Χρυσός εκτοξεύεται 3% με ώθηση από «buy the dip» – Επενδυτές αναζητούν ασφάλεια στη Μέση Ανατολή

Χρυσός αγγίζει τα $4.000: Το ράλι του 2025 γράφει ιστορία - FinanceNews.gr



Ο χρυσός κατέγραψε άλμα άνω του 3% την Παρασκευή, αποτινάζοντας τρεις εβδομάδες συνεχόμενων απωλειών, καθώς οι επενδυτές αξιοποίησαν την ευκαιρία του «dip-buying», ενώ η ένταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να επηρεάζει τις αγορές ενέργειας και πολύτιμων μετάλλων.

 

Η άνοδος του χρυσού και των άλλων πολύτιμων μετάλλων υποστηρίχθηκε από τη βουτιά των προηγούμενων ημερών, ενώ οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν πάνω από τα 110 δολάρια, ενισχύοντας τα ανησυχητικά σενάρια για τον πληθωρισμό και τις επερχόμενες κινήσεις της Fed.

Ο χρυσός στην αγορά σποτ ενισχύθηκε 3,6% στα 4.536,29 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από πτώση σε χαμηλό 4 μηνών στα 4.097,99 δολάρια τη Δευτέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού για παράδοση Απριλίου κατέγραψαν επίσης κέρδη 3,6% στα 4.533,70 δολάρια.

Το ασήμι σκαρφάλωσε 4,4% στα 71,01 δολάρια, η πλατίνα σημείωσε άνοδο 3% στα 1.882,05 δολάρια, ενώ το παλλάδιο ενισχύθηκε 3,7% στα 1.403,54 δολάρια ανά ουγγιά.

«Το πρόσφατο sell-off δημιούργησε μια εξαιρετική ευκαιρία για αγορές καθώς οι τιμές έπεσαν. Αυτή είναι μια στιγμή για να αγοράσετε χρυσό», δήλωσε ο Ντάνιελ Παβιλόνις, ανώτερος στρατηγικός σύμβουλος της RJO Futures.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα δούμε μια αργή άνοδο τις επόμενες δύο εβδομάδες. Εάν η ένταση στο Ιράν συνεχιστεί, υπάρχει σημαντική ευκαιρία για επενδυτές να ρισκάρουν».

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν πάνω από τα 110 δολάρια ανά βαρέλι, παρά την παράταση που έδωσε η κυβέρνηση Τραμπ στο Ιράν για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, ενώ η Τεχεράνη απέρριψε την πρόταση 15 σημείων των ΗΠΑ για τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η σύγκρουση, που βρίσκεται πλέον στην τέταρτη εβδομάδα, πλήττει την παγκόσμια οικονομία, με αυξανόμενες τιμές ενέργειας και λιπασμάτων που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Η άνοδος του πληθωρισμού επηρεάζει τις προοπτικές της Fed για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, γεγονός που συνήθως επιβαρύνει τον χρυσό λόγω του υψηλότερου κόστους διακράτησης.

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων