Επιστρέφει στο Πακιστάν ο Αραχτσί, ανοίγει πάλι παράθυρο διπλωματίας – Financial Report

financialreport.gr


Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για επανεκκίνηση των συνομιλιών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη, μετά τις πληροφορίες ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, αναμένεται να επιστρέψει στο Πακιστάν, έπειτα από την επίσκεψή του στο Ομάν. Σύμφωνα με διεθνή μέσα, η Τεχεράνη έχει διαβιβάσει προτάσεις προς την αμερικανική πλευρά μέσω διαμεσολαβητών, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής ουσιαστική πρόοδος.

Το πρωί, η διπλωματική διαδικασία φάνηκε να οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την αποστολή των απεσταλμένων του, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, στο Πακιστάν για συνομιλίες με το Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Τεχεράνη «μπορεί να καλέσει όποτε θέλει», ενώ υποστήριξε πως η ιρανική πρόταση δεν ήταν ικανοποιητική.

Από την πλευρά της, η ιρανική ηγεσία επιμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό καθεστώς πίεσης. Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζέσκιαν, φέρεται να διαμήνυσε στον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Σεμπάζ Σαρίφ, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να άρουν τα «λειτουργικά εμπόδια», συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού ιρανικών λιμανιών, πριν ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Παρά το αρχικό ναυάγιο, η επιστροφή του Αραγτσί στο Ισλαμαμπάντ θεωρείται ένδειξη ότι τα διπλωματικά κανάλια δεν έχουν κλείσει. Το Πακιστάν επιχειρεί να διατηρήσει ρόλο διαμεσολαβητή, ενώ το Ομάν συνεχίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, με τον σουλτάνο Χάιθαμ μπιν Ταρίκ αλ Σαΐντ να συναντά τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών στο Μουσκάτ για την περιφερειακή κρίση και τις προοπτικές τερματισμού του πολέμου.

Την ίδια ώρα, η ένταση επεκτείνεται και στο μέτωπο του Λιβάνου. Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποίηση εκκένωσης για επτά πόλεις βόρεια του ποταμού Λιτάνι, αναφέροντας ότι θα κινηθεί «δυναμικά» κατά της Χεζμπολάχ λόγω παραβιάσεων της εκεχειρίας.

Στη Γάζα, ισραηλινές επιθέσεις φέρεται να στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστινίους την Κυριακή, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εξετάζει τις σχετικές αναφορές.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων