Χρηματιστήριο: Σε εξέλιξη η αντεπίθεση των αγοραστών – Ράλι έως 6% στις Τράπεζες, διορθώνει η Motor Oil
Άλμα πραγματοποιεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης χτίζει μια ισχυρή γραμμή άμυνας έναντι του «200άρη» (2.050 μονάδες), αντιδρώντας δυναμικά στις πρόσφατες ρευστοποιήσεις.
Η χθεσινοβραδινή δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι «ο πόλεμος έχει σχεδόν τελειώσει», σε συνδυασμό με τα σενάρια αξιοποίησης του στρατηγικού αποθέματος αργού, βοηθούν την τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει αισθητά κάτω του ορίου των 100 δολαρίων/βαρέλι, καθώς το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης μικρότερης χρονικής διάρκειας αρχίζει πλέον να αποκτά περισσότερες πιθανότητες.
Κι αυτό, εύλογα, «πρασινίζει» τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον Stoxx 600 να «τρέχει» στο +1,4% και τον DAX να υπερβαίνει το +1,7%. Βέβαια, η μεταβλητότητα παραμένει ως κυρίαρχο στοιχείο των αγορών, καθώς ουδείς αναλυτής μπορεί να εκφράσει με βεβαιότητα ότι πράγματι βρισκόμαστε στο τέλος των εχθροπραξιών, ιδίως αν λάβουμε υπόψη το πόσο εύκολα αλλάζει… γνώμη ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει σημαντική αύξηση κατά +2,91% και διαμορφώνεται στις 2.163,90 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 61 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (2.102,61 μονάδες). Νωρίτερα, μάλιστα, η άνοδος άγγιξε ακόμη και το +4%, οδηγώντας την Αθήνα έως τις παρυφές των 2.200 μονάδων.
Η ημερήσια διακύμανση καθορίζεται από τις 2.109,07 έως τις 2.194,69 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 176,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,9 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος μέχρι χθες είχε απολέσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των φετινών κερδών, εκτοξεύεται στο +4,63% και τις 2.419 μονάδες, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν το σενάριο της γρηγορότερης λήξης του πολέμου.
Από την πλευρά του, ο δείκτης των blue chips (FTSE Large Cap) αυξάνεται στο +2,90% και τις 5.490 μονάδες, ενώ ο δείκτης των «μεσαίων» (FTSE Mid Cap) διευρύνεται στο +1,83% και τις 2.635 μονάδες.
Συνολικά στο Χρηματιστήριο, 105 μετοχές κινούνται ανοδικά, πέντε μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 148,7 δισ. ευρώ.
Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν στο Χρηματιστήριο
- Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς κάνει άλμα στο +6,10% και τα 7,474 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω των 35 εκατ. ευρώ. Χθες η Citi επανέλαβε τη σύσταση «buy» και έδωσε τιμή – στόχο στα 11,85 ευρώ.
- Ράλι στο +5,01% και τα 3,519 ευρώ τρέχει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία προσπαθεί να επαναφέρει το πρόσημο του 2026 σε θετικό έδαφος.
- Η μετοχή της Eurobank σημειώνει άνοδο στο +3,78% και τα 3,652 ευρώ, βλέποντας την αποτίμηση να πλησιάζει εκ νέου τα 13,5 δισ. ευρώ.
- Κέρδη στο +3,40% και τα 13,4 ευρώ εμφανίζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία δεν εξαιρείται από το σημερινό πάρτι στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
- Η μετοχή της Τρ. Κύπρου διευρύνεται στο +5,24% και τα 8,84 ευρώ, με τη μετοχή της Optima Bank να σκαρφαλώνει στο +7,80% και τα 8,84 ευρώ, «μαζεύοντας» τις υπερβολικές απώλειες των προηγούμενων ημερών.
- Η μετοχή της Aegean Airlines, η οποία είχε πιεστεί ιδιαίτερα από την άνοδο των αεροπορικών καυσίμων και το «μπλόκο» στις πτήσεις της Μέσης Ανατολής, παίρνει βαθιά… ανάσα στο +4,56% και τα 11,92 ευρώ.
- Άλμα στο +6,01% και τα 19,06 ευρώ πραγματοποιεί η μετοχή της Cenergy, ενώ κατά +3,34% ενισχύεται η Viohalco και κατά +1,85% αυξάνεται η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Οι τρεις μετοχές του Ομίλου Στασινόπουλου τις προηγούμενες ημέρες είχαν απολέσει συνδυαστικά 1,8 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους.
- Η μετοχή της Metlen παραμένει σε θετικό έδαφος, καθώς ενισχύεται στο +1,92% και τα 36,14 ευρώ, αξιοποιώντας την άνοδο στις τιμές του αλουμινίου. Πάντως, εις βάρος της εισηγμένης εξακολουθούν να υπάρχουν τρεις διαφορετικές short θέσεις, αν και η GLG Partners μείωσε το στοίχημα στο 0,48%.
- Η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ανακάμπτει στο +5,73% και τα 10,88 ευρώ, καθώς η προοπτική ενός γρηγορότερου πολέμου έρχεται να κατευνάσει τις ανησυχίες για τις τουριστικές ροές του καλοκαιριού.
- Η υποχώρηση της τιμής του Brent ασκεί πιέσεις στη μετοχή της Motor Oil, η οποία διολισθαίνει στο -2,65% και τα 36,8 ευρώ, διορθώνοντας από τα χθεσινά ρεκόρ των 37,8 ευρώ.
- Άλμα στο +3,72% και τα 3,065 ευρώ κάνει η μετοχή της AVAX, η οποία χθες ανακοίνωση τη λήψη δανείου 13,7 εκατ. ευρώ από την EBRD για την κατασκευή νέας γραμμής διέλασης αλουμινίου στην Αίγυπτο.
- Η μετοχή της Intracom Holdings βγάζει αντίδραση από τα χαμηλά των 2,77 ευρώ, με αποτέλεσμα να αναρριχάται στο +4,33% και τα 2,88 ευρώ.
- Πολύτιμες ανάσες παίρνει η μετοχή της Profile, η οποία ανακάμπτει στο +2,33% και τα 6,6 ευρώ, αν και παραμένει σε σημαντική απόσταση από τα ρεκόρ των 8 ευρώ.
- Από την κορυφή 6μήνου των 7 ευρώ διορθώνει η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία οπισθοχωρεί στο -1,14% και τα 6,95 ευρώ.
- Η μετοχή της Unibios διευρύνεται στο +14,72% και τα 2,65 ευρώ, έχοντας τζίρο 202 χιλ. ευρώ. H εισηγμένη λαμβάνει ώθηση από το άλμα της θυγατρικής στη Γαλλία, η οποία εκτοξεύεται κατά +16% στη σημερινή συνεδρίαση
Στα ύψη η μεταβλητότητα, παρά το αγοραστικό πάρτι
Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να εξελίσσεται σ’ ένα ξέφρενο… αγοραστικό πάρτι, αλλά η νευρικότητα και η μεταβλητότητα παραμένουν κυρίαρχες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η επενδυτική ψυχολογία, άλλωστε, εξακολουθεί να… χορεύει στους ρυθμούς αφενός των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, αφετέρου των διακυμάνσεων στις τιμές του πετρελαίου.
Οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι «ο πόλεμος έχει σχεδόν τελειώσει», σε συνδυασμό με τα σενάρια αξιοποίησης του στρατηγικού αποθέματος αργού, βοηθούν την τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει κάτω του ορίου των 100 δολαρίων/βαρέλι, καθώς το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης μικρότερης χρονικής διάρκειας αρχίζει πλέον να αποκτά περισσότερες πιθανότητες. Κι αυτό, εύλογα, αρέσει στις μετοχές.
Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, δεν μπορούν προς το παρόν να αναιρέσουν το έλλειμμα… ορατότητας, με την αβεβαιότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο Χρηματιστήριο, διατηρώντας σε αιχμαλωσία τη διάθεση για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στην αγορά των παραγώγων, όπου τα συμβόλαια του 25άρη κινούνται σταθερά σε αρνητικό έδαφος μέσα στον Μάρτιο, όσο και στο ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων, το οποίο έχει αναδιπλώσει από τα πρόσφατα ρεκόρ.
Η διάρκεια των στρατιωτικών εχθροπραξιών, τα επίπεδα της πετρελαϊκής παραγωγής στις χώρες του Κόλπου και η πρόσβαση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ συνιστούν τα βασικά ερωτήματα, τα οποία θα συνεχίσουν να καθορίζουν την ψυχολογία καθ’ όλή τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας
Εάν και η (προς το παρόν) αντοχή του «200άρη» θέτει ένα συγκεκριμένο όριο στο εύρος των ρευστοποιήσεων, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι στη φωτιά ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει σε περίπτωση εκ νέου αύξησης της τιμής του πετρελαίου (π.χ. σε επίπεδα αισθητά άνω των 100 δολαρίων/βαρέλι) ή σε περίπτωση κλιμάκωσης των εχθροπραξιών με μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Και μια πιθανή διολίσθηση κάτω των 2.050 μονάδων μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό και το εύρος των πωλήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο τα κεκτημένα των προηγούμενων μηνών.
Ας έχουμε υπόψη ότι μέχρι και χθες ο λογαριασμός του πολέμου στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπολογιζόταν σε περισσότερα από 12,1 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης Το νέο TACO του Τραμπ, το πλήγμα στον Στασινόπουλο, ο Γρ. Δημητριάδης στον ΣΚΑΪ και τα πηγαινέλα τραπεζιτών
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




