Σε δίνη το ελληνικό μπάσκετ μετά τις καταγγελίες Δημητρακόπουλου κατά του προέδρου της ομοσπονδίας μπάσκετ, Βαγγέλη Λιόλιου – Financial Report
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε η συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης 16/4 του γνωστού ποινικολόγου Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος εκπροσωπεί νομικά την ομάδα μπάσκετ του Αμαρουσίου, εξαπολύοντας ευθείες αιχμές κατά του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιου.
Ο κ. Δημητρακόπουλος έθεσε δημόσια ζήτημα θεσμικής τάξης και ηθικής νομιμοποίησης, καταγγέλλοντας ότι δεν είναι δυνατόν ο πρόεδρος της ΕΟΚ να εμφανίζεται, άμεσα ή έμμεσα, ως άνθρωπος με συμφέροντα που συνδέονται με συγκεκριμένη ΚΑΕ και ειδικότερα με τον Προμηθέα Πάτρας. Όπως υποστήριξε, η συνύπαρξη θεσμικού ρόλου στην ομοσπονδία και ενεργού ενδιαφέροντος για τα εσωτερικά ή τα αγωνιστικά συμφέροντα μιας ομάδας δημιουργεί μείζον ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων και πλήττει την αξιοπιστία του ελληνικού μπάσκετ.
Ο γνωστός δικηγόρος τόνισε ότι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας οφείλει να λειτουργεί ως εγγυητής της ισονομίας, της ουδετερότητας και της θεσμικής ισορροπίας μεταξύ όλων των ομάδων. «Δεν μπορεί ο επικεφαλής της ομοσπονδίας να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή, προτίμηση ή συμφέρον σε μία ομάδα και ταυτόχρονα να διαχειρίζεται ή να επηρεάζει τις γενικότερες υποθέσεις του ελληνικού μπάσκετ», ήταν το βασικό μήνυμα που επιχείρησε να αναδείξει.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Δημητρακόπουλος προχώρησε και σε αποκαλύψεις, παρουσιάζοντας μηνύματα sms που συνδέονται με επικοινωνίες και αναφορές στον πρώην προπονητή της ομάδας, Ηλία Παπαθεοδώρου. Κατά τον ίδιο, το περιεχόμενο των μηνυμάτων αυτών ενισχύει την εικόνα ενός πλέγματος σχέσεων και επαφών που, τουλάχιστον πολιτικά και ηθικά, γεννά σοβαρά ερωτήματα για το πώς ασκείται η επιρροή στο παρασκήνιο του ελληνικού μπάσκετ.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του σε περιστατικό που αφορά τη σύνθεση διαιτητών πριν ακόμη αυτή δημοσιοποιηθεί επισήμως. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, προκύπτει εύλογο ερώτημα για το πώς είναι δυνατόν πρόσωπα που θα έπρεπε να προστατεύουν την ανεξαρτησία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας να γνωρίζουν εκ των προτέρων τους ορισμούς πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις.
Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θεσμικό σκέλος της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι η ΚΕΔ πρέπει να λειτουργεί με απόλυτη αυτονομία, αδιαφάνεια μηδενική και διαδικασίες που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο υποψίας χειραγώγησης ή διαρροής. Όπως είπε, όταν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, που οφείλει να είναι ο θεσμικός προστάτης της ανεξαρτησίας της διαιτησίας, εμφανίζεται να γνωρίζει ή να συνδέεται με πληροφορίες για τους διαιτητές πριν αυτές λάβουν επίσημο χαρακτήρα, τότε γεννάται κρίση εμπιστοσύνης με ευρύτερες προεκτάσεις.
Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ακόμη ότι η υπόθεση δεν αφορά μόνο μία ομάδα ή μία συγκυριακή αντιπαράθεση, αλλά αγγίζει τον πυρήνα της ισονομίας στο επαγγελματικό μπάσκετ. Κατά την τοποθέτησή του, κάθε σκιά που πέφτει πάνω στους θεσμούς, είτε αφορά διαιτητικούς ορισμούς είτε σχέσεις παραγόντων με ομάδες, υπονομεύει το κύρος του πρωταθλήματος και ενισχύει την καχυποψία των φιλάθλων, των παραγόντων και των αθλητών.
Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι οι καταγγελίες αυτές δεν θα μείνουν μόνο σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης, αλλά ενδέχεται να λάβουν και νομικές ή θεσμικές διαστάσεις, εφόσον κριθεί ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που πρέπει να τεθούν υπόψη των αρμόδιων οργάνων. Η πλευρά του Αμαρουσίου εμφανίζεται αποφασισμένη να αναδείξει το θέμα σε όλα τα επίπεδα, υποστηρίζοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι μια επικοινωνιακή σύγκρουση, αλλά η αποκατάσταση της διαφάνειας και της θεσμικής κανονικότητας.
Η συνέντευξη Τύπου αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο μπασκετικό περιβάλλον, καθώς οι καταγγελίες είναι βαρύτατες και αγγίζουν κρίσιμους πυλώνες της λειτουργίας του αθλήματος: τη διοικητική αμεροληψία, τη θεσμική ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της διαιτησίας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για τις επίσημες απαντήσεις που ενδεχομένως θα δοθούν όσο και για τις πιθανές κινήσεις σε νομικό και αθλητικό επίπεδο.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




