Όμιλος ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των φωτοβολταϊκών ισχύος 2,13 GW στη Δυτική Μακεδονία

Όμιλος ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των φωτοβολταϊκών ισχύος 2,13 GW στη Δυτική Μακεδονία



Η ΔΕΗ ολοκλήρωσε φωτοβολταϊκά έργα 2,13 GW στη Δυτική Μακεδονία, ενισχύοντας την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας

 

Σε μια κίνηση με έντονο στρατηγικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα, ο Όμιλος ΔΕΗ ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο cluster φωτοβολταϊκών έργων στην Ευρώπη, μετατρέποντας τη Δυτική Μακεδονία από λιγνιτική «καρδιά» της χώρας σε αιχμή της πράσινης μετάβασης. Πρόκειται για ένα έργο-ορόσημο ισχύος 2,13 GW, που επανακαθορίζει τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας και ενισχύει την αυτάρκεια σε μια περίοδο διεθνούς αστάθειας.

Η συνολική ετήσια παραγωγή των έργων αγγίζει τις 3.150 GWh, καλύπτοντας σχεδόν το 6% της ζήτησης του διασυνδεδεμένου συστήματος και τροφοδοτώντας περίπου 750.000 νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, η λειτουργία τους περιορίζει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αποτρέποντας εκπομπές άνω του 1,5 εκατ. τόνων CO₂ ετησίως.

Από τον λιγνίτη στην πράσινη υπεροχή – Η νέα ενεργειακή ταυτότητα της χώρας

Η μετατροπή των παλαιών λιγνιτωρυχείων σε ενεργειακά hubs Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί ίσως τη πιο εμβληματική αλλαγή στην ελληνική ενεργειακή πολιτική των τελευταίων δεκαετιών. Περιοχές που για χρόνια συνδέθηκαν με τη βαριά παραγωγή και τις εκπομπές ρύπων, επαναπροσδιορίζονται ως πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης.

Κομβικά έργα, όπως το φωτοβολταϊκό πάρκο «Φοίβη» ισχύος 550 MW, αλλά και το συγκρότημα του Αμυνταίου που αγγίζει τα 940 MW, δημιουργούν ένα ενιαίο ενεργειακό οικοσύστημα υψηλής απόδοσης. Η συμμετοχή διεθνών εταίρων, όπως η RWE, ενισχύει τη διεθνή διάσταση της επένδυσης και επιβεβαιώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι σαφής: η Ελλάδα περνά από τη φάση της ενεργειακής μετάβασης στη φάση της ενεργειακής ηγεσίας, με τη Δυτική Μακεδονία να αποτελεί πλέον case study σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αποθήκευση ενέργειας: Το «κλειδί» για σταθερότητα και αξιοποίηση της παραγωγής

Η επόμενη μεγάλη πρόκληση δεν είναι μόνο η παραγωγή ενέργειας, αλλά η διαχείρισή της. Σε αυτό το πεδίο, η θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωρά με ταχύ ρυθμό στην ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης, που θα εξασφαλίσουν την πλήρη αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί δύο σταθμοί αποθήκευσης σε Πτολεμαΐδα και Μελίτη, ενώ προχωρά η κατασκευή νέας μονάδας στο Αμύνταιο. Τα συστήματα αυτά λειτουργούν ως «ενεργειακές μπαταρίες», απορροφώντας την πλεονάζουσα παραγωγή και διοχετεύοντάς την στο δίκτυο όταν αυξάνεται η ζήτηση.

Παράλληλα, ωριμάζουν μεγάλης κλίμακας έργα αντλησιοταμίευσης σε πρώην ορυχεία, αξιοποιώντας το φυσικό ανάγλυφο και τις υποδομές της περιοχής. Πρόκειται για επενδύσεις που συνδυάζουν τεχνολογική καινοτομία με περιβαλλοντική αποκατάσταση, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο ενεργειακής αξιοποίησης.

Επενδύσεις, συμμετοχή πολιτών και το νέο ενεργειακό μοντέλο

Η στρατηγική της ΔΕΗ δεν περιορίζεται σε έργα υποδομής. Επεκτείνεται και στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, με τη διάθεση ομολόγου ύψους 5 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για κατοίκους της περιοχής. Η κίνηση αυτή ενισχύει τη σύνδεση των πολιτών με την ενεργειακή μετάβαση, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επωφεληθούν άμεσα από τις επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή, η συνολική εικόνα της αγοράς ενέργειας αλλάζει ραγδαία. Η μείωση της θερμικής παραγωγής από 67% το 2019 σε περίπου 50% σήμερα αποτυπώνει τη στροφή προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο, όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές αποκτούν κεντρικό ρόλο.

Σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας και ενεργειακών πιέσεων, η επένδυση της ΔΕΗ αποκτά και στρατηγική διάσταση: ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και δημιουργεί ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Στο 90% το «πράσινο θαύμα» της Δυτικής Μακεδονίας – Επένδυση-μαμούθ 940 εκατ.€

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων