Ο διάλογος πολίτη με τον πρωθυπουργό, τι θέλει στην Ελλάδα ο Μακρόν, οι τρεις γυναίκες στα ψηφοδέλτια του Τσίπρα, ο ανεξάρτητος βουλευτής που πάει ΠΑΣΟΚ
Χρόνια πολλά
Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά σε εσάς και στις οικογένειές σας!
Ο διάλογος πολίτη με τον πρωθυπουργό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, έκανε Ανάσταση στα Χανιά και πιο συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Κορακιών. Εγώ έμεινα εντός Αττικής -γιατί βλέπετε δε δικαιούμαι… fuel pass και δεν μου έφταναν τα μισθά- αλλά είχα άνθρωπο στα πανέμορφα Χανιά, ο οποίος κόλλησε από περιέργεια κοντά στον πρωθυπουργό όταν αντιλήφθηκε πως ήταν εκεί. Μεταξύ μας, μπας και εμφανιστεί σε καμιά φωτογραφία γιατί του αρέσει τέτοιου είδους δημοσιότητα. Στο φωτογραφικό άλμπουμ μπορεί να μην βγήκε αλλά μού μετέφερε έναν σύντομο διάλογο που είχε ο Κ. Μητσοτάκης με πολίτη – απ’ όσα τουλάχιστον κατάφερε να ακούσει. «Πότε θα γίνουν εκλογές πρόεδρε;», τον ρώτησε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευδιάθετος και χαμογελαστός, του ευχήθηκε χρόνια πολλά και του απάντησε «Όλα στην ώρα τους».
Εκλογές το 2027
Πότε είναι αυτή η ώρα; Οι δικές μου πληροφορίες, τις οποίες σας έχω μεταφέρει καιρό τώρα, τη στιγμή που τα περισσότερα μέσα τρώγονταν για πρόωρες εκλογές, όχι μόνο δεν έχουν αλλάξει αλλά έχουν ενισχυθεί. Τους πρώτους μήνες του 2027, όπως προβλέπεται. Αυτός είναι ο σχεδιασμός από το Μέγαρο Μαξίμου. Το ερώτημα είναι ποιοι παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν τη συγκεκριμένη στρατηγική. Απάντηση μόνο το μέλλον μπορεί να δώσει. Ούτε κορυφαίος υπουργός και καθημερινός συνομιλητής του πρωθυπουργού, με τον οποίο ανταλλάξαμε ευχές τις Άγιες Ημέρες και μπήκα στον πειρασμό να μιλήσω και πολιτικά. Την γραμμή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ την έχουμε δει. Τι θα γίνει όμως με τις υποκλοπές και τις κινήσεις του Ταλ Ντίλιαν, του ιδρυτή της Intellexa; Η στάση του έως τώρα δείχνει πως θα παίξει πιο επιθετικά. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μπει σε διάλογο με πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη, προχώρησε στην απομάκρυνση όσων έφεραν ευθύνη, όρισε νέα διοίκηση στην ΕΥΠ και τροποποίησε το νομοθετικό πλαίσιο, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της». Και συμπλήρωσε: «Διατηρούν το δικαίωμα να καθορίζουν τη γραμμή υπεράσπισής τους».
Γιατί έρχεται ο Μακρόν στην Ελλάδα
Τέλη του μήνα – και πιο συγκεκριμένα στις 24 και 25 Απριλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Γιατί έρχεται ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα; Τα γεωπολιτικά θα είναι ψηλά στην ατζέντα αλλά η ουσία της επίσκεψης έχει να κάνει με την ανανέωση της συμφωνίας στρατηγικής και συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας είναι ένας δυνατός πελάτης της γαλλικής βιομηχανίας όπλων με τα Ραφάλ και τις φρεγάτες Μπελαρά να αποτελούν τη ναυαρχίδα των συμφωνιών. Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν πολλά και σημαντικά να πουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο Σαμαράς, οι ψηφοφόροι και ο Μεϊμαράκης
Την Πύλο επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς για να περάσει τις κατανυκτικές ημέρες του Πάσχα. Ο πρώην πρωθυπουργός συμμετείχε στις θρησκευτικές ακολουθίες και διατήρησε άμεση επαφή με τους συμπολίτες του – την μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων που διαθέτει. Η φετινή του παρουσία, όπως αναμένονταν με τέτοια βαριά πολιτική ατζέντα, δεν περιορίστηκε μόνο στο θρησκευτικό χαρακτήρα των ημερών. Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση, οι διεργασίες και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις στη εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ήταν σημείο αναφορά των συζητήσεων – φανερών και κρυφών. Ο Σαμαράς έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη από τους πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν να τον χαιρετήσουν, να συνομιλήσουν μαζί του και να εκφράσουν τη στήριξή τους. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος βρέθηκε στα μέρη του. Οι δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας συνομίλησαν για αρκετή ώρα. Τι να είπαν άραγε; Μαζί τους ήταν ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης αλλά και ο δήμαρχος Πύλου, Παναγιώτης Καρβέλας.
Η συμβουλή του Σκρέκα δεν έπιασε
Φέτος ακολούθησα τη συμβουλή που είχε δώσει πριν δύο χρόνια ο Κώστας Σκρέκας και αγόρασα ένα πιο ελαφρύ αρνί για το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα. «Ένα αρνί από ένα αρνί ή ένα αμνοερίφιο από ένα άλλο έχει διαφορά σε ό,τι αφορά το βάρος. Ένα πιο βαρύ προφανώς αρνί θα είναι πιο ακριβό από ένα πιο ελαφρύ, ένα πιο μικρό», είχε πει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ήμασταν 10 άτομα και με τη… συνταγή του Σκρέκα, κατάφερα να δώσω περί τα 80 ευρώ λιγότερα. Οι 4 δεν έφαγαν.
Οι τρεις γυναίκες για τα ψηφοδέλτια του Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει μεθοδικά στη συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα που σχεδιάζει να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα. Μέχρι στιγμής, έχουν κλειδώσει τρεις γυναικείες παρουσίες με διακριτό πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Όλγα Γεροβασίλη και Πόπη Τσαπανίδου θεωρούνται δεδομένες στο εγχείρημα, ενώ για την Αθηνά Λινού απομένει το τυπικό καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές έχουν φτάσει στο σημείο να δώσουν χέρια. Η συντοπίτισσα του Αλέξη Τσίπρα, Όλγα Γεροβασίλη αποτελεί μία από τις πλέον έμπειρες πολιτικές φυσιογνωμίες του χώρου. Μεταξύ τους έχει αποκτήσει μια σχέση εμπιστοσύνης και ο πρώην πρωθυπουργός την επέλεξε από την πρώτη στιγμή, έναν ρόλο τον οποίο έχει αποδεχτεί και η ίδια. Μάλιστα, οι σχέσεις σήμερα με τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ είναι περίεργες όχι την θεωρούν ξένο σώμα. Και είναι. Η Πόπη Τσαπανίδου είναι το πρόσωπο που είχε εμπιστευτεί ο Τσίπρας την επικοινωνία του το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα πάει με φόρα η Τσαπανδίου, ξέρω όμως πως θα είναι παρούσα στο κάλεσμα συστράτευσης του πρώην πρωθυπουργού. Η Αθηνά Λινού δεν είναι το πρόσωπο που θα φέρει ψήφους. Είναι όμως ένα πρόσωπο που προέρχεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και η συμμετοχή της στο νέο κόμμα αναμένεται να δώσει κύρος στο εγχείρημα.
Η περίπτωση του Αποστολάκη
Ο Αλέξης Τσίπρας, βέβαια, δέχεται και αρνητικές απαντήσεις. Ένα πρόσωπο, για παράδειγμα, που θα ήθελε στα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος, φαίνεται πως καταλήγει σε αντίπαλο στρατόπεδο. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να επιθυμούσε την ένταξη του Ευάγγελου Αποστολάκη στο νέο πολιτικό φορέα, αλλά ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρίσκεται πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ και την Χαριλάου Τρικούπη. Σε κάθε περίπτωση, η τελική του απόφαση του ανεξάρτητου βουλευτή αναμένεται με ενδιαφέρον, αν και έχω μάθει πως ο ναύαρχος έχει λάβει από τον Νίκο Ανδρουλάκη τις εγγυήσεις που ήθελε για την επόμενη μέρα.
Οι ΠΑΣΟΚτζήδες στο Τσίπρα;
Αν τελικά ο Νίκος Ανδρουλάκης κλέψει τον ναύαρχο Αποστολάκη, υπάρχουν δύο πρόσωπα που έχουν μπει στο πολιτικό κάδρο του νέου φορέα που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας και είναι έτοιμοι να κάνουν το αντίστροφο δρομολόγιο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα -και τυπικά- από το ΠΑΣΟΚ, ενδέχεται να ενταχθεί δυναμικά στο νέο εγχείρημα. Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφεται, παράλληλα, και γύρω από τον Χάρη Καστανίδη, με αρκετούς να «διαβάζουν» τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του ως έμμεσο άνοιγμα προς την πλευρά Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έθεσε χρονικό όριο 20 ετών για τη δυνατότητα εκλογής βουλευτών, εξέλιξη που τον αφήνει εκτός ψηφοδελτίων. Σε αυτό το πλαίσιο, η χαρακτηριστική του δήλωση πως «δεν θα καθορίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης εάν θα είμαι στην πολιτική ζωή του τόπου» ερμηνεύτηκε ως σαφές μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Με τον Αλέξη Τσίπρα τον σημαντικότερο (αποδέκτη).
Διαβάστε στην παρασκηνιακή στήλη Πρεστίζ
Η πολιτική σύμπραξη που θα τελείωνε την αντιπολίτευση και θα θορυβούσε την κυβέρνηση, ο Σαμαράς και η εκδίκηση, το δίκτυο για χάρη του Τσίπρα
Κυβέρνηση ειδικού σκοπού με αυτόν πρωθυπουργό; Η στάση του Δένδια στην ψηφοφορία, η κωλοτούμπα του Δούκα, ο Έλληνας εφοπλιστής που δεν χαμπαριάζει στο Ορμούζ
Φήμες για «διαζύγιο» Καρυστιανού – Γρατσία, τέλος στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, τι συμβαίνει με τους συνεργάτες του Κασσελάκη;
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




