Φέσια στην ΕΤΑΔ από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού – Επιβεβαιώνει αλλά επιμένει στη σιωπή – Financial Report

Μια υπόθεση που εκθέτει την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) έφερε στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα enimerotiko.gr. Αφορά τους χώρους εστίασης του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης, ο οποίος είχε αναλάβει μέσω διαγωνισμού για τετραετή περίοδο 2021-2024 (με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τέσσερα έτη ) τη λειτουργία του κεντρικού «σαλέ», αξιοποιούσε τους χώρους επί δύο χρόνια χωρίς να καταβάλει τα συμφωνημένα ενοίκια.
Σύμφωνα με καταγγελίες, για να καλύψει τις ευθύνες του φέρεται να όρισε ως «διαχειρίστρια» μία 92χρονη γυναίκα, την οποία χρησιμοποιούσε ως «βιτρίνα» ώστε να αποφύγει τις συνέπειες. Η ΕΤΑΔ χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να κινηθεί δικαστικά και να εκδοθεί απόφαση αποβολής, η οποία εκτελέστηκε μόλις πρόσφατα. Πλέον οι εγκαταστάσεις περνούν και πάλι στον έλεγχο της εταιρείας, η οποία αναζητά νέο φορέα διαχείρισης, ώστε το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας να είναι έτοιμο για τη φετινή σεζόν.
Ωστόσο, παραμένουν έντονα ερωτήματα για το πώς εξελίχθηκε αυτή η διαδικασία χωρίς να καταβάλλονται μισθώματα για τόσο μεγάλο διάστημα.
Το FinancialReport.gr επκοινώνησε με την ΕΤΑΔ για να ρωτήσει σχετικά. Η ΕΤΑΔ επιβεβαίωσε το δημοσίευμα περί οφειλών. Πηγές από την ΕΤΑΔ ανέφεραν ότι υπήρξε «εύλογο διάστημα προστασίας του μισθωτή που προβλέπει ο νόμος» και ακολούθησε καταγγελία της σύμβασης. Στη συνέχεια ακολούθησαν προσφυγές και αναβολές από πλευρά του επιχειρηματία, με αποτέλεσμα να συσσωρευθούν συνολικά μισθώματα άνω των δύο ετών. Με βάση, πάντα, όσα αναφέρουν πληροφορίες από την ΕΤΑΔ ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής αποπληρωμής των οφειλών του.
Όμως, η ΕΤΑΔ δεν έδωσε καμία περαιτέρω πληροφορία και δεν απάντησε ποιος ήταν ο αντισυμβαλλόμενος, που είχε υπογράψει τη σύμβαση, ούτε αναφέρθηκε στους όρους εάν υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις κατά την διαδικασία, ακολουθώντας την πάγια τακτική της να μην απαντά σε κρίσιμα (σχετικά με τα θέματα) ερωτήματα δημοσιογράφων .
Μας είπαν επίσης, ότι αναμένεται νέος διαγωνισμός για την εκμίσθωση των χώρων λειτουργίας της εστίασης και αναψυχής (σαλέ) μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα από την ΕΤΑΔ.
Είναι έτσι; Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση, παρατηρήσαμε ότι η ΕΤΑΔ προχώρησε ήδη σε νέο διαγωνισμό μέσα στο καλοκάιρι. Όπως φαίνεται υπήρξε ανακοίνωση στις 21 Αυγούστου περί προκήρυξης νέου διαγωνισμιού για την εκμίσθωση χώρων, για τη λειτουργία Επιχείρησης Μαζικής Εστίασης και Αναψυχής, εντός των εγκαταστάσεων της Επιχειρηματικής Μονάδας της ΕΤΑΔ ΑΕ «Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού» (ΧΚΠ).
Από τα επίσημα στοιχεία της ΕΤΑΔ φαίνεται ότι έγινε διαγωνισμός το διάστημα 21 Αυγούστου με καταληκτική ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου 2025.
Αυτό το γεγονός το απέκρυψε η ΕΤΑΔ.
Τελικά έγινε διαγωνισμός; Αναβλήθηκε; Παρατάθηκε;
«Άγνωσται αι βουλαί» των υπεύθυνων διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας της χώρας.
Επίσης, προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε εάν υπάρχει δημόσια αναρτημένο έγγραφο που να αναφέρει το όνομα του αναδόχου/μισθωτή για τους χώρους εστίασης του ΧΚ Παρνασσού στην περίοδο 2021-2024, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει. Δυστυχώς δεν υπάρχει. Σε απάντηση της ΕΤΑΔ προς τη Βουλή (24/12/2021) αναφέρεται ότι «έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί μίσθωσης για επιχειρήσεις μαζικής εστίασης» και ότι ο ανάδοχος προχώρησε σε ανακαινίσεις, χωρίς να κατονομάζεται ο μισθωτής.
Επειγόντως διαφάνεια στις αδιαφανείς διαδικασίες της ΕΤΑΔ
Η στάση αυτή ενισχύει την αίσθηση αδιαφάνειας. Η ΕΤΑΔ συνεχίζει να συμπεριφέρεται προσωπική εταιρεία που διαχειρίζεται ακίνητα ως προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, τη στιγμή που υπάρχουν διαπιστωμένες οφειλές και καμία ουσιαστική ενημέρωση προς την κοινή γνώμη. Όλα αυτά δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας που έχει αναλάβει.
Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα περιουσιακά στοιχεία: με τα ΕΛΤΑ, με το Καζίνο της Πάρνηθας, με τον διαγωνισμό της Μαρίνας της Ζέας και ενδεχομένως με άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας. Για όλες τις προαναφέρομενες περιπτώσεις το Financialreport έχει ρωτήσει το Υπερταμείο και την ΕΤΑΔ (θυγατρική του υπερταμείου) αντίστοιχα, δίχως να έχει λάβει απαντήσεις.
Ας ασχοληθούν επιτέλους τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης για να μην βρεθούν προ απροόπτου – όπως έγινε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (και η ΕΤΑΔ τώρα αναζητά χρήματα που δεν έλαβε, δηλαδή μισθώματα) – γιατί τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑΔ και του Υπερταμείου ανήκουν σε όλους τους φορολογούμενους και όχι στα στελέχη που αμείβονται για να μεγιστοποιήσουν τουλάχιστον θεωρητικά τις αποδόσεις.
Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι η ΕΤΑΔ η οποία δεν είναι εισηγμένη σε Χρηματιστήριο, να ξαναμπεί σε καθεστώς Διαφάνειας, δηλαδή οι αποφάσεις να αναρτώνται στη Διαύγεια.
Διαφορετικά τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι δεκάδες, όπως έχει δείξει το πλούσιο, γεμάτο παραλείψεις, παρελθόν της εταιρείας.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.