Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 30 Απριλίου
Αντίστροφη μέτρηση για το νέο κύκλο πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για το διάστημα 27 έως 30 Απριλίου, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 1,17 δισ. ευρώ και τους δικαιούχους να αγγίζουν τα 1,73 εκατομμύρια.
Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στις συντάξεις Μαΐου 2026, οι οποίες απορροφούν τη συντριπτική πλειονότητα των κονδυλίων. Πρόκειται για μια πληρωμή που λειτουργεί ως βασικός «οξυγόνος» ρευστότητας για τα νοικοκυριά, σε μια περίοδο όπου το κόστος διαβίωσης παραμένει υψηλό.
Παράλληλα, ενεργοποιούνται και επιμέρους καταβολές που αφορούν εφάπαξ, επιστροφές εισφορών και ειδικά επιδόματα, ενώ από τη ΔΥΠΑ συνεχίζονται οι πληρωμές για ανεργία, μητρότητα και προγράμματα απασχόλησης.
Αναλυτικά οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Η κατανομή των ποσών αποτυπώνει με σαφήνεια τη δομή του ασφαλιστικού και κοινωνικού συστήματος, με τις συντάξεις να κυριαρχούν και τα επιδόματα να λειτουργούν συμπληρωματικά.
Πίνακας πληρωμών (27–30 Απριλίου)
Φορέας
Κατηγορία πληρωμής
Ποσό (€)
Δικαιούχοι
e-ΕΦΚΑ
Κύριες & επικουρικές συντάξεις Μαΐου
1.121.872.384,15
1.663.804
e-ΕΦΚΑ
Προκαταβολές συντάξεων
3.050.000
8.300
e-ΕΦΚΑ
Εφάπαξ
20.000.000
900
e-ΕΦΚΑ
Επιστροφές εισφορών
3.500.000
2.200
e-ΕΦΚΑ
Εξωιδρυματικά επιδόματα
298.000
340
ΔΥΠΑ
Επιδόματα ανεργίας
13.000.000
21.500
ΔΥΠΑ
Άδεια μητρότητας
1.000.000
15.000
ΔΥΠΑ
Προγράμματα απασχόλησης
14.000.000
13.000
ΔΥΠΑ
Εισφορές κοινωφελών προγραμμάτων
1.200.000
80 φορείς
Το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 1.177.920.384,15 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη κλίμακα των πληρωμών που πραγματοποιούνται σε διάστημα λίγων ημερών.
Συντάξεις στο επίκεντρο – Ο ρόλος των επιδομάτων και της απασχόλησης
Η εικόνα των πληρωμών αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τον κομβικό ρόλο των συντάξεων στο σύστημα κοινωνικής προστασίας. Με πάνω από 1,12 δισ. ευρώ να κατευθύνονται σε συνταξιούχους, η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί τη βασική «γραμμή άμυνας» για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
Την ίδια ώρα, οι παρεμβάσεις της ΔΥΠΑ λειτουργούν ως συμπληρωματικός μηχανισμός στήριξης, καλύπτοντας ανέργους, εργαζόμενες μητέρες και συμμετέχοντες σε προγράμματα απασχόλησης. Αν και τα ποσά είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τις συντάξεις, έχουν στοχευμένο χαρακτήρα και συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πληρωμές εφάπαξ και επιστροφών εισφορών, που συνδέονται με καθυστερήσεις προηγούμενων ετών και σταδιακά αποσυμπιέζουν εκκρεμότητες του ασφαλιστικού συστήματος.
Συνολικά, ο «χάρτης» των πληρωμών αποτυπώνει μια πολυεπίπεδη ροή χρημάτων προς την κοινωνία, με σαφή προτεραιότητα στις συντάξεις, αλλά και με διακριτές παρεμβάσεις σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




