Χρηματιστήριο: Βρίσκει στηρίγματα σε Τράπεζες και ΔΕΗ – FinanceNews.gr

Σε θετικό έδαφος επιστρέφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, λαμβάνοντας ώθηση από την αισθητή επιβράδυνση του πληθωρισμού, ο οποίος έπεσε στο 1,8% με βάση τα στοιχεία της Eurostat.
Συγκεκριμένα, παρά το αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά +0,50% και διαμορφώνεται στις 2.044,79 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (2.034,22 μονάδες).
Η ημερήσια διακύμανση καθορίζεται από τις 2.025,95 έως τις 2.046,03 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 102,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα, ανεβάζει ρυθμούς στο +0,85% και τις 2.301 μονάδες, συσσωρεύοντας κοντά στα πρόσφατα υψηλά 10ετίας.
Από την πλευρά του, ο δείκτης των blue chips (FTSE Large Cap) ενισχύεται στο +0,43% και τις 5.158 μονάδες, ενώ ο δείκτης των «μεσαίων» (FTSE Mid Cap) υποχωρεί στο -0,29% και τις 2.865 μονάδες.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 137,1 δισ. ευρώ.
Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν
- Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ενισχύεται στο +1,55% και τα 7,326 ευρώ, οδεύοντας προς τα πρόσφατα υψηλά 4ετίας των 7,34 ευρώ. Μάλιστα, ο ημερήσιος τζίρος ξεπερνά τα 18 εκατ. ευρώ.
- Στο +1,52% και τα 3,332 ευρώ διευρύνεται η μετοχή της Eurobank, η οποία εξακολουθεί να «παίζει» άνω των 12 δισ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.
- Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει άνοδο στο +0,97% και τα 12,485 ευρώ, έχοντας ως άμεσο στόχο την υπέρβαση των 12,5 ευρώ.
- Πτωτικά κινείται η μετοχή της Τρ. Κύπρου, η οποία «χωνεύει» τα πρόσφατα ρεκόρ των 8,1 ευρώ. Έτσι, η τιμή στο ταμπλό πέφτει στο -0,7% και τα 8 ευρώ.
- Η μετοχή της Coca Cola HBC έχει αρνητικό πρόσημο για 3η διαδοχική ημέρα, θέτοντας σε δοκιμασία τις στηρίξεις των 40 ευρώ, καθώς αυτήν τη στιγμή κινείται στο -0,90% και τα 39,7 ευρώ. Όπως γράφαμε και το πρωί, οι ανησυχίες για τα μεγέθη του γ’ τριμήνου φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα για την εισηγμένη.
- Πτώση στο -0,5% κα τα 47,4 ευρώ σημειώνει η μετοχή της Metlen, η οποία δείχνει να ταλαιπωρείται από τις short θέσεις των ξένων (αφορούν το 1% των μετοχών).
- Η μετοχή του ΟΤΕ καταγράφει αύξηση στο +1,1% και τα 16,3 ευρώ, καθώς μην ξεχνάμε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει το έκτακτο μέρισμα από την πώληση των ρουμανικών δραστηριοτήτων.
- Κέρδη στο +2,2% και τα 14,3 ευρώ εμφανίζει η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία δίνει… ρεύμα και στην υπόλοιπη αγορά. Μάλιστα, ο τζίρος των συναλλαγών φθάνει στα 3,3 εκατ. ευρώ.
- Η μετοχή της Intralot «παίζει» στο +0,32% και το 1,274 ευρώ, ενόσω σήμερα ξεκινά η ΑΜΚ των 444 ευρώ, με τις νέες μετοχές να διατίθενται σε τιμές έως 1,27 ευρώ. Ο τζίρος στο ταμπλό ήδη αγγίζει τα 4,8 εκατ. ευρώ.
- Σημαντικές πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία χάνει -3,4% και πέφτει στο 1,35 ευρώ, υπό το βάρος των ζημιογόνων μεγεθών του α’ εξαμήνου (-27,3 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, αρνητικό ήταν και το αποτέλεσμα σε επίπεδο EBITDA (-13 εκατ. ευρώ).
- Η μετοχή της Austriacard βουλιάζει σε νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς υποχωρεί κατά τουλάχιστον -1% και πέφτει για πρώτη φορά κάτω των 5 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η αρχή του… κακού για την εισηγμένη ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες, με την απροσδόκητη βουτιά τηςκαθαρής κερδοφορίας.
- Μίνι ράλι πραγματοποιεί η μετοχή της Profile, η οποία ανεβαίνει κατά +4,1% και επιστρέφει στην περιοχή των 7 ευρώ. Ώθηση παρέχει η πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει σε ακόμη μία νέα εξαγορά, αυτή τη φορά της ελληνικής Algosystem.
- Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της ΕΚΤΕΡ, η οποία διευρύνεται στο +8,7% και τα 2,37 ευρώ, χάρη στην εντυπωσιακή βελτίωση των EBITDA (7,0 από 2,7 εκατ. ευρώ πέρυσι) και του κύκλου εργασιών (41,8 από 35,4 εκατ. ευρώ πέρυσι). Και μπορεί τα παραπάνω να μην «πέρασαν» στην τελική κερδοφορία (4,5 από 5,1 εκατ. ευρώ), αλλά αυτό οφείλεται στις έκτακτες δαπάνες. Μην ξεχνάμε ότι το ανεκτέλεστο της εισηγμένης ανέρχεται αισίως στα 123 εκατ. ευρώ.
- Η μείωση της καθαρής κερδοφορίας επηρεάζει τη μετοχή του Ιατρικού Αθηνών, η οποία διολισθαίνει στο -3,9% και το 1,94 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο εξάμηνο η καθαρή γραμμή των αποτελεσμάτων ανήλθε σε μόλις 1,1 εκατ. ευρώ από 7,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Πτώση επήλθε και στα EBITDA (-31,5%).
Θέλει να μείνει… ατσαλάκωτο και τον Οκτώβριο
Με το Χρηματιστήριο Αθηνών να φεύγει… ατσαλάκωτο από τον Σεπτέμβριο, η προσοχή πλέον στρέφεται στην επόμενη ημέρα, καθώς ο Οκτώβριος κρύβει εξίσου αρκετές προκλήσεις για την ελληνική αγορά.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τον προηγούμενο μήνα με άνοδο +0,6%, διαψεύδοντας τους φόβους περί διόρθωσης. Αντ’ αυτού, προτίμησε να «χωνέψει» τα μεγάλα κέρδη του 9μήνου (+38%) και να επιδοθεί σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, σταθεροποιούμενος λίγο άνω των 2.000 μονάδων.
Αυτό μαρτυρά και το στενό εύρος διακυμάνσεων των τελευταίων 30 ημερών, το οποίο εκτείνεται σε ενδοσυνεδριακό επίπεδο από τις 1.995 έως τις 2.071 μονάδες.
Τώρα, όπως προαναφέραμε, ο Οκτώβριος είναι ένας αρκετά δύσκολος μήνας για τη Λεωφόρο Αθηνών, δεδομένων και των «φουσκωμένων» κεφαλαιακών απαιτήσεων των εισηγμένων, οι οποίες μπορούν να στερήσουν πολύτιμα πολεμοφόδια από το πεδίο της «μάχης»
Το στοίχημα για την ελληνική αγορά είναι να διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς να χάσει το «οχυρό» των 2.000 μονάδων, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να διεκδικήσει το «κάτι καλύτερο» στο παραδοσιακά πιο κερδοφόρο τελευταίο δίμηνο του έτους.
Από την άλλη πλευρά, έχοντας 11×11 ανοδικούς μήνες στην «πλάτη», δεν θα προκαλούσε έκπληξη μια πιθανή αναδίπλωση του Γ.Δ., δίνοντας την ευκαιρία στα χαρτοφυλάκια να «γράψουν» στους ισολογισμούς τα μεγάλα κέρδη του 2025.
Όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, θα λάβουν χώρα, έχοντας στα υπόψη ότι τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων οδεύουν προς μια επανάληψη ή και υπέρβαση των περσινών ρεκόρ.
Τα στοιχεία του α’ εξαμήνου έδειξαν ότι οι εταιρείες του Χ.Α. εμφάνισαν καθαρό κέρδος μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, ύψους 5,759 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά +1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Αυξητικά κινήθηκαν και τα EBITDA (+3,1%), αλλά και ο τζίρος (+4,4%).
Σήμερα, στο μεταξύ, από το καλεντάρι ξεχωρίζει η έναρξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Intralot, η οποία θα προσπαθήσει να «σηκώσει» 400 εκατ. ευρώ, κάνοντας το επόμενο βήμα στο πολλά υποσχόμενο deal με τη Bally’s. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών έχει οριστεί έως το 1,27 ευρώ, όσο ήταν δηλαδή και το κλείσιμο στη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις ΗΠΑ, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται προ των πυλών του «λουκέτου», λόγω της υπέρβασης του ανώτατου ορίου χρέους, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.