Χρηματιστήριο: Σήμα… restart στη Metlen, νέα άνοδος για ΟΠΑΠ – Επανέρχονται οι πιέσεις στην Coca Cola – FinanceNews.gr

Συνέχεια στην ανοδική αντίδραση δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να εδραιώνεται στην περιοχή άνω των 2.000 μονάδων, παρά τη μεταβλητότητα στο εξωτερικό.
Πιο συγκεκριμένα, στη τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει νέα αύξηση κατά +0,76% και διαμορφώνεται στις 2.034,63 μονάδες, κερδίζοντας κάτι περισσότερο από 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (2.019,25 μονάδες).
Η ημερήσια διακύμανση καθορίζεται από τις 2.021,20 έως τις 2.034,69 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 110,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας το βλέμμα στα ενδιάμεσα μερίσματα αλλά και στα οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, «παίζει» στο +0,49% και τις 2.338 μονάδες.
Από την πλευρά του, ο δείκτης των blue chips (FTSE Large Cap) διευρύνεται στο +0,60% και τις 5.129 μονάδες, ενώ ο δείκτης των «μεσαίων» (FTSE Mid Cap) αυξάνεται στο +0,32% και τις 2.778 μονάδες.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 61 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 19 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 138,2 δισ. ευρώ.
Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν
- Η μετοχή της Metlen, με τη βοήθεια και των reports των ξένων αναλυτών, συνεχίζει την προσπάθεια ανάκαμψης, καθώς ενισχύεται δυναμικά στο +3,1% και τα 44,20 ευρώ. Bέβαια, εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από τα ρεκόρ του Αυγούστου, όταν η τιμή βρισκόταν στα 56,4 ευρώ.
- Στο +1,24% και τα 3,508 ευρώ αυξάνεται η μετοχή της Alpha Bank, η οποία συνεχίζει την πορεία υπερ-απόδοσης, με τη φετινή μεταβολή να διαμορφώνεται σε περισσότερο από +115%.
- Η μετοχή της Coca Cola HBC συνεχίζει στον δρόμο της μεταβλητότητας, καθώς περιορίζεται στο -2,55% και τα 39,82 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι χθες η μετοχή έφθασε να χάνει έως και -3%, αν και τελικά έκλεισε σε οριακά θετικό έδαφος. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στον απόηχο του mega – deal με την Coca Cola Beverages Africa, ύψους 2,6 δισ. δολαρίων, το οποίο θα καταστήσει την ελληνική εισηγμένη ως τον Νο.2 εμφιαλωτή παγκοσμίως. Ωστόσο, η αφρικανική εταιρεία, παρά τις πολλά υποσχόμενες προοπτικές για την επόμενη ημέρα, χάρη στον αναπτυσσόμενο χαρακτήρα της ηπείρου, έχει ηπιότερο περιθώριο EBIT σε σχέση με την Coca Cola HBC (7,3% έναντι 11,1%), με αποτέλεσμα η συνεισφορά στην ετήσια κερδοφορία να εκτιμάται σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά. Παράλληλα, στα «μείον» θα πρέπει να προστεθεί αφενός η ακύρωση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, το οποίο θυσιάζεται στον βωμό της χρηματοδότησης του deal, αφετέρου η έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα δοθούν στους πρώην μετόχους της CCBA.
- Νέα άνοδο στο +2,29% και τα 13,40 ευρώ πραγματοποιεί η μετοχή της Cenergy, η οποία πλέον απέχει ελάχιστα από το ιστορικό ρεκόρ των 13,62 ευρώ. Στα 2,8 δισ. ευρώ ανέρχεται η αποτίμηση της εισηγμένης.
- Η μετοχή της Jumbo ενισχύεται για 3η διαδοχική ημέρα, καθώς διευρύνεται στο +2% και τα 27,88 ευρώ, συνεχίζοντας την αντίδραση από το πρόσφατο ναδίρ των 26,8 ευρώ.
- Θετική κίνηση διαγράφει η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία διαπραγματεύεται στο +1,32% και τα 18,38 ευρώ, σε μια προσπάθεια σύγκλισης με τα 19,04 ευρώ, δηλαδή την τιμή του δικαιώματος εξόδου στο πλαίσιο του deal με την Allwyn. Σήμερα, δε, η Citi έδωσε σύσταση neutral και τιμή – στόχο στα 20 ευρώ.
- Η μετοχή της Intralot επιχειρεί να επιστρέψει άνω της τιμής της πρόσφατης ΑΜΚ (1,10 ευρώ), καθώς σήμερα καταγράφει αύξηση στο +0,55% και το 1,09 ευρώ. Νωρίτερα, είχε βρεθεί έως και το 1,102 ευρώ.
- Νέα αύξηση στο +0,65% και το 1,56 ευρώ γράφει η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία επιστρέφει σε θετικό έδαφος, χάρη στην ευφορία από το ενδιάμεσο μέρισμα του 0,50 ευρώ (η αποκοπή είναι προγραμματισμένη για τις 22/12).
- Η μετοχή της Κρι Κρι αναδιπλώνει στο -0,6% και τα 18,7 ευρώ, καταγράφοντας την πρώτη καθοδική κίνηση έπειτα από εννέα συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις.
- Τις θετικές πτήσεις συνεχίζει η μετοχή της AVAX, καθώς διευρύνεται στο +2,28% και τα 2,47 ευρώ, συγκλίνοντας με την κορυφή των 2,6 ευρώ.
- Η μετοχή της ΕΚΤΕΡ, για πρώτη φορά από το 2000, βλέπει τα 3 ευρώ, με το αίτημα για την απόκτηση εργοληπτικού πτυχίου 7ης τάξης να λειτουργεί ως βασικός καταλύτης. Σήμερα η τιμή της κατασκευαστικής «παίζει» στο +4,6% και τα 3,13 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω του 1,3 εκατ. ευρώ.
Βελτιωμένη η ψυχολογία στην Αθήνα
Εμφανώς καλύτερη ψυχολογία έχει αποκτήσει την τρέχουσα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η διήμερη ανοδική αντίδραση έχει εν μέρει αποκαταστήσει την τάξη.
Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος πριν λίγα 24ώρα είχε υποχωρήσει έως το ναδίρ των 1.948 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 17ης Οκτωβρίου), πλέον βρίσκεται άνω των 2.000 μονάδων, καθώς χθες έκλεισε στις 2.019 μονάδες με άνοδο +1,15%.
Η βελτίωση στην εικόνα των τραπεζών συνιστά το σημείο – κλειδί, καθώς οι προσδοκίες για τα ενδιάμεσα μερίσματα (τον Νοέμβριο οι πρώτες αποκοπές), σε συνδυασμό με τις επικείμενες ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, έρχονται να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον.
Από εκεί και πέρα, βελτιωμένη είναι η εικόνα και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE Large Cap (Metlen, ΟΠΑΠ, Titan Cement κ.α.), οι οποίες το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν πιεστεί αισθητά, επηρεάζοντας δυσμενώς το κλίμα.
Βέβαια, το κρίσιμο ερώτημα αφορά το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Θα μπορέσει η ελληνική αγορά να επανέλθει σε τροχιά προσέγγισης των κορυφών του Αυγούστου (2.126 μονάδες) ή θα πρέπει να συμβιβαστεί με τιμές πέριξ των 2.000 μονάδων ή και χαμηλότερα;
Πάντως, η εικόνα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο παραμένει θετική, με την ανθεκτική εταιρική κερδοφορία, τα γενναιόδωρα μερίσματα, τα εύρωστα μακροοικονομικά στοιχεία και τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals να αποτελούν ικανές συνθήκες για τη διατήρηση του θετικού κλίματος.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η αγοραστική διάθεση των επενδυτών φαίνεται ότι… ξεθυμαίνει, με τις αγορές να χάνουν το ανοδικό momentum των προηγούμενων ημερών. Σ’ αυτό ενδεχομένως συμβάλλει και η νέα διάψευση των προσδοκιών για άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία.
O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στο +0,07% κα τις 573 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει -0,05% και να πέφτει στις 24.318 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures των Dow Jones και S&P 500 δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.