασμών δείχνει ότι ο Τραμπ είναι πρόθυμος να ανατρέψει παγιωμένες σχέσεις προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου. Αλλά για τους βασικούς εμπορικούς εταίρους, το ερώτημα πλέον είναι αν θα απαντήσουν.
Το Μεξικό δεν έχει ποτέ προβεί σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ, αλλά οι αξιωματούχοι επανειλημμένα δηλώνουν ότι διατηρούν το δικαίωμα και έχουν μελετήσει ποιες αμερικανικές εξαγωγές θα μπορούσαν να επιβληθούν με δασμούς.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι νέοι δασμοί του Τραμπ «θα διαταράξουν κρίσιμες διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού, εις βάρος επιχειρήσεων, καταναλωτών και ασθενών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού». Απείλησε επίσης με αντίποινα, αν και δεν θεώρησε ακόμη δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν, μιλώντας για «αναλογικά αντίμετρα εφόσον απαιτηθούν».
Η Ε.Ε. είχε ήδη ετοιμάσει πακέτο αντιποίνων για προηγούμενους δασμούς, αλλά το είχε παγώσει για να δώσει περιθώριο στη διαπραγμάτευση. Τα μέτρα θα εφαρμόζονταν σε εισαγωγές αξίας περίπου 21 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ, και έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ στις 12:01 π.μ. την Τρίτη, εκτός εάν οι αξιωματούχοι επιλέξουν να τα αναστείλουν.
«Φυσικά υπάρχουν τρόποι να αντιδράσουμε, αλλά δεν το θέλουμε», δήλωσε η Κάγια Κάλας, επικεφαλής διπλωματίας της Ε.Ε. σε συνέντευξη στη Μαλαισία. «Δεν θέλουμε να προβούμε σε αντίποινα. Δεν θέλουμε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο».
Λίγο πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν πως στόχος τους είναι μια κατ’ αρχήν συμφωνία — ένα προσχέδιο που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για λεπτομερείς διαπραγματεύσεις.
Αν όμως οι νέοι δασμοί παραμείνουν, «αυτό σημαίνει εμπορικός πόλεμος», δήλωσε ο Γιάκομπ Φανκ Κίρκγκααρντ, ανώτερος ερευνητής του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες.
Δεν πιστεύει ότι η προειδοποίηση του Τραμπ κατά των αντιποίνων θα αποτρέψει την Ε.Ε. από το να απαντήσει. Είπε ότι το καλύτερο σενάριο για την Ευρώπη είναι να αντιδράσουν πολλοί εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ συντονισμένα και να ασκήσουν πίεση στον Τραμπ να μειώσει την ένταση. «Έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους υπό τις κατάλληλες συνθήκες», είπε. «Τώρα αυτές οι συνθήκες υπάρχουν».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.