Τουρισμός: «Άλμα» 58% στα έσοδα τον Ιανουάριο – Ισχυρό μήνυμα για επιμήκυνση της σεζόν

Τουρισμός: «Άλμα» 58% στα έσοδα τον Ιανουάριο - Ισχυρό μήνυμα για επιμήκυνση της σεζόν



Ο τουρισμός οδηγεί την οικονομία: Ρεκόρ κίνησης μέσα στον χειμώνα. Αύξηση 58,4% στις εισπράξεις και 33,3% στις αφίξεις τον Ιανουάριο 2026

 

Με εντυπωσιακή δυναμική ξεκίνησε το 2026 για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφουν εκρηκτική αύξηση τόσο στις αφίξεις όσο και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις ήδη από τον Ιανουάριο.

Οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν στα 473,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 58,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025, ενώ οι αφίξεις ξένων επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 33,3%. Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν την εκτίμηση ότι ο ελληνικός τουρισμός επιχειρεί σταδιακά να απεγκλωβιστεί από το στενό πλαίσιο της θερινής περιόδου, αποκτώντας χαρακτηριστικά πιο ισορροπημένης ετήσιας δραστηριότητας.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνει όχι μόνο την ενίσχυση της ζήτησης, αλλά και τη βελτίωση της κατά κεφαλήν δαπάνης, στοιχείο που ενισχύει τη συνολική συμβολή του τουρισμού στην οικονομία.

Ανάσα από τις υπηρεσίες, πίεση στο ισοζύγιο

Παρά τη θετική επίδοση του τουρισμού, η συνολική εικόνα της οικονομίας εμφανίζει μικτή εικόνα, καθώς το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2026, έναντι πλεονάσματος έναν χρόνο πριν.

Η επιδείνωση οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από δευτερογενή και πρωτογενή εισοδήματα, αν και το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε βελτίωση. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών περιορίστηκε, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές, ενώ το πλεόνασμα στις υπηρεσίες ενισχύθηκε κυρίως λόγω της ανόδου των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Την ίδια στιγμή, το ισοζύγιο μεταφορών κατέγραψε επιδείνωση, περιορίζοντας εν μέρει τη θετική συμβολή του τουρισμού.

Επενδυτικές ροές και ρευστότητα – Η «μεγάλη εικόνα» της οικονομίας

Στο χρηματοοικονομικό πεδίο, οι άμεσες επενδύσεις παρουσίασαν ισχυρή κινητικότητα, με εισροές 2,2 δισ. ευρώ από το εξωτερικό, εξέλιξη που συνδέεται και με σημαντικές τραπεζικές κινήσεις, όπως η αύξηση της συμμετοχής της UniCredit στην Alpha Bank.

Παράλληλα, οι τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ενισχύθηκαν σημαντικά, γεγονός που αποτυπώνει τη διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, η συνολική εικόνα παραμένει εύθραυστη, καθώς το συνδυασμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων μετατράπηκε σε έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ, υποδηλώνοντας αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης από το εξωτερικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ισχυρή επίδοση του τουρισμού αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, λειτουργώντας ως βασικός πυλώνας στήριξης της οικονομίας σε μια περίοδο διεθνών προκλήσεων.

Διαβάστε επίσης; Τουρισμός: Η στροφή στα ταξίδια εκτός σεζόν αλλάζει τη ζήτηση στην Ευρώπη

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων