Στρατηγική σύγκλιση Ελλάδας – Γαλλίας με την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα

Στην Αθήνα ο Μακρόν για την ανανέωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας



Η διήμερη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα σηματοδοτεί την εμβάθυνση της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας με έμφαση στην άμυνα, την ασφάλεια και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Μακρόν στην Αθήνα με «βαριά» επιχειρηματική αποστολή: Ενέργεια, άμυνα και επενδύσεις στο τραπέζι

Σαφές μήνυμα ενίσχυσης της στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας – Γαλλίας εκπέμπει η διήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, σε μια κρίσιμη περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας και αναδιαμόρφωσης της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας.

Σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά ενιαία αμυντική ταυτότητα και ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας, η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στην ελληνική πρωτεύουσα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Η επίσκεψη έρχεται να επιβεβαιώσει τον ρόλο της Ελλάδας και της Γαλλίας ως βασικών πυλώνων της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, αλλά και ως χωρών που προωθούν μια πιο συνεκτική ευρωπαϊκή στρατηγική.

Η ελληνογαλλική στρατηγική συνεργασία, η οποία θεμελιώθηκε το 2021, αναμένεται να ανανεωθεί και να ενισχυθεί, με έμφαση στην άμυνα, την ασφάλεια και τη ναυτιλιακή προστασία, καθώς και σε τομείς όπως η οικονομία, η καινοτομία και η πολιτική προστασία.

 Γαλλικά ΜΜΕ και στρατηγική συνεργασία

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν τη σημασία της επίσκεψης, τονίζοντας ότι αποτελεί ευκαιρία για την επικύρωση της ανανέωσης της στρατηγικής συμφωνίας άμυνας και ασφάλειας Ελλάδας – Γαλλίας. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην ενίσχυση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κοινές αναφορές σε αξίες, οικονομία και πολιτισμό.

Άμυνα – ναυτιλία – υποβρύχια

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται ζητήματα ναυτιλιακής ασφάλειας, ιδιαίτερα σε περιοχές στρατηγικής σημασίας όπως τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και η περαιτέρω αμυντική συνεργασία, με ενδιαφέρον για προγράμματα εξοπλισμών και ναυπήγησης.

Πρόγραμμα επίσκεψης Μακρόν

Η επίσκεψη περιλαμβάνει σειρά υψηλού επιπέδου συναντήσεων στην Αθήνα, με επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και κοινές δράσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και συμμετοχή σε επιχειρηματικό forum στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Εμανουέλ Μακρόν θα αφιχθεί στην Αθήνα από την Κύπρο σήμερα περί τις 19:00 (με καθυστέρηση) και αμέσως μετά θα παραστεί σε εκδήλωση στη Ρωμαϊκή Αγορά παρουσία του πρωθυπουργού. Ακολούθως, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα.

Αύριο Σάββατο στις 10.00 μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας Νίκο Δένδια και την Κατρίν Βοτρέν θα επισκεφθούν τη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» στον Πειραιά. Θα ακολουθήσει στις 11.30 συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν υπογραφή συμφωνιών και δηλώσεις στον Τύπο.

Τέλος, στις 16.00 θα μεταβούν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα απευθύνουν χαιρετισμό στο Ελληνο-γαλλικό Επιχειρηματικό Forum, (που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σε συνεργασία με το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον «Θόλο» και θα επισκεφθούν στην Εθνική Βιβλιοθήκη την έκθεση «Αναζητώντας την Ανατολή. Διασταυρούμενες πορείες αρχαιολόγων».

 Οι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Μακρόν στην Αθήνα

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι στην επίσκεψη του 2017 στην Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε συνοδευτεί από 39 επιχειρηματίες.

Κεντρικά πρόσωπα της γαλλικής αποστολής

Κοινό πρόσωπο στις δύο επισκέψεις αποτελεί ο Gérard Mestrallet, ειδικός απεσταλμένος για τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC), ο οποίος διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διασύνδεση της Ευρώπης με την Ινδία μέσω στρατηγικών υποδομών, με την Ελλάδα να αποτελεί πιθανό κόμβο.

Σημαντική είναι και η παρουσία του Pierre-Éric Pommellet, επικεφαλής της Naval Group, εταιρείας που συνεργάζεται ήδη με την ελληνική METLEN σε αμυντικά προγράμματα φρεγατών και υποβρυχίων, ενισχύοντας τη στρατηγική της Ελλάδας ως ναυπηγικού και αμυντικού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρόν θα είναι επίσης ο Stéphane Boujenah, επικεφαλής της Euronext, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει στην ενσωμάτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό δίκτυο.

Στην αποστολή συμμετέχουν ακόμη:
ο Bruno Bensasson της Akuo, με έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα
ο Thierry Deau της Meridian, με δραστηριότητα στις επενδύσεις υποδομών
ο Pierre-Arthur Lestrade της EDF Power Solutions, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία

Από ελληνικής πλευράς, στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν κορυφαίοι επιχειρηματίες και επικεφαλής ομίλων:
Ευάγγελος Μυτιληναίος (METLEN Energy & Metals)
Κρίστιαν Χατζημηνάς (Theon International)
Marcel Cobuz (TITAN Cement International)
Ανδρέας Αθανασόπουλος (Olympia Group)
Γιάννης Λουμάκης (UniSystems)
Αλέξανδρος Μπένος (Cenergy Holdings)

Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο επίκεντρο

Το Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συμμετοχή κυβερνητικών και επιχειρηματικών παραγόντων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα πραγματοποιηθούν επίσης επαφές μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών των δύο χωρών, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων.



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων